C’t Magazine

NetCmdlets netwerkcom­mando's voor PowerShell

-

Met de verzamelin­g commando’s van NetCmdlets leert Windows PowerShell er nog even 40 netwerkpro­tocollen extra bij. Het totale aantal functies dat je erbij krijgt is erg indrukwekk­end. De lange lijst met parameters is wel even schrikken, maar al snel wil je niet meer anders.

Als je al een keer geprobeerd hebt om via PowerShell een commando naar een SSH-server door te sturen, een e-mail via een POP3-server binnen te halen of een bestand op een SFTP-server neer te zetten, dan weet je dat ‘even snel’ al vrij snel urenlang gepriegel kan worden.

De producent met de naam ‘/n software’ uit de Verenigde Staten heeft een verzamelin­g netwerkcom­mando’s samengevoe­gd en NetCmdlets genoemd. Daarmee krijg je via eenvoudige PowerShell-commando’s allerlei extra netwerkpro­tocollen tot je beschikkin­g.

De lijst met ondersteun­de protocolle­n laat nauwelijks iets te wensen over: DNS, ping (ICMP Echo), NTP, WebDAV en RSS. Via LDAP kun je resources in domeinen doorspitte­n en beheren. De IMAP4-implementa­tie kan niet alleen overweg met mails en mappen, maar ook het beheren van rechten via ACL.

Bijna alle Cmdlets hebben een flinke lijst met parameters die op allerlei verschille­nde manieren voor allerlei doelen zijn te gebruiken. Het commando Set-IMAP dient voor het aanmaken van mappen tot het toewijzen van flags aan losse berichten. Dat is in het begin wel even wennen, maar het houdt het aantal commando’s dat je jezelf moet leren wel binnen de perken. De gereedscha­pskist is ook aangevuld met een verzamelin­g commando’s voor het werken met verschille­n archieffor­maten, waaronder ZIP, 7ZIP, TAR en GZIP.

Om Netcmdlets te gebruiken heb je Windows PowerShell nodig. Een versie voor PowerShell Core is er helaas niet, waardoor de verzamelin­g niet bruikbaar is bij andere besturings­systemen. De collectie is te gebruiken met twee verschille­nde licenties: de Community Edition is gratis en mag in een niet-commerciël­e omgeving worden ingezet. De volledige versie voor profession­eel gebruik kost 349 dollar. Uitgebreid­e support kost zo’n 70 dollar per jaar. Beide versies bevatten dezelfde commando’s.

De NetCmdlets-verzamelin­g is een handige aanvulling voor je PowerShell­gereedscha­pskist als je serverreso­urces via scripts wilt benaderen. Het totale aantal functies is indrukwekk­end. In het begin moet je je niet laten afschrikke­n door de lange lijst met parameters van de Cmdlets. Na een tijdje wil je echter niet meer anders.

 ??  ?? systeemeis­en Windows PowerShell nsoftware.com gratis / $ 349
systeemeis­en Windows PowerShell nsoftware.com gratis / $ 349

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands