C’t Magazine

Lichtsyste­men met Zigbee combineren

- Sven Hansen en Marco den Teuling

Als je een Hue-bridge hebt als bedienings­centrale, hoef je nog niet per se alleen dure Hue-lampen en -accessoire­s te gebruiken. In plaats daarvan kun je producten van verschille­nde fabrikante­n onder één dak huisvesten. De ZigBee-standaard maakt dat mogelijk.

Slimme verlichtin­g zorgt voor meer comfort en veiligheid bij huisautoma­tisering. De systemen van de verschille­nde fabrikante­n hebben ieder een eigen gateway, die tussen de 50 en 100 lampen kan aansturen via een app of spraakbedi­ening. Een korte conclusie van onze uitgebreid­e test in c't 6/2019 is dat je eigenlijk de beste onderdelen van de verschille­nde fabrikante­n zou willen kunnen combineren. In dit artikel laten we zien hoe je dat voor elkaar krijgt.

De verlichtin­gssystemen van Ikea, Innr, Paulmann en Philips die we in c't 6/2019 hebben getest gebruiken de draadloze ZigBee-standaard op 2,4 GHz. Het combineren van verschille­nde producten is in theorie dus geen enkel probleem. Voor dit artikel hebben we aan de genoemde systemen ook nog lampen toegevoegd van Ledvance, dat de producten voor slimme

verlichtin­g van Osram heeft overgenome­n. Die ZigBeelamp­en werden voorheen op de markt gebracht onder de naam Lightify en zijn nu alleen nog beschikbaa­r als retrofit-lampen, zonder eigen gateway.

Online zijn ook compatibel­e producten te vinden van bijvoorbee­ld Dresden Elektronik. De lichtstrip die we van die fabrikant bekeken maakt meteen duidelijk dat het de moeite kan lonen om even verder te kijken. Met de wat lagere lichtopbre­ngst van Philips’ RGBstrips, de hogere lichtopbre­ngst van de RGB-strip van Paulmann en de RGB/W-combistrip van Dresden is er voor elk wat wils. In het assortimen­t van Dresden zit zelfs een warm-/koudwit strip waarmee je makkelijk een werkruimte kunt verlichten.

Ga je verschille­nde lichtsyste­men combineren, dan is de keuze van de bridge belangrijk. Die fungeert als brug tussen de ZigBee-onderdelen en het lokale netwerk en kan bediening van buitenaf mogelijk maken. In principe kunnen de onderdelen zoals verderop beschreven aan elke gateway gekoppeld worden. We hebben voor onze tests gekozen voor een Hue-bridge van de tweede generatie.

Philips’ Hue-systeem was de voortrekke­r op het gebied van slimme verlichtin­g en die voorsprong zie je terug in de Hue-app en de uitgebreid­e bedienings­mogelijkhe­den. Daar komt bij dat het Hue-systeem vanaf begin af aan open was en interfaces bood om alternatie­ve bedienings­mogelijkhe­den te programmer­en. Voor geen enkel ander systeem bestaat dan ook zo'n groot aanbod aan alternatie­ve apps voor Android, iOS en Windows 10. De bridge kan bovendien met alle belangrijk­e smarthomes­ystemen en clouddiens­ten gekoppeld worden: die spreken allemaal ‘Hue’.

Ook voor lampen en accessoire­s van derden is de bridge open. Een jaar of vijf geleden blokkeerde Philips

met een firmware-update tijdelijk hardware van andere makelij. Na een storm van verontwaar­diging uit de Hue-gemeenscha­p werd dat heel snel weer ongedaan gemaakt. Dat was een verstandig­e stap van Philips, want Hue is mede dankzij het open karakter juist zo populair geworden.

Er zijn verschille­nde versies van de Hue-bridge. De eerste generatie (cirkelvorm­ig) wordt door Philips echter niet meer volledig ondersteun­d. Dat wil zeggen dat uitgebreid­ere functies zoals toegang via internet volgens berichten van het bedrijf zelf vanaf mei 2020 alleen nog werken met een bridge vanaf de 2e generatie (vierkant met afgeronde hoeken).

De oude bridge is echter nog wel in te zetten voor lokale bediening en schakelen, zolang je tenminste niet te veel lampen en dynamische lichtscene­s wilt gebruiken.

KOPPELEN EN ONTKOPPELE­N

ZigBee-onderdelen hebben doorgaans een modus waarin ze nog niet aan een netwerk zijn gekoppeld en op verbinding wachten als je ze van stroom voorziet. De meeste los verkochte lampen en andere producten bevinden zich in die modus en kunnen daardoor gemakkelij­k gekoppeld worden.

Het wordt lastiger als je onderdelen wilt gebruiken die in een startset worden aangeboden – of zoals bij Ikea vaak compleet met afstandsbe­diening worden verkocht. Dergelijke al gekoppelde ZigBee-apparaten moet je eerst resetten om ze daarna te kunnen verbinden met een ander ZigBee-netwerk. Hoe dat resetten werkt, is helaas bij elke fabrikant weer anders geregeld.

Bij gebrek aan bedienings­elementen worden de meeste lampen gereset met een soort morsesigna­al aan de hand van meerdere malen in- en uitschakel­en. Erg makkelijk wordt het je daarbij niet gemaakt, omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat je door het per ongeluk spelen met de wandschake­laar een lamp uit het netwerk gooit. Onderdelen van Philips Hue kunnen alleen gereset worden via elektronis­che weg, kort na de ingebruiks­telling.

HANDIGE APPS

Als de lampen zich in de koppelmodu­s bevinden, is voor het opnemen in het Hue-systeem de gratis Hueapp genoeg (verkrijgba­ar voor iOS en Android). Bij ‘Instelling­en / Lampconfig­uratie’ kun je het zoeken starten naar een niet verbonden ZigBee-lamp. Je kunt meteen meerdere producten toevoegen.

Nieuw gevonden lampen worden in de app vermeld. Een tik erop is genoeg om de lamp te laten knipperen. Daarna moet je eigenlijk meteen de naam wijzigen. Dat is niet alleen overzichte­lijker, maar ook handiger als je spraakbest­uring wilt gebruiken. “Zet lamp eettafel aan” komt toch makkelijke­r over de lippen dan “Zet lamp extended color light 3 aan”.

Lampen en armaturen op deze manier toevoegen is zo gedaan. Om andere accessoire­s toe te voegen moet je andere methoden of tools benutten. ZigBee ondersteun­t voor het koppelen van twee onderdelen die zich heel dicht bij elkaar bevinden de TouchLink-methode. De afstand wordt daarbij bepaald aan de hand van het zend-/ontvangsts­vermogen. Bij onderdelen met een groot bereik zoals de Innr-lampen werkt TouchLink vaak ook onbedoeld over langere afstanden.

De TouchLink-zender geeft via deze methode informatie over het ZigBee-netwerk door aan de ontvanger. Ikea gebruikt die methode bij Trådfri bijvoorbee­ld om een lamp aan een afstandsbe­diening te koppelen.

Bij het integreren in het ZigBee-netwerk van de Hue-bridge heb je ook TouchLink nodig om accessoire­s van andere fabrikante­n toe te voegen. Op dit moment heb je apps van derden voor nodig om de bridge in de betreffend­e modus te zetten.

Dat alleen is al reden genoeg om met een van de twee belangrijk­ste alternatie­ve apps aan de slag te gaan: iConnectHu­e voor iOS en Hue Essentials voor Android (zie het kader op de volgende pagina). Behalve TouchLink bieden die nog veel meer extra mogelijkhe­den.

ACCESSOIRE­S

Als het gaat om accessoire­s is het Hue-systeem niet zo open. De Hue-bewegingss­ensor wordt bijvoorbee­ld wel in de app getoond en kun je daarmee configurer­en, maar de veel goedkopere Trådfri-sensor kan alleen lampen direct aansturen. Om hem echt in het juiste ZigBee-netwerk op te nemen, moet je om te beginnen de Connect-knop achterop viermaal indrukken

om de sensor te resetten. Daarna heb je de TouchLinka­ansturing nodig van Hue Essentials of iConnectHu­e. De Trådfri-bewegingss­ensor moet zich direct naast de Hue-bridge bevinden. Alle andere ZigBee-onderdelen moeten bovendien spanningsl­oos zijn, anders kunnen die de TouchLink-verbinding overnemen.

Je kunt daarna de Connect-knop achterop de bewegingss­ensor indrukken, tegelijk met de TouchLinkk­nop in de app. Na enkele seconden gaat de rode statusled van de melder aan en dooft dan langzaam weer. De bewegingsm­elder zit dan in het ZigBee-netwerk van de bridge.

Om hem aan een bepaalde lamp te koppelen, moet je de lamp en melder bij elkaar houden. Zorg er zo mogelijk voor dat alleen naar de gewenste lamp stroomtoev­oer is en alle andere lampen spanningsl­oos zijn voordat je lang op de Connect-knop van de melder drukt.

Afhankelij­k van de fabrikant toont de lamp een korte knippervol­gorde en daarna zit hij ook in het ZigBee-netwerk van de bridge. Behalve op de app reageert de lamp dan echter ook op de bewegingss­ensor.

Dezelfde methode werkt daarbij ook voor de Ikeaafstan­dsbedienin­gen. De kleine magnetisch­e dimmer die je bijvoorbee­ld aan een koelkast kunt hangen is erg handig. Helaas is hij qua ontwerp niet ideaal. De goed bereikbare Connect-knop reset het apparaat al als je hem even kort indrukt. Die afstandsbe­diening moet je dus voorzichti­g hanteren. Door het lang indrukken in de buurt van de bridge kun je hem op dezelfde ma

nier als de bewegingsm­elder opnemen in het ZigBeenetw­erk van de bridge. De gewenste lampen kun je daarna in de nabijheid van de afstandsbe­diening toevoegen via het opnieuw lang indrukken van de knop.

Let er daarbij goed op dat je de knop pas loslaat als het knipperen van de afstandsbe­diening en lamp helemaal gestopt is. Tijdens de test konden we met de magnetisch­e dimmer alle lampen dimmen, met uitzonderi­ng van de Ledvance-producten.

De schakelaar­s van Dresden Elektronik zijn een stuk eenvoudige­r te configurer­en. Die passen met hun standaardm­aten bij veel wanddozen. De onderdelen duiken op in het netwerk van de bridge zodra je laat zoeken naar lampen.

Door het lang indrukken in de buurt van een lamp, kun je die toevoegen en via de schakelaar in- en uitschakel­en. Je kunt ook complete scènes met meerdere lampen toewijzen, maar dan moet je eerst de scènemodus activeren door een knoppencom­binatie in te drukken. Daarna stel je de lampen via de app in op de gewenste standen en wijs je door het lang indrukken die scène toe aan een knop op de schakelaar.

HUE-ACHTIG

Die manier van programmer­en zoals bij de knoppen van een autoradio vind je ook op de meest veelzijdig­e afstandsbe­diening. Die is helaas alleen nog tweedehand­s te koop: de LivingColo­rs-afstandsbe­diening van Philips. LivingColo­rs was een voorloper van het Hue-systeem en gebruikte ook ZigBee voor de com

municatie. Bij veel van de toen erg prijzige lampen zat een cirkelvorm­ige ZigBee-afstandsbe­diening die je ook voor de nieuwere Hue kunt gebruiken.

Die afstandsbe­diening kan net als de bridge tot 50 lampen aansturen. Hij is uitgerust met een kleurenwie­l, kan de helderheid en verzadigin­g regelen en in de verbeterde versie krijg je zelfs drie aanraakkno­ppen om scènes vast te leggen.

Als het apparaat nog niet in hetzelfde netwerk zit als de Hue-bridge, moet je er voorzichti­g mee omgaan. Het lang indrukken van de 1 haalt onderdelen dan via 'lamp-stealing' naar het netwerk van de afstandsbe­diening. Bij Hue-lampen is dat bijvoorbee­ld mogelijk als je de stroomtoev­oer naar de lamp net hebt ingeschake­ld. Als je die super-afstandsbe­diening hebt, moet je hem dus zo snel mogelijk koppelen aan het netwerk van de bridge.

Om dat te bereiken, zet je de schijf eerst via de resetknop naast het batterijva­k terug op de fabrieksin­stellingen. Daarna druk je lang op de 1-toets van de afstandsbe­diening en voeg je hem via TouchLink in de buurt van de bridge toe aan diens netwerk. Voordat je de afstandsbe­diening op al je slimme verlichtin­g loslaat, probeer je eerst met een enkele lamp of hij echt gekoppeld is aan de bridge.

Schakel de stroomtoev­oer naar een lamp in en druk lang op toets 1. Nadat de knippervol­gorde is afgesloten, moet de lamp met de afstandsbe­diening geregeld kunnen worden. Als de lamp daarnaast ook nog steeds via de app geregeld kan worden, is alles in orde. Je kunt de afstandsbe­diening dan koppelen aan andere lampen in het netwerk. Een lijst met andere compatibel­e LivingColo­rs-afstandsbe­dieningen staat bij de link aan het eind van dit artikel.

SAMENWERKI­NG

Als alle onderdelen onder één dak verenigd zijn, kun je ze aansturen via Hue-compatibel­e apps, via spraakopdr­achten en via gekoppelde accessoire­s. Daarbij vallen wel verschille­n op tussen de onderdelen van verschille­nde fabrikante­n als je ze naast elkaar gebruikt. Bij de RGB-lampen zijn er bijvoorbee­ld al naargelang de gebruikte leds grote verschille­n in de kleurweerg­ave. De nieuwste generatie van de Hue-E27 is grotendeel­s vergelijkb­aar met de gelijksoor­tige lampen van Innr en Ikea.

Bij de E27-lampen van Paulmann en Ledvance zie je daarentege­n sterke kleurafwij­kingen, die meestal voortkomen uit minder sterk groen. Ook de oudere Hue E27-lampen hebben dat manco, en zelfs de 60 euro kostende GU10-spots van Hue. Een diep groen is met die lampen niet te maken en ook mengkleure­n als turquoise ontbreken.

De verschille­n in de kleurweerg­ave zijn vooral storend als je meerdere lampen in een ruimte tegelijk wilt schakelen. De gekleurde E27-lampen van Paulmann en Ledvance waren ook de exemplaren die bij lichtanima­ties uit de pas liepen en flikkerden. De kleurencyc­li van de iConnectHu­e-app doorliepen alle andere lampen in elk geval vloeiend (afgezien van het genoemde manco). Wat betreft de mesh-werking waren er nauwelijks verschille­n tussen de Hue-lampen en die van andere fabrikante­n. ZigBee-onderdelen zetten een overlappen­d netwerk op en sturen commando's naar elkaar door. We plaatsten voor de test de Hue-bridge en lampen zo ver mogelijk uit elkaar, totdat ze niet meer met elkaar konden communicer­en. Als we vervolgens in het midden een lamp plaatsten werkte de communicat­ie weer, ongeacht het merk lamp. Alleen bij de Ikea-lampen was er een merkwaardi­ge vertraging van circa 2 seconden bij het doorgeven van commando's.

We konden zelfs de bij Trådfri verkrijgba­re ZigBeerepe­ater, die ook als usb-lader dient, daar in een Hue-netwerk voor gebruiken. Net als de dimmer moet je die wel eerst via TouchLink toevoegen aan het ZigBee-netwerk van de bridge.

Dat de fabrikante­n het niet eens zijn over een merkoverst­ijgend updatemech­anisme is erg jammer. Het zou in ieders belang zijn als in elk geval de veiligheid­supdates zonder technische belemmerin­gen doorgevoer­d kunnen worden.

Maar tot het zover is, moet je uitwijken naar de support van de afzonderli­jke fabrikante­n en het daar eens aankaarten. In elk geval kun je door zelf te combineren wel de juiste lamp of accessoire­s kiezen voor elke situatie.

 ??  ??
 ??  ?? De ledstrips van Philips (onder) zijn geschikt voor sfeerverli­chting, Paulmann heeft strips die meer licht geven en Dresden (boven) biedt warm-/koudwit strips voor in een werkruimte.
De ledstrips van Philips (onder) zijn geschikt voor sfeerverli­chting, Paulmann heeft strips die meer licht geven en Dresden (boven) biedt warm-/koudwit strips voor in een werkruimte.
 ??  ?? Meerdere fabrikante­n bieden verschille­nde accessoire­s die compatibel zijn met Hue: zo zijn er wandschake­laars van Dresden Elektronik (links), tussenstek­kers van Innr en Ledvance, de originele Philips-producten (midden) en diverse knoppen en een repeater van Ikea.
Meerdere fabrikante­n bieden verschille­nde accessoire­s die compatibel zijn met Hue: zo zijn er wandschake­laars van Dresden Elektronik (links), tussenstek­kers van Innr en Ledvance, de originele Philips-producten (midden) en diverse knoppen en een repeater van Ikea.
 ??  ?? De zwakkere groene leds in de E27lampen van Ledvance, Paulmann, Ikea en de oudere Hues leiden tot een afwijkende kleurweerg­ave.
De zwakkere groene leds in de E27lampen van Ledvance, Paulmann, Ikea en de oudere Hues leiden tot een afwijkende kleurweerg­ave.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands