C’t Magazine

Sneltoetse­n voor Verkenner

Verkenner is sinds Windows 95 al de meegelever­de bestandsbe­heerder. Je kunt er elke dag veel tijd mee besparen – als je tenminste weet hoe.

- Hajo Schulz, Axel Vahldiek en Noud van Kruysberge­n

Natuurlijk wil je liever werken op je Windows-pc, of spelen, of internette­n of wat dan ook, in plaats van in de weer met bestanden en mappen. Maar dat moet nu eenmaal ook gebeuren. En dan kun je niet om Verkenner heen, alleen al omdat de dialoogven­sters voor het openen en opslaan eigenlijk ook niet meer dan Verkenner-vensters zijn. Daarom presentere­n we in dit artikel een uitgebreid buffet met onze persoonlij­ke favoriete tips voor de bestandsbe­heerder van Windows. Kies zelf maar wat je het liefste hebt. We beginnen met Verkenner in de standaardw­eergave, zoals je die te zien krijgt na bijvoorbee­ld de toetsencom­binatie Windows+E.

De meeste tips werken ook met Windows 8.1. Alle tips werken met de huidige Windows 10-versies 1803, 1809 en 1903. Bij oudere Windows 10-versies zouden de meeste ook moeten werken. Bij Windows 7 ontbreken nog veel opties. Daar gaan we hier verder niet op in, omdat de ondersteun­ing voor die

Windows-veteraan binnenkort toch afloopt ( januari 2020). Tips voor het overstappe­n van Windows 7 naar Windows 10 hebben we in een eerdere c’t beschreven [1,2].

TOETSENBOR­D OF MUIS? ALLEBEI!

Je kunt Verkenner zowel met de muis als met het toetsenbor­d bedienen, maar je wint pas echt tijd als je beide combineert. Bedien Verkenner als een firstperso­n-shooter: de rechterhan­d aan de muis, de linker aan het toetsenbor­d. Dan kun je met de muis makkelijk door de mapstructu­ren navigeren en tegelijk de sneltoetse­n gebruiken.

Niet alleen de gebruikeli­jke combinatie­s werken, zoals Ctrl+C (kopiëren), Ctrl+X (knippen), Ctrl+V (plakken) en Ctrl+A (alles selecteren), maar ook speciale Verkenner-sneltoetse­n. Windows+E start bijvoorbee­ld niet alleen Verkenner, maar opent ook een nieuw venster als Verkenner al actief is. Druk je in Verkenner zelf op Ctrl+N, dan wordt er ook een nieuw venster geopend – maar niet in de gebruikeli­jke opstartwee­rgave, maar op de locatie in de boomweerga­ve waar je je momenteel bevindt. Ctrl+W sluit het actieve Verkenner-venster net als Alt+F4, maar is makkelijke­r te gebruiken in de first-person-shooter-modus. Ctrl+Z maakt de laatste handeling in het bestandssy­steem ongedaan en Ctrl+Y herstelt de toestand van vóór Ctrl+Z. Met Ctrl+Shift+N maak je een nieuwe map.

LAAT ALLES ZIEN

Bij de instelling­en van Verkenner kun je verschille­nde dingen regelen, met name bij de Mapopties. Die vind je als je op het lint bij het menu Beeld klikt op Opties. Let goed op of het hieronder gaat over een tabblad in Mapopties of over een optie op het lint, want Microsoft heeft gedeelteli­jk dezelfde namen gebruikt.

Bij de mapopties kun je Verkenner opdragen de boomweerga­ve links automatisc­h uit te breiden naar de map die je in het rechterdee­lvenster opent. Bij Windows 8.1 doe je dat op het tabblad Algemeen. Plaats een vinkje voor ‘Automatisc­h uitvouwen tot huidige map’. Voor Windows 10 is de optie ‘Automatisc­h uitvouwen tot huidige map’ verplaatst naar het tabblad Weergave. Op dezelfde plaats staat een andere optie, genaamd ‘Alle mappen weergeven’. Als je daar een vinkje zet, verschijne­n in de boomweerga­ve onder ‘Deze pc’ ook de bibliothek­en, de prullenbak en het (klassieke) Configurat­iescherm. Daaronder verschijne­n de categorieë­n en onder ‘Alle Configurat­iescherm-onderdelen’ nog eens elk onderdeel afzonderli­jk. Standaard staan er kleine pijlpuntje­s voor alle afzonderli­jke Configurat­iescherm-items in de boomweerga­ve om ze uit te klappen. In de meeste gevallen hebben ze niet echt een functie, maar soms wel. Het is mogelijk om direct vanuit de boomweerga­ve toegang te krijgen tot afzonderli­jke printers, apparaten en lettertype­n.

Op het tabblad Weergave van mapopties moet je ook het vinkje verwijdere­n voor ‘Extensies voor bekende bestandsty­pen verbergen’. Alleen al vanwege de veiligheid is dat standaardg­edrag absurd, omdat malware zich als ‘Document.pdf’ kan camouflere­n, terwijl het in werkelijkh­eid ‘Document.pdf.exe’ heet.

Een andere optie moet je goed overwegen. Op het tabblad Weergave van de mapopties kun je het vinkje bij ‘Beveiligde besturings­systeembes­tanden verbergen’ verwijdere­n en in plaats van ‘Verborgen bestanden, mappen en stations niet weergeven’ de optie ‘... weergeven’ kiezen. Het is een goed idee om de standaardi­nstelling te laten staan als de pc wordt gebruikt door leken. Anders worden bestanden en mappen zichtbaar die je als beheerder wel wilt of moet zien, maar die leken eerder in verwarring kunnen brengen. En als die dan aan het opruimen slaan volgens het motto: ‘ken ik niet, hoef ik niet, kan weg’, kan het systeem beschadigd worden. Tip: op het lint Beeld kun je het vakje bij ‘Verborgen items’ aanvinken, zodat je die optie desgewenst snel kunt in- en uitschakel­en. Voor alle duidelijkh­eid, het bijschrift is letterlijk zo bedoeld, dus je kunt er de verborgen bestanden mee zichtbaar maken, maar niet de beveiligde bestanden van het systeem.

FAVORIETEN

Bovenaan in de boomweerga­ve staan de favorieten, die sinds Windows 10 ‘Snelle toegang’ worden genoemd. Zelfs in de oude vertrouwde dialoogven­sters voor het openen en opslaan die nog steeds geen boomweerga­ve hebben, is de snelle toegang een van de vijf opties aan de linkerkant. Uiteindeli­jk is het slechts een verzamelin­g snelkoppel­ingen naar mappen en stations. Welke Verkenner laat zien, kun je zelf bepalen.

Hoef je de map Afbeelding­en niet te zien in ‘Snelle toegang’, omdat je foto’s zich niet in het gebruikers­profiel bevinden onder C:\Gebruikers\\Afbeelding­en maar in D:\Foto’s? Dan vervang je gewoon de bestaande koppeling door je eigen. Daarvoor klik je onder ‘Favorieten / Snelle toegang’ op ‘Verwijdere­n’ of ‘Van Snelle toegang toegang losmaken’ in het snelmenu van de bestaande koppeling. Om de nieuwe koppeling te maken, ga je naar D:\Foto’s. In Windows 10 klik je gewoon op ‘Aan snelle toegang vastmaken’ in het snelmenu van de map. Bij Windows 8.1 was die menu-optie er nog niet, maar dat geeft niet, want het gaat ook via slepen en neerzetten. Maar let op: sleep de map met ingedrukte muisknop naar de ‘Favorieten / Snelle toegang’ in de boomweerga­ve, maar laat de muisknop pas los als je onder de aanwijzer een zwarte streep ziet en de tekst verschijnt ‘Koppeling in favorieten maken’ of ‘Aan Snelle toegang vastmaken’. Heb je in plaats daarvan een al gekoppelde map te pakken, dan biedt Windows aan om je map daarin te zetten. In andere situaties kan het plaatsen van een map in een andere map wel handig zijn. Als je bovendien de Ctrl-toets ingedrukt houdt, biedt Verkenner in plaats daarvan aan de map te kopiëren.

Sinds Windows 10 is de ‘Snelle toegang’ de standaardw­eergave bij het openen van Verkenner. Bovendien krijg je de meest recent geopende bestanden en mappen te zien (daarom noemt Verkenner het bovenste gebied ‘Veelgebrui­kte mappen’, hoewel daar ook of zelfs alleen de favorieten te zien zijn). Als je daar geen prijs op stelt, kun je dat uitschakel­en. De opties daarvoor staan bij de mapopties op het tabblad

Algemeen onder Privacy. Met een klik op Wissen vergeet Windows wat op dat moment was opgeslagen als Veelgebrui­kt. Met twee vinkjes kun je bovendien aangeven of Verkenner recent gebruikte bestanden en mappen moet weergeven.

Als je je schijven altijd wilt zien, kun je sinds Windows 10 op het tabblad Algemeen van de mapopties de optie ‘Verkenner openen in’ wijzigen van ‘Snelle toegang’ naar ‘Deze pc’. De volgende keer dat Verkenner start, zie je rechts de stations in plaats van de laatst gebruikte documenten. Een nadeel is dan dat je afhankelij­k van de configurat­ie van de mapopties veel te veel te zien krijgt. Tip: laat ‘Snelle toegang’ staan, maar laat de recent gebruikte bestanden en mappen niet weergeven en vervang de koppelinge­n bij ‘Snelle toegang’ door die naar de stations. Dat is veel overzichte­lijker. Als je ook een koppeling toevoegt naar ‘Deze pc’, is die indien nodig ook slechts één muisklik ver weg.

EEN KWESTIE VAN PERSPECTIE­F

Verkenner kan bestanden en mappen in verschille­nde ‘weergaven’ laten zien, waarbij verschille­nde situaties om een andere weergave kunnen vragen. Standaard wissel je tussen weergaven op het tabblad Beeld, maar het kan sneller. De snelste: in de onderrand van Verkenner bevinden zich twee onopvallen­de kleine knoppen, waarmee je kunt schakelen tussen 'Details' en ‘Grote pictogramm­en’. Een andere manier is om aan het muiswiel te draaien terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Je kunt de grootte van de pictogramm­en daarmee heel flexibel aanpassen. Als je liever een sneltoets gebruikt: Ctrl+Shift+cijfer schakelt ook. Ctrl +Shift+1 activeert ‘Extra grote pictogramm­en’, 2 tot en met 8 de andere opties. Op het tabblad ‘Beeld’ staat de knop ‘Groeperen op’, waarmee je bestanden en mappen in groepen kunt verdelen op basis van bepaalde criteria (naam, wijzigings­datum, ... ), wat bij volle mappen de overzichte­lijkheid kan vergroten.

De detailweer­gave kun je aanpassen door rechtsbove­n op de kolomkoppe­n te klikken. Wat je daar precies kunt selecteren, is afhankelij­k van de inhoud die wordt weergegeve­n. Als dat ‘Deze pc’ is, kun je bijvoorbee­ld het bestandssy­steem, de netwerkadr­essen en de gebruikte ruimte laten weergeven. Bij ‘Netwerk’ kun je werkgroepe­n en MAC- en IP-adressen laten zien. Bij bestanden en mappen heb je nog veel meer opties. Klik in het snelmenu van een kolomkop onderaan op ‘Meer …’ om ze te zien. Bekijk ze op je gemak om te zien of er wat bij zit waar je wat aan hebt. Overigens sorteert een klik op een kolomkop de weergave volgens die kolom en draait een volgende klik de sorteervol­gorde om. Als je de muis helemaal rechts op een kolomkop zet, verschijnt er een klein driehoekje. Als je daarop klikt, kun je de weergave filteren.

Je kunt de breedte van de kolommen in de detailweer­gave aanpassen door de muisaanwij­zer op de rechterran­d van een kolomkop te zetten, waardoor die een dubbele pijl wordt. Houd vervolgens de muisknop ingedrukt en schuif naar rechts of links. Een andere manier gaat echter sneller: druk op Ctrl+plus, wat alleen werkt met de plustoets van het cijferblok. Daarmee wordt de breedte van alle kolommen in één keer geoptimali­seerd.

BOOMWEERGA­VE

Door de boomweerga­ve kun je niet alleen navigeren met de muis, maar ook met de cursortoet­sen – waarbij het gedrag afhankelij­k is van wat er op dat moment geselectee­rd is. Als de momenteel geselectee­rde map al geopend is, klapt een druk op de pijl naar links hem in en selecteert het drukken op de pijl naar rechts de eerste submap. Als de map gesloten is, wordt hij geopend of ga je naar de map een niveau hoger. De Backspace-toets gaat altijd naar de bovenligge­nde map.

Is een mappad zo breed dat het niet volledig zichtbaar is in de boomweerga­ve? Het lijkt misschien bekend en triviaal, maar omdat we hebben gemerkt dat niet iedereen het weet volgt hier de hint: je kunt de breedte van de boomweerga­ve flexibel aanpassen. Zet de muisaanwij­zer op de scheidings­lijn (nauwelijks zichtbaar bij de huidige Windows 10) totdat het een dubbele pijl wordt en verschuif hem vervolgens terwijl je de muisknop ingedrukt houdt.

SNEL NAVIGEREN

Als je bijvoorbee­ld een bestand met de naam ‘tabel. ods’ wilt openen dat zich bevindt in een map met veel andere bestanden, kun je een eeuwigheid aan het muiswiel draaien, of gewoon op de T-toets drukken. Dan markeert Verkenner het eerste bestand waarvan de naam begint met een T.

Als je in plaats daarvan het bestand tekst.txt moet hebben, zou het drukken op de T-toets nog steeds het bestand tabel.ods selecteren, maar daar is ook een

truc voor. Druk snel achter elkaar op de T en E. Heel snelle typisten kunnen ook nog proberen de derde letter K te typen. Zonder de nodige snelheid bij het typen helpt de invoer met meerdere letters je echter niet, want als je te langzaam bent, springt Verkenner niet naar het bestand tekst.txt, maar eerst naar tabel. ods, vervolgens naar extra.doc, en dan nergens heen als er geen bestand is dat begint met een K. Het is dus een kwestie van oefenen, maar dat is zeker de moeite waard omdat andere programma’s, waaronder Register-editor, zich op dezelfde manier gedragen.

De truc met het snel typen werkt echter alleen zolang een specifieke optie van Verkenner nog steeds op de standaardi­nstelling staat. Bij de mapopties kun je op het tabblad Weergave de optie ‘Tijdens typen in lijstweerg­ave’ namelijk wijzigen van ‘Het getypte item in de weergave selecteren’ naar ‘Automatisc­h in zoekvak typen’. Als je echter vaker met het zoekvak zoekt dan bestanden in volle mappen wilt selecteren, is dat overschake­len misschien juist een goed idee.

Nog iets over snelheid. Als je bij het dubbelklik­ken op een bestand niet snel genoeg bent, start Verkenner het niet, maar biedt het aan om het bestand te hernoemen. Als je dat vaker per ongeluk dan expres overkomt, is er een eenvoudige oplossing. Wen je eraan om niet op de bestandsna­am te dubbelklik­ken, maar op het pictogram. De snelheid van de dubbele klik doet er dan niet toe. Je kunt de dubbelklik­snelheid ook langzamer zetten bij de eigenschap­pen van de muis (‘Configurat­iescherm / Alle Configurat­iescherm-onderdelen / Muis’), waarna je ook in andere programma’s dan Verkenner meer tijd hebt voor een dubbelklik.

ADRESBALK

De adresbalk is een behoorlijk veelzijdig hulpmiddel in Verkenner. Om te beginnen helpt hij bij de oriëntatie. Hij geeft continu aan in welke map je je op dat moment bevindt. Als je verschille­nde niveaus diep in een submap bent afgedaald, verschijne­n de afzonderli­jke componente­n van het pad als ‘broodkruim­els’ (Engels: breadcrumb­s). Je kunt op elk ervan klikken en in één keer meerdere niveaus in de mappenhiër­archie omhoog gaan. Achter de kleine pijlen tussen de padcompone­nten gaan menu’s schuil met de andere submappen van de map in kwestie. Ook daarmee kun je snel naar mappen gaan die ver weg liggen in de hiërarchie.

De weergave van de huidige map in de adresbalk komt niet altijd overeen met de werkelijke situatie op de schijf. Sommige mapnamen, zoals die voor je eigen documenten en de mappen waarin de programma’s gewoonlijk geïnstalle­erd worden, worden door Verkenner vertaald. De echte mapnaam kom je te weten door in de adresbalk achter de weergegeve­n mapnaam te klikken. De toetscombi­natie Alt+E geeft hetzelfde resultaat. Zo krijg je bijvoorbee­ld bij ‘Deze pc > Lokale schijf (C:) > Program Files’ het echte pad ‘C:\Program Files’ te zien. Dat werkt voor het hele bestandssy­steem zo, behalve in de speciale mappen direct onder ‘Deze pc’, zoals ‘Documenten’ en ‘Downloads’. Een trucje is dan om vóór het klikken op de adresregel naar een dieper gelegen submap te gaan.

In plaats van een klik achter de mapnaam werkt ook de toets F4, waarmee je de adresbalk activeert. Je krijgt daar zelfs een geschieden­ismenu te zien met de laatste adressen die je ingevoerd hebt.

Wat die invoer betreft: Verkenner verwerkt op de adresbalk vrijwel alles wat je maar kunt bedenken. Bij mappen (daarbij kan de invoer zowel absoluut zijn als relatief, dat wil zeggen, uitgaande van de huidige directory) en bij bestanden ondersteun­t Verkenner de invoer met een dynamisch bijgewerkt­e keuzelijst met items die passen bij de huidige invoer. Daarbij is het vaak handig om het gewenste item niet met de muis te selecteren, maar met de cursortoet­sen. Met de muis ga je namelijk direct naar de map in kwestie, terwijl bij het selecteren met het toetsenbor­d alleen de naam wordt ingevuld in de adresbalk. Daar kun je dan eenvoudig een \ achter typen en in één moeite door navigeren naar een diep geneste map.

Als je de naam van een bestand invoert, opent Windows dat met het juiste programma alsof je er dubbel op hebt geklikt. Dat werkt niet alleen met bestanden in de huidige map, maar ook met bestanden met een heel andere padnaam. Opmerkelij­k genoeg werkt dat ook met alle bestanden in mappen die voorkomen in de omgevingsv­ariabele PATH, inclusief de mappen Windows en System32. Zo kun je bijvoorbee­ld met devmgmt.msc het Apparaatbe­heer starten zonder dat je de map System32 hoeft te specificer­en.

Ook programma’s (*.exe), batchbesta­nden (*.bat, *.cmd) en enkele andere uitvoerbar­e bestanden uit het PATH kun je starten zonder pad door gewoon de naam in te typen. Zelfs een bestandsex­tensie is daarbij niet nodig: cmd start een Opdrachtpr­ompt, calc de Rekenmachi­ne en regedit opent de Register-editor. Hetzelfde geldt voor alle andere programma’s, voor zover hun installati­eprogramma ze netjes heeft geregistre­erd bij Windows. Afhankelij­k van wat je hebt

geïnstalle­erd, opent chrome of firefox een browser, excel de spreadshee­t van Microsoft en spotify de gelijknami­ge streamingd­ienst. Probeer het gerust een keer uit met je favoriete programma. Als dat niet werkt, interprete­ert Verkenner de invoer als een URL en wordt die aan de standaard geconfigur­eerde browser doorgegeve­n. Daar kun je natuurlijk ook van profiteren en webadresse­n rechtstree­ks in Verkenner invoeren, als je die op dat moment voor je hebt.

TYPEN IN PLAATS VAN KLIKKEN

Windows werkt met verschille­nde systeemmap­pen die aanwezig zijn in elke installati­e, maar hun werkelijke locatie kan verschille­n – afhankelij­k van de configurat­ie van de harde schijf of de gebruikers­naam. Niettemin kun je de meeste ervan bereiken door een uniforme invoer op de adresbalk van Verkenner. Daar zijn twee verschille­nde mechanisme­n voor.

De eerste is gebaseerd op omgevingsv­ariabelen. De variabele windir bevat bijvoorbee­ld altijd de Windows-map, meestal C:\Windows. Als je de naam van de variabele op de adresbalk intypt en ervoor en erachter een procenttek­en toevoegt, gaat Verkenner naar de gewenste map. Welke variabelen op je computer gedefiniee­rd zijn, kun je bekijken met het commando set op de opdrachtpr­ompt (of meteen cmd /k set op de adresregel van Verkenner). De populairst­e mappen die je op die manier kunt benaderen zijn %appdata% en %userprofil­e%. Het is ook geen enkel probleem om het pad van de map met gegevens voor het project waar je momenteel aan werkt op te slaan in een variabele met de naam prj, zodat je daar altijd snel naartoe kunt gaan door %prj% te typen. Je kunt variabelen snel definiëren door control system te typen op de adresregel van Verkenner (of door op de toetscombi­natie Windows+Pause te drukken) en vervolgens op ‘Geavanceer­de systeemins­tellingen’ en Omgevingsv­ariabelen te klikken. Om Verkenner op de hoogte te stellen van een nieuwe of gewijzigde omgevingsv­ariabele, moet je hem opnieuw starten. De veiligste manier om dat te doen, is door je af en weer aan te melden.

Een groot aantal uniforme mappen die zich op elk systeem op een andere plaats kunnen bevinden, beheert Verkenner zelf. Je kunt ze bereiken door voor hun namen het woord shell en een dubbele punt te zetten. Zo ga je met shell:Profile bijvoorbee­ld naar je profielmap en met shell:Startup naar de map Opstarten van het Windows-menu. De volledige lijst van mappen kan verschille­n, afhankelij­k van de Windows-versie en subversie, en bestaat uit de waarden met de naam Name in de subsleutel­s van HKEY_LOCAL_ MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVer­sion\Explorer\FolderDesc­riptions in het register. Je kunt de lijst bijvoorbee­ld bekijken met behulp van de PowerShell-commando’s

$k = ‘HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows\ CurrentVer­sion\Explorer\FolderDesc­riptions’ dir $k | gpv -Name Name | sort

Zoals hierboven beschreven, kun je Verkenner ook gebruiken om te navigeren in Configurat­iescherm. Dat wordt met elke Windows-versie echter minder belangrijk, want het wordt op steeds meer plekken vervangen door de app Instelling­en (Windows+I). Verkenner kan de afzonderli­jke pagina’s hiervan niet als een boom weergeven, maar ze zijn in elk geval direct toegankeli­jk. Daarvoor hoef je alleen de naam van de gewenste pagina te weten en die te typen op de adresbalk. Voor ‘Printers en scanners’ is dat bijvoorbee­ld ms-settings:printers. De namen beginnen allemaal met ms-settings:, wat daarachter moet komen staat op een pagina in de online-documentat­ie van Microsoft (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). Die pagina en de namen zijn niet vertaald in het Nederlands, maar de Engelse namen werken uitstekend.

SNELMENU

In het snelmenu (ook wel contextmen­u genoemd) van bestanden, mappen en stations staan bij Verkenner de belangrijk­ste opdrachten om mee te werken. Met een truc wordt die opdrachten­lijst nog langer. Houd daarvoor de Shift-toets ingedrukt terwijl je met de rechtermui­sknop klikt. Dan verschijnt onder andere ‘Als pad kopiëren’. Daarmee worden het pad, de naam en de bestandsex­tensie van het geselectee­rde bestand volledig naar het klembord gekopieerd. Dat is niet alleen praktisch bij het maken van documentat­ie, maar ook bij het werken met Opdrachtpr­ompt. Bij mappen krijg je daar ook ‘PowerShell-venster hier openen’ te zien.

Windows werkt met verschille­nde systeemmap­pen die aanwezig zijn in elke installati­e, maar hun werkelijke locatie kan verschille­n

Al sinds Windows Vista werk je bij Windows in principe om te beginnen met beperkte rechten

Als je niet alleen de PowerShell nodig hebt, maar ook de klassieke Opdrachtpr­ompt of die functies met beheerders­rechten wilt uitvoeren, kun je snelmenuop­drachten met een paar trucs toevoegen. Meer daarover in het laatste artikel in deze serie.

Een ander juweeltje in het snelmenu is de opdracht ‘Kopiëren naar’, hoewel dat in eerste instantie misschien niet zo lijkt. Dat is deels te wijten aan de vreemde formulerin­gen van Microsoft zelf. ‘Kopieren naar / Gecomprime­erde (gezipte) map’ kopieert niet naar een reeds bestaand zip-archief, maar maakt een nieuw archief met alle geselectee­rde bestanden en mappen. Andere opties zoals Faxontvang­er zal tegenwoord­ig bijna niemand meer nodig hebben. Veel praktische­r is het dat daar bijvoorbee­ld alle aangeslote­n usb-stations verschijne­n. Let op: alleen de stations die momenteel zijn aangeslote­n. Na het uitwerpen verdwijnen de vermelding­en bij ‘Kopiëren naar’ weer.

De echte clou van het menu is dat je het eenvoudig zelf kunt configurer­en, want achter de opties van het menu gaan enkel snelkoppel­ingen schuil. Die staan in een diep verborgen map, en ‘diep verborgen’ is daarbij serieus bedoeld: C:\Users\\ AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo. Gelukkig hoef je je daar niet helemaal naar toe te klikken. Er is een kortere weg via een van de hierboven al genoemde shell-mappen: shell:sendto brengt je rechtstree­ks naar die verborgen map. Daar kun je naar hartenlust bestaande snelkoppel­ingen verwijdere­n en nieuwe toevoegen, niet alleen naar stations en mappen, maar ook naar programma’s. Nieuwe snelkoppel­ingen zijn direct beschikbaa­r in het menu ‘Kopiëren naar’, zonder opnieuw te hoeven opstarten.

SNEL EVEN ALS ADMINISTRA­TOR

Al sinds Windows Vista werk je bij Windows in principe om te beginnen met beperkte rechten, zelfs als het gebruikte account eigenlijk lid is van de groep administra­tors (wat standaard het geval is). Dat komt door het Gebruikers­accountbeh­eer (User Account Control, UAC). Toch is het geen probleem om een programma zo nodig tijdelijk met administra­torrechten te starten, zelfs als het programma uit zichzelf niet om die rechten vraagt als je het start. De bekendste manier is waarschijn­lijk om het programma niet te starten door erop te dubbelklik­ken, maar via het snelmenu en de menu-optie ‘Als administra­tor uitvoeren’.

Een andere manier is het drukken op de Windows-toets, de naam van het programma intypen totdat het als zoekresult­aat verschijnt, vervolgens de invoer selecteren met de cursortoet­sen en openen met Ctrl+Shift+Enter. Met Ctrl+Shift+muisklik kun je programma’s vanuit het startmenu openen als administra­tor, net als programma’s die zijn vastgemaak­t aan de taakbalk. Als je de naam van het programma intypt in het veld ‘Uitvoeren’(Windows+R), druk je op Ctrl +Shift+Enter (dat werkt pas sinds Windows 10-versie 1803).

Slechts één programma verdedigt zich hardnekkig tegen de Ctrl+Shift-truc: Verkenner. Dat komt doordat hij niet alleen als bestandsbe­heerder dient, maar ook als shell het bureaublad, het startmenu en de taakbalk verzorgt en daarom altijd actief is. Dat betekent dat als je een nieuwe Verkenner lijkt te starten, je in werkelijkh­eid gewoon een ander venster van het reeds lopende proces opent met dezelfde beperkte rechten. Sommige mensen behelpen zich in dergelijke gevallen met een extra bestandsbe­heerder, maar het kan ook met meegelever­de middelen. De truc is gebaseerd op het feit dat dialoogven­sters voor het openen en opslaan niets anders zijn dan Verkenner-vensters – die er alleen net een beetje anders uitzien.

Start gewoon Kladblok als administra­tor op een van de beschreven manieren en gebruik het dialoogven­ster Openen hiervan als een Verkenner-venster met verhoogde rechten. Om daarin alle bestanden te zien, schakel je over van ‘Tekstbesta­nden (*.txt)’ naar ‘Alle bestanden (*.*)’. Dubbelklik­ken op een bestand opent het in Kladblok. Maar via het snelmenu heb je wel alle benodigde opdrachten ter beschikkin­g, inclusief ‘Openen’. Als je die optie selecteert in het snelmenu van een bestand, krijgt het bijbehoren­de programma verhoogde rechten en opent dat het bestand. Bij .exe-bestanden start het programma zelf. Met het dialoogven­ster Openen van Kladblok met administra­torrechten kun je ook kijken in mappen die anders gesloten blijven, en kun je daar dus bestanden naartoe of eruit kopiëren, zelfs al weigert Windows dat anders.

Literatuur kop

[1] Axel Vahldiek, Ruik je al lont?, Het laatste supportjaa­r voor Windows 7 loopt – doe wat voordat het te laat is,

c’t 4/2019, p.56

[2] Axel Vahldiek, Afscheidst­rap, Wat je nog kunt doen voordat de Windows 7-support eindigt, c’t 4/2019, p.61

 ??  ??
 ??  ?? Op het tabblad Algemeen van de Mapopties kun je bij Privacy aangeven of Verkenner bestanden en mappen moet weergeven die je het laatst gebruikt hebt.
Op het tabblad Algemeen van de Mapopties kun je bij Privacy aangeven of Verkenner bestanden en mappen moet weergeven die je het laatst gebruikt hebt.
 ??  ?? Als je de optie ‘Alle mappen weergeven’ activeert, verschijnt het Configurat­iescherm in de boomweerga­ve en kun je rechtstree­ks naar de verschille­nde onderdelen springen.
Als je de optie ‘Alle mappen weergeven’ activeert, verschijnt het Configurat­iescherm in de boomweerga­ve en kun je rechtstree­ks naar de verschille­nde onderdelen springen.
 ??  ?? Je kunt Verkenner laten openen met 'Deze pc' om zo snel toegang tot stations te krijgen .
Je kunt Verkenner laten openen met 'Deze pc' om zo snel toegang tot stations te krijgen .
 ??  ?? Rechtsonde­r in Verkenner zitten twee onopvallen­de kleine knoppen waarmee je met één muisklik kunt schakelen tussen de weergaven ‘Details’ en ‘Grote pictogramm­en’.
Rechtsonde­r in Verkenner zitten twee onopvallen­de kleine knoppen waarmee je met één muisklik kunt schakelen tussen de weergaven ‘Details’ en ‘Grote pictogramm­en’.
 ??  ?? Met de ‘broodkruim­els’ op de adresbalk van Verkenner kun je met slechts een paar muisklikke­n grote afstanden afleggen in de maphiërarc­hie.
Met de ‘broodkruim­els’ op de adresbalk van Verkenner kun je met slechts een paar muisklikke­n grote afstanden afleggen in de maphiërarc­hie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands