C’t Magazine

Apparaten voor betere ergonomie

- Achim Barczok, Julius Beineke, Robin Brand, Sven Hansen, Jörg Wirtgen en Alieke van Sommeren

Je hoeft niet meteen over te stappen op een prijzig zit-sta-bureau. Zelfs met kleine upgrades en het afleren van slechte gewoontes ga je ergonomisc­her aan de slag. We bespreken een aantal hulpmiddel­en die daarbij kunnen helpen.

Een spier in je rug is aan het protestere­n, je pols doet zeer … als je veel uren achter een pc doorbrengt kom je vroeg of laat de vervelende bijwerking­en tegen. Soms helpt het om je toetsaansl­agen of besturing van de muiscursor via nieuwe invoerappa­ratuur te regelen, of kan het gebruik van een handige gadget hulp bieden.

We hebben oplossinge­n bekeken voor betere ergonomie achter de pc, waarmee klachten voorkomen kunnen worden of kwaaltjes vermeden. Ze waarschuwe­n als je niet goed zit, motiveren je om meer te bewegen of zorgen dat je frisse, gezonde lucht in je longen laat stromen.

De producten die we bespreken zijn een greep uit het aanbod in die categorie. Het zijn vaak aanraders, maar niet per se de beste optie voor iedereen. We hebben onder andere ergonomisc­he muizen, toetsenbor­den, een gamingstoe­l, documentho­uders en sensors bekeken.

Vooral te weinig bewegen en statische belasting bij het zitten zijn de redenen waarom veel mensen last hebben van nek, schouders of rug. Het gebrek aan beweging zorgt ook voor een hogere kans op overgewich­t, hart- en vaatziekte­n en suikerziek­te.

GOED INSTELLEN

Hoe beter je alles hebt ingesteld, hoe minder risico op klachten. Er zijn enkele regels voor het werken achter een bureau die het risico op klachten terugdring­en. Voor stoelen geldt NEN 1812, wat inhoudt dat de stoel een in hoogte verstelbar­e zitting moet hebben, de zitdiepte instelbaar is en er een ‘adequaat’ lendensteu­ndeel plus in hoogte verstelbar­e armsteunen aanwezig moeten zijn.

Een goede leidraad is een omgevingst­emperatuur tussen de 20 en 22 graden, met een luchtvocht­igheid van maximaal 50 procent. Een bureau voor beeldscher­mwerk is minimaal 120 centimeter breed en 80 diep, voldoende ruimte onder het bureau voor je voeten en je werkblad is in hoogte instelbaar tussen 62 en 82 centimeter. Te hoge tafels mogen passend gemaakt worden met een voetenbank­je.

Het bureaublad mag maximaal 5 cm dik zijn. Denk ook aan het verderweg plaatsen van printers en kopieermac­hines vanwege de warmte- en geluidspro­ductie. Toetsenbor­den graag zo dun mogelijk en muizen niet te bol. Het instellen van een monitor bespreken we in het volgende artikel. Dit alles is echter nog geen garantie dat je geen (rug)klachten krijgt. Behalve alles goed instellen draait het vooral om beweging. Spieren willen volgens dr. Christoph Korallus (revalidati­especialis­t en expert op het gebied van bedrijfsge­neeskunde) vaak in beweging zijn en een volledige beweging maken. En dat gebeurt vrijwel niet als je achter een scherm zit.

Een aantal spieren die bedoeld zijn om je ruggengraa­t recht te houden, houden het wel lang vol, maar de spieren voor fijnere motoriek zijn daar niet voor bedoeld. Als die spieren de hele dag aangespann­en moeten blijven, verkrampen ze en zorgen ze voor pijn.

De arts heeft nog een aantal tips om je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten. “Veel mensen hebben dan wel een ergonomisc­he stoel, maar geen flauw idee hoe je hem instelt”, aldus Korallus. “Het meest belangrijk­e is de zithoogte. Je voeten moeten met de gehele zool de grond raken, de dijen in een lichte hoek ten opzichte van je lijf zodat je bekken recht getrokken wordt."

Voor de armleuning­en raadt hij aan een hoogte te gebruiken die gelijk is aan je toetsenbor­d, en ze dicht bij je lichaam te plaatsen. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte staan, de ellenbogen raken de armleuning­en lichtjes zodat de bovenarmen ontspannen recht naar beneden bungelen.

Het doel is om je stoel, bureau en je scherm zo in te stellen dat je weinig statisch belast en je hoofd in lijn met je lijf is en niet actief omhoog gehouden hoeft te worden.

PERFECTE BILLENZETE­L

Korallus noemt een in hoogte verstelbaa­r zitdeel en armleuning­en en een verstelbar­e rugsteun een goede basis. Een instelbare lendensteu­n voor je onderrug en een hoofdsteun zijn leuke extra’s.

Met al deze features wordt een bureaustoe­l al snel een zeer prijzige aanschaf. Een meer betaalbaar

alternatie­f is een instelbare gamingstoe­l. De look van de stoelen is niet ieders smaak, maar de opties van de door ons voorgestel­de Maxnomic Ergoceptor OFC laten niks te wensen over.

Een andere rugvriende­lijke optie is het afwisselen­d staand en zittend werken. Er zijn al bedrijven die alleen nog maar zit/sta-bureaus hebben. Een bureau voor staand werken is echter redelijk prijzig.

Een andere optie die niet extreem veel hoeft te kosten is het gebruik van een opzetstuk voor op je bureau. Die bestaat uit een plateau voor je toetsenbor­d en eentje voor je monitor of laptop. Met een druk op de knop zet je beide planken op stahoogte. Eventueel is de set-up nog aan te vullen met een zadelstoel, zadelkruk of andere sta-ondersteun­ing.

Een documentho­uder is een handig middel om te zorgen dat het toetsenbor­d niet te ver van je af komt te liggen. Korallus heeft in zijn functie duizenden werkplekke­n helpen inrichten en geanalysee­rd. Deze simpele toevoeging is een van de zaken die hij het meest adviseert.

En het is ook handig om bepaalde gewoontes af te leren, vooral als mensen niet alleen digitaal maar ook vanaf papier werken. De papieren liggen in een lijn met je toetsenbor­d en het scherm.

Dit voorkomt dat je zijwaarts gaat draaien om de tekst te lezen. Die statische belasting is een zeer schadelijk­e houding omdat alle druk op de onderste wervels komt te liggen. Als je naast het typen nog veel schrijft, is een documentho­uder met uitschuifb­aar schrijfopp­ervlak een optie.

De start-up Upright gooit het over een andere boeg met de Upright Go-tracker. Deze kleine gyrosensor in een plastic behuizing word op je rug geplakt. Daar legt hij vast of je je rug recht houdt of dat je krom vooroverge­bogen naar je scherm tuurt. In de trainingsm­odus trilt hij om je te waarschuwe­n.

Als deze niet geactiveer­d is, legt hij vast wanneer je goed en niet goed achter je bureau zit. Biofeedbac­k wordt in de medische wereld veelvuldig ingezet om te bepalen hoeveel stress er op het lichaam wordt uitgeoefen­d. “De sensors geven aan wat je lijf onbewust doet waardoor je er redelijk snel op kunt reageren”, aldus Korallus.

Het is een nuttige techniek om goede gewoontes aan te leren. Je lichaam is een slimme leerling en kan gewoontes die je al erg lang hebt in een aantal weken afleren.

Als je je nieuwe houding goed geoefend hebt, maak je iemand anders blij met de sensor of je bewaart hem om af en toe je training nog op te frissen.

EEN KLEINE BOOST

Een rechte rug helpt ook niet veel als je urenlang op je billen zit. De Interstuhl S 4.0 wil je wat meer laten afwisselen en af en toe laten opstaan en rond laten lopen. De sensor is met alle bureaustoe­len compatibel en waarschuwt je als je te lang stil zit.

De app schotelt je work-outs voor tijdens korte pauzes voor. Alleen al het feit dat je weet dat je door een sensor in de gaten wordt gehouden, werkte

bij het testen al verrassend motiverend. Er zijn ook sensoren voor allerlei andere doeleinden: het weerstatio­n van Netatmo waarschuwt als het binnenklim­aat slechter wordt. Naast een gebrek aan beweging kan ook een niet-ergonomisc­h of niet goed geplaatst invoerappa­raat zorgen voor verkeerde belasting van je vingers, polsen en armen en chronische pijn veroorzake­n.

Zelfs bij een simpele muis waar je je hand overheen legt, kunnen kleine spieren al te hard moeten werken wat tot een muisarm kan leiden. Volgens Korallus zijn er studies die aangeven dat een verticale muis je spieren minder fanatiek op hun donder geeft. Zowel je houding als de zwaartekra­cht spelen een rol. Als je klachten hebt, heb je wel geduld nodig om met een nieuwe muis resultaat te boeken.

Bij artrose in je pols is een trackball een handige optie. Deze bedien je alleen met je vingers en je pols krijgt rust. Maar ineens wisselen naar een trackball die je grotendeel­s met je duim bedient, kan weer leiden tot duimklacht­en.

De Logitech Trackball met een bal in het midden verdeelt de belasting gelijkmati­g over al je vingers. En dan is er nog de al genoemde verticale muis als alternatie­f. De Evoluent C Right Wireless is alleen voor rechtshand­igen verkrijgba­ar, maar er zijn fabrikante­n die ook een versie voor linkshandi­gen of specifiek voor bepaalde groottes van handen aanbieden.

Een andere optie (en een prijzige) is de Countour RollerMous­e Red. Hiermee voer je muisacties uit via een klik- en scrolbare rol die in een houder vooraan je toetsenbor­d ligt. Op de houder zitten ook extra knoppen en een scrolwiel. Het principe is gebaseerd op het niet te ver van je af houden van je muizende arm.

GOED TIKWERK

Als je toch graag op de normale manier een muis wilt gebruiken, is er nog een andere methode om deze ergonomisc­her te bedienen. Met een TKL-toetsenbor­den (tenkeyless) heb je geen afzonderli­jk cijferblok meer. Daardoor houd je je armen wat dichter naast elkaar en je schouders in een wat meer ontspannen houding.

Lichte toetsenbor­den met donkere opdruk zouden beter zijn voor kantoorwer­k, omdat ze bij de positieve weergave van het scherm passen en je ogen niet continu laten aanpassen. Zo’n wit toetsenbor­d vind je nu ook bij gaminghard­ware-maker Razer in de vorm van de Razer Blackwidow Lite Mercury. Deze heeft hoge toetsen die bij 45 gram aan druk je aanslag registrere­n en richt zich op mensen die zeer veel typen.

De Microsoft Sculpt Ergonomic heeft platte, stille toetsen. Het toetsopper­vlak is in twee delen gedeeld en heeft een polssteun voor comfortabe­l lang typen. Fabrikant Matias doet er nog een schepje bovenop. De Ergo Pro heeft twee delen die via een kabel met elkaar zijn verbonden en beide delen kun je los van elkaar positioner­en.

Het enige wat je nu nog kan hinderen is de herrie van de drukke doorgaande weg net buiten je kantoorraa­m die je concentrat­ie verknalt. Dat is te verhelpen met een noise-cancelling hoofdtelef­oon. Een zeer goed voorbeeld van zo’n koptelefoo­n is de Sony WH1000XM3 of zijn voorganger de WH-1000WH2 [2].

CONCLUSIE

Gezonder achter je bureau zitten is niet altijd een kwestie van een andere stoel en een in hoogte verstelbaa­r bureau. Soms zijn onopvallen­de gadgets een prima oplossing.

Een sensor die je aanspoort te bewegen, is een in verhouding goedkope optie en houdt je alert. Een opzetstuk voor je bureau dat in hoogte is te verstellen maakt zelfs van de antieke eiken tafel van oma nog een ergonomisc­he werkplek.

En met de juiste invoerappa­ratuur hoef je niet te vrezen voor pijnlijke polsen na een doorhaalse­ssie programmer­en. Maar verwacht geen wonderen van al die hulpmiddel­en. Als je eenmaal klachten hebt, duurt het even voordat andere werkmethod­en hun vruchten afwerpen. Hopelijk komt het nooit zo ver: door je werkplek goed in te richten voorkom je dat je klachten krijgt.

Literatuur

[1] Julius Beineke, Deftig typen, 13 toetsenbor­den voor veeltypers en gamers vergeleken, c’t 12/2018, p.48 [2] Hannes Czerulla, Privéconce­rt, Zeven bluetooth-hoofdtelef­oons met noicecance­lling vergeleken c’t 7-8/2018, p.54

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een ergonomisc­he invulling van je bureau: een rollende muis voor een smal, wit toetsenbor­d met daarachter een documentho­uder die mooi recht voor het scherm staat.
Een ergonomisc­he invulling van je bureau: een rollende muis voor een smal, wit toetsenbor­d met daarachter een documentho­uder die mooi recht voor het scherm staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands