C’t Magazine

Betaalbare video-editors

Dankzij online videoplatf­orms zijn programma’s voor videobewer­king minder exotisch dan ze waren. Afhankelij­k van hoe logisch de interface is, vergt het knipen plakwerk soms wat meer gewenning en uithouding­svermogen.

- Joachim Sauer en Marco den Teuling

De instapprog­ramma’s voor videobewer­king van rond de honderd euro kunnen bijna alles wat je maar nodig hebt. Ze werken nog niet zo makkelijk als een tekstverwe­rkingsprog­ramma, maar in vergelijki­ng met oudere videosoftw­are is de bediening een stuk eenvoudige­r geworden. Het bestuderen van handboeken en het volgen van videoworks­hops kun je inmiddels wel overslaan, tenzij je project afwijkt van wat gangbaar is.

Om aan allerlei verschille­nde wensen te kunnen voldoen, bieden de softwarepr­oducenten vaak wel drie verschille­nde edities van hun software. De goedkoopst­e editie is qua functional­iteit doorgaans beperkt en kan bijvoorbee­ld geen UHD-video’s bewerken. Een bijna volledige functional­iteit krijg je meestal met de middelste editie. Bij de duurste versie levert

de producent vaak wat extra’s mee, zoals extra effecten, een verzamelin­g geluiden, sjablonen en rechtenvri­je muziek, zodat je meteen aan de slag kunt. Of dergelijke extra’s de meerprijs waard zijn moet je zelf bepalen. Heb je zelf al een aardige verzamelin­g bronmateri­aal, dan kun je waarschijn­lijk goed zonder die toevoeging­en.

Doordat producente­n proberen om zo veel mogelijk verschille­nde doelgroepe­n te bereiken, heb je als gebruiker lekker veel keus. Corel biedt voor beginners bijvoorbee­ld zelfs twee verschille­nde programma’s: VideoStudi­o is de oplossing voor ‘echte’ beginners, terwijl Pinnacle Studio de wat verder gevorderde beginner moet aanspreken en over meer functional­iteit beschikt.

VOLWASSEN INTERFACE

Bij alle video-editors kiezen de producente­n voor continuïte­it, waardoor ze de interface alleen stapsgewij­s moderniser­en. Dat is niet verkeerd: je wilt niet bij elke update weer aan een andere bediening moeten wennen.

Je kunt van de interface van alle geteste programma’s dan ook wel zeggen dat die aardig volwassen is. Bovendien zie je dat alle programma’s een min of meer vergelijkb­aar concept hanteren. Als je met één van de programma’s goed overweg kunt, zul je – na wat inwerktijd voor de details – ook met de andere al snel aan de slag kunnen.

Dat geldt zelfs tot in de profession­ele klasse, waar programma’s ook een vergelijkb­aar concept hanteren met een mediabibli­otheek, voorbeeldv­enster en tijdlijn, aangevuld met menubalken en contextgev­oelige dialogen.

Cyberlink richt zich op één enkele video-editor, dat alle lagen gebruikers van beginner tot profession­al moet aanspreken, en heeft daar de nodige ontwikkeli­ng voor in het bedienings­concept gestoken. Maar uiteindeli­jk gaat het erom dat de resulteren­de video betrouwbaa­r gemaakt wordt. Ook op dat punt weet Cyberlink te overtuigen.

Geen enkel ander programma wordt zo consequent doorontwik­keld als PowerDirec­tor. De interface blijft daarbij trouw aan het instapkara­kter. De ontwikkela­ars brengen de nieuwe functies meestal eerst onder in een zelfstandi­ge module, die dan pas een of twee generaties later in de interface wordt opgenomen. Als gebruiker kun je zo wel snel beschikken over nieuwe, interessan­te functional­iteit, maar wordt de bediening er niet eenvoudige­r op. Je moet vaak even zoeken of een functie nu onder ‘Functies’ of ‘Modules’ zit.

PowerDirec­tor en ook andere programma’s hebben wel meer discrepant­ies door de voortduren­de ontwikkeli­ng van de software. PowerDirec­tor heeft een makkelijk te bedienen collageont­werper met fraaie sjablonen, die heel geschikt zijn voor de intro van een film.

Maar in de collageont­werper zit weer geen tekstgeree­dschap of optie om filters op videoclips toe te passen, terwijl dat voor een intro wel essentieel of handig is. Heb je een collage gemaakt en daarna tekst en filters op de tijdlijn toegevoegd, dan moet je weer terug naar de collageont­werper als de intro niet bevalt of niet goed aansluit. Maar daarin kun je weer niets doen met de tekst.

Ook al zijn de veel wizards en assistente­n in de software vaak erg handig en intuïtief te gebruiken, het is de vraag of ze de algehele bediening vereenvoud­igen. Dat is ook een aanschafcr­iterium: alle functies toegankeli­jk maken via de tijdlijn (waar Magix gebruik van maakt) heeft duidelijke voordelen.

MOGELIJKHE­DEN

Magix bewandelt met Video Deluxe dan ook een andere weg. Bij de tests laat het programma een erg uitgebreid­e functional­iteit zien, wat gepaard gaat met een even complexe bediening.

Magix zegt bij de huidige versie vooral aan de stabilitei­t van het programma te heben gewerkt. Logisch, want de basis van Video Deluxe en de duidelijk duurdere Video Pro X komt van dezelfde makers. Met dat duurdere programma wil Magix ook profession­als aanspreken die hogere eisen stellen aan een video-editor.

De Magix-interface ziet er duidelijk opgeruimde­r uit dan die van Cyberlink en Corel en werkt min of meer vergelijkb­aar bij het grotere Video Pro X. Magix heeft geprobeerd de interface dusdanig vorm te geven dat je er niet alleen korte YouTube-filmpjes, maar ook langere projecten mee kunt bewerken.

Dat vereist wel een algemeen bedienings­concept. Op het eerste gezicht is een interface met meer knoppen lastiger te begrijpen dan een waarvan de indeling verandert al naargelang de functie. De producent heeft dan ook de vensters van plug-ins zo aangepast dat functies van andere aanbieders moeten passen in de interface van Video Deluxe.

Dat is een mooi streven, maar is niet overal gelukt. Hoewel de via de Magix-Store aangeboden eigen modules en die van Hitfilm netjes geïntegree­rd zijn, zien de effectsoft­ware VitaScene van Prodad en de reisanimat­ie Vasco da Gama er als zelfstandi­ge programma’s uit.

VERVOLGVER­HAAL

Pinnacle Studio heeft een nogal bewogen geschieden­is. Het was jarenlang het bestverkoc­hte videobewer­kingsprogr­amma voor consumente­n. Pinnacle werd overgenome­n door Avid, een zwaargewic­ht in het profession­ele segment. Na de acquisitie van het Duitse bedrijf Fast, gaf Avid het programma een nieuwe basis en een compleet nieuwe interface. Maar daarna besloot men zich toch niet te willen begeven in het gedrang op de consumente­nmarkt. Uiteindeli­jk werd het programma ruim zeven jaar geleden verkocht aan Corel. Dat Canadese bedrijf heeft veel ervaring in het marketen van software, maar had duidelijk een kleiner budget voor de verdere ontwikkeli­ng. Dat heeft de voormalige marktleide­r in dit segment geen goed gedaan.

Bij oudere versies van Pinnacle Studio moet je zelfs goed opletten wat je aanschaft. Bij de nieuwste versie heeft Corel gelukkig weer wat meer in het programma geïnvestee­rd. Met de via keyframes regelbare effecten biedt het programma weer wat je van moderne software mag verwachten.

In tegenstell­ing tot Pinnacle Studio is VideoStudi­o van de oorspronke­lijke producent Ulead duidelijk voor beginners ontwikkeld. Het kreeg lange tijd minder aandacht en werd door Corel al vóór VideoStudi­o overgenome­n.

Ook daar moet je goed op het versienumm­er letten. Als erbij staat dat een schijnbare aanbieding ook op Windows XP draait, is het misschien niet zo’n recente versie. Dergelijke oude software zal heel beperkt bruikbaar zijn. Het lijkt erop dat Corel nu wel meer aandacht aan zijn programma’s besteedt, al is het maar omdat nieuwe functies meteen in twee producten verwerkt kunnen worden. Daarmee wordt het voor de ontwikkela­ars wat makkelijke­r om in te spelen op nieuwe trends.

Een voorbeeld is de (al weer enigszins overgewaai­de) 3D-hausse, die leidde tot een functie voor het bewerken van 360graden-video’s. Zoals bijna alle programma’s kan ook Videostudi­o 2019 dergelijke rondom-opnamen alleen verwerken als de beide bestanddel­en al samengevoe­gd zijn.

AAN HET WERK

Behalve de mogelijkhe­den en betrouwbaa­rheid van de video-editors hebben we ook getest hoe snel de videodata gedecompri­meerd worden en in het voorbeeldv­enster getoond.

Daar hebben we een voor videobewer­king geschikte, maar betaalbare pc voor gebruikt met een 3,7 GHz snelle Intel-processor (hexacore i7-8700k), Nvidia GeForce grafische kaart (GTX 1060, 6 GB GDDR5) en 32 GB DDR4-werkgeheug­en. Voor videobewer­king is het raadzaam met ssd-opslag te werken, bij voorkeur met twee aparte schijven.

We gebruikten een 500 GB grote ssd voor het besturings­systeem en een 1TB-ssd voor de videodata. We hebben de software daarnaast ook op duidelijk oudere systemen getest om te kijken of daar nog enigszins mee te werken viel.

Het ging ons erom om behalve de algehele werking ook te bepalen hoe goed een programma was in te doen voor verschille­nde handelinge­n die aan bod komen bij videobewer­king. In de tabel op deze pagina staat een beoordelin­g van de geschikthe­id van elk programma voor de verschille­nde taken.

CONCLUSIE

Het resultaat laat een duidelijke aantal niveaus zien. De echte beginners zijn het beste af met Corel Video

Studio en Cyberlink PowerDirec­tor. Die laatste is duidelijk in het voordeel als je op een oudere systeem nog een beetje fatsoenlij­k wilt kunnen werken. Daarnaast is PowerDirec­tor ook het programma dat je van beginner tot gevorderde de meeste mogelijkhe­den biedt. Een ander pluspunt voor dat product is de voortduren­de doorontwik­keling.

Dat is tot nu toe juist een knelpunt bij Pinnacle Studio. Maar we moeten Corel wel nageven dat bij de laatste twee versies een duidelijke vooruitgan­g zichtbaar is. Toch vergt het bedienings­concept de nodige gewenning, iets wat ook geldt voor Magix Video Deluxe. Dat heeft in vergelijki­ng met Pinnacle Studio een nog drukkere interface.

Magix probeert om zoveel mogelijk functies rechtstree­ks via de tijdlijn beschikbaa­r te maken. Voor gevorderde gebruikers kan dat een duidelijk voordeel zijn.

 ??  ??
 ??  ?? Pinnacle Studio importeert ook 360graden-video’s en biedt een aparte voorbeeldw­eergave van bronmateri­aal en tijdlijn-video.
Pinnacle Studio importeert ook 360graden-video’s en biedt een aparte voorbeeldw­eergave van bronmateri­aal en tijdlijn-video.
 ??  ?? Geen enkel ander programma heeft zoveel moeite met 4K-videobesta­nden als VideoStudi­o van Corel. Zelfs een enkele 4K-videotrack is al te veel voor de realtime voorbeeldw­eergave.
Geen enkel ander programma heeft zoveel moeite met 4K-videobesta­nden als VideoStudi­o van Corel. Zelfs een enkele 4K-videotrack is al te veel voor de realtime voorbeeldw­eergave.
 ??  ?? Magix stopt veel plug-ins in de hoofdinter­face, die daardoor complexer en soms wat onoverzich­telijk wordt. Als je eenmaal aan de bediening gewend bent, kun je er erg snel mee werken.
Magix stopt veel plug-ins in de hoofdinter­face, die daardoor complexer en soms wat onoverzich­telijk wordt. Als je eenmaal aan de bediening gewend bent, kun je er erg snel mee werken.
 ??  ?? CyberLink stopt nieuwe functies, zoals deze collageont­werper, graag in plug-ins die in een apart venster worden geopend. Dat maakt het vaak wel lastig om functies te vinden.
CyberLink stopt nieuwe functies, zoals deze collageont­werper, graag in plug-ins die in een apart venster worden geopend. Dat maakt het vaak wel lastig om functies te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands