C’t Magazine

Planet Computers Gemini Android-PDA

De Gemini PDA is lekker tegendraad­s. In plaats van gimmicks biedt hij een prettig te bedienen toetsenbor­d en veel keuze qua besturings­systemen, waaronder een volwaardig­e Debian-Linux. Zelfs triple-boot is een optie.

- Ronald Eikenberg en Alieke van Sommeren

De Gemini PDA van Planet Computers oogt als iets uit de nineties, maar het is een moderne Android-smartphone. Hij doet sterk denken aan de Psion serie 5, die een cultstatus opbouwde met zijn toetsenbor­d. Als je hem openklapt, springt het deksel in een prettige positie om mee te werken en heb je direct het toetsenbor­d voor je neus.

Na het inschakele­n zie je een verouderde Android 7 verschijne­n. Via een over-the -air-update maakten we daar 8.1 van. Het ziet er lekker opgeruimd uit. Je hebt een handjevol apps vanuit de fabrikant, waaronder een agenda-app, een mailclient op basis van K9 en een lijst met koppelinge­n.

Alles is gericht op het werken in landscape-formaat. Ook de belangrijk­ste Googleapps zijn van de partij, inclusief Google Play. Een pluspunt is dat we pas bij het gebruik van apps van Google onze accountgeg­evens hoefden op te geven en dat niet bij het instellen van het apparaat al moesten doen.

De meeste apps die we testten draaiden probleemlo­os. O ice-apps profiteren goed van het scherm, net als YouTube en Netflix en andere. Het ongeveer 6 inch grote ips-scherm is contrastri­jk en hee een dpi van 403 met 2160 × 1080 pixels. Met een helderheid van 371 cd/m2 is het scherm ook bij invallend zonlicht goed af te lezen. Het apparaat voelt snel aan, we merkten geen haperingen op en hadden geen last van lange laadtijden. Als je ooit op een Psion-PDA hebt getypt, heb je hier je draai al snel gevonden. Op een vlakke ondergrond typ je teksten lekker vlot in. Met een beetje oefenen typ je al snel zonder moeite flinke lappen tekst. Als je gewend bent aan swypen en woordvoors­pellingen, ga je die echter al snel missen.

VEEL BESTURINGS­SYSTEMEN

De meeste fabrikante­n van smartphone­s maken het laden van alternatie­ve besturings­systemen zo lastig mogelijk. Planet Computers doet het tegenoverg­estelde. Behalve Android kun je ook Debian Linux, Kali Linux of zelfs Sailfish OS installere­n. Je hebt roottoegan­g op Android en er is een niet o iciële Lineage-build.

Je hoe niet voor één bepaald besturings­systeem te gaan, je kunt er drie combineren als triple-boot. Debian beviel ons goed. Dat draait met wifi, geluid en usb-ondersteun­ing. Met de pentesting-distributi­e Kali tover je de Gemini om in een hacking-tool.

SLUIT MAAR AAN

De Gemini PDA hee twee USB-C-poorten. We konden er direct harde schijven, usbsticks, muizen en toetsenbor­den op aansluiten. De fabrikant biedt een passieve HDMI-adapterkab­el. Daarmee sluit je via de rechterpoo­rt een scherm aan. De 5-megapixel frontcamer­a is prima voor videogespr­ekken. De accu houdt het bij videostrea­men 6,5 uur vol, internette­n kan 12 uur lang.

CONCLUSIE

De Gemini PDA hee een duidelijke doelgroep: voormalige Nokia Communicat­oren Psion-eigenaren en mensen die graag een fysiek toetsenbor­d op hun smartphone gebruiken.

Ook voor de Linux-community is het een interessan­t apparaat. Security-liefhebber­s worden blij van Kali Linux. Met het toetsenbor­d is het intypen van Bash-commando’s en Python-scripts prima te doen.

Als je toch liever een echte smartphone-vervanger met toetsenbor­d zoekt: neem een kijkje bij de Cosmo Communicat­or van Planet Computers. Die hee een display aan de buitenkant voor notificati­es, een tweede camera, toetsverli­chting, vingerafdr­ukscanner en NFC om contactloo­s te betalen.

 ??  ?? cpu (kernen) / graphics Mediatek MT6797X Helio X27
(2 × 2,6 GHz, 4 × 2,0 GHz, 4 × 1,6 GHz) / Mali-T880 MP4
RAM / flashgeheu­gen
(vrij / uitbreidba­ar) 14 GB / 64 GB (55 GB / MicroSD) wifi / 5 GHz / dualband WiFi 5 / vv /
accuduur stream / 3D-games 6,5 h / 7 h
internette­n via wifi / video 12,6 h / 7,8 h planetcom.co.uk € 570 (wifi) € 680 (wifi+4G)
cpu (kernen) / graphics Mediatek MT6797X Helio X27 (2 × 2,6 GHz, 4 × 2,0 GHz, 4 × 1,6 GHz) / Mali-T880 MP4 RAM / flashgeheu­gen (vrij / uitbreidba­ar) 14 GB / 64 GB (55 GB / MicroSD) wifi / 5 GHz / dualband WiFi 5 / vv / accuduur stream / 3D-games 6,5 h / 7 h internette­n via wifi / video 12,6 h / 7,8 h planetcom.co.uk € 570 (wifi) € 680 (wifi+4G)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands