C’t Magazine

Je monitor ergonomisc­h instellen

- Ulrike Kuhlmann en Alieke van Sommeren

Schermen met een hoge resolutie geven dunne fonts en afbeelding­en mooi weer. Maar als het wat te klein wordt, wordt het zoomen. Wij leggen uit hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten bij het instellen van je scherm.

Twee miljoen beeldpunte­n op een klein beeldopper­vlak zijn handig om fijn getekende en scherpe icoontjes en fonts weer te geven, maar het wordt allemaal wel heel erg klein. Als je dan moet gaan turen om alles nog goed te kunnen lezen is de pret er al snel vanaf. Dan wordt het tijd om je schermweer­gave aan te passen. Met een paar muisklikke­n heb je dat geregeld.

Het is de bedoeling dat elk scherm zijn native resolutie laat zien. Deze staat in de specificat­ies duidelijk vermeld, en in de meegelever­de handleidin­g. Controleer daarna welke resolutie de grafische kaart richting het scherm stuurt. Klik daarvoor op een leeg stuk bureaublad met de rechtermui­sknop en kies voor de Beeldscher­minstellin­gen.

Normaal gezien herkent Windows aan de hand van de in de monitor aanwezige EDID (Enhanced Display Identifica­tion Data) automatisc­h de juiste resolutie en zet daar ‘aanbevolen’ bij. Als er onjuiste of algemene informatie in het apparaat opgeslagen zijn, gaat dat nog wel eens mis. We hebben dit vooral gemerkt bij zeer goedkope apparaten en tv’s die je als groot

scherm aan een pc hangt. In dit soort gevallen moet je de juiste resolutie handmatig via de Beeldscher­minstellin­gen vastleggen.

Kies in het geval van meerdere monitoren de juiste monitor. Als je een nieuwe resolutie kiest, vraag Windows of je deze wilt gebruiken. Een teller begint bij 15 seconden, zodra dit afloopt valt de weergave weer terug naar de eerdere instelling­en. Klik binnen die 15 seconden op Wijziginge­n behouden. Deze ‘weet u het zeker’-periode is een handig reddingsmi­ddel voor het geval je per ongeluk een resolutie hebt gekozen waarbij het scherm zwart blijft of begint te flikkeren.

In de volgende stap stel je in welke zoomfactor je wilt gebruiken via het keuzemenu onder ‘De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen’. Windows gebruikt deze zoom voor de grootte van fonts, keuzemenu’s en icoontjes in programma’s. Hij wordt ook gebruikt voor het schalen van de bureaublad-weergave. Als extra optie regel je via een rechtermui­sklik op het Bureaublad en dan bovenaan bij Beeld het vergroten of verkleinen van de bureaublad-iconen.

De meeste schermen tonen met een instelling tussen de 100 en 150 procent een goed leesbaar beeld. Probeer eens wat verschille­nde zoomfactor­s uit en bepaal voor elk van je schermen welke vergroting goed matcht. Test verder of alle programma’s die je gebruikt de schaalaanp­assing ook toepassen. Als ze niet meeschalen, meld je dan even af en weer aan onder Windows. Zodra je de schaalfact­or aanpast, verschijnt er meteen boven een gele tekst met daaronder de optie om direct af te melden.

ICONEN OP HUN PLEK

Op een bureaublad met een wirwar aan iconen, verdwijnen er een aantal als je omhoog gaat schalen. Dat voorkom je door voordat je gaat schalen de uitlijning op het raster uit te vinken (rechtermui­sklik op je Bureaublad onder de optie Beeld) en ze handmatig bij elkaar te zetten. Of je maakt ze bereikbaar via een werkbalk op de Taakbalk. Dat doe je via een rechtermui­sklik op de Taakbalk en dan ‘Werkbalken / Bureaublad’ kiezen. Met een klik op het uitklap-symbool (>>) op de Taakbalk klappen alle pictogramm­en en bovenligge­nde mappen uit in een menu, of je maakt de werkbalk breder en daarmee aanklikbaa­r via de ruimte op de Taakbalk.

Als een programma al een schaalfact­or heeft gekregen (bijvoorbee­ld 130 procent in Word via ‘Beeld / In-/uitzoomen’) blijft deze fontgroott­e-aanpassing behouden, dus daar komt de aangepaste schaalfact­or nog bovenop. In je browser is de weergave los van de zoom aan te passen via Control + plus voor groter en Control + min voor kleiner. Dit kan handig zijn bij web

sites met zeer kleine fonts of vaste mini-graphics. Dit is vaak sneller dan de schaalfact­or van Windows aanpassen. Bij het zoomen in Word wordt alleen de inhoud van een pagina vergroot, maar niet de knoppen of het menu.

GOED OPSTELLEN

Bij de keuze voor een kantoormon­itor moet je erop letten of het scherm een mat oppervlak en randen heeft. Dit reflecteer­t niet zo sterk als glimmende, waardoor je meer ontspannen naar je scherm kijkt. Het scherm moet haaks op het raam staan en je kijkrichti­ng parallel aan het raam. Als je het raam achter je hebt, valt het licht van achter op je scherm en krijg je indirecte verblinden­de lichtinval. Als je bij het werken uit het raam kijkt, is het contrast tussen de scherminho­ud en omgeving zeer groot. Dit is zeer vermoeiend voor de ogen.

Je blik moet net iets van boven op je scherm vallen. In het beste geval kun je over je scherm heen kijken zonder je hoofd op te tillen. Dit heeft twee voordelen: de spieren in je nek worden door de lichte neiging naar onder ontlast en je kunt makkelijke­r knipperen waardoor je ogen niet zo sterk uitdrogen. Bij gebruik van varifocale brillen moet de bovenste beeldscher­mregel ruim onder je ooghoogte liggen. Ook belangrijk is dat je het scherm niet te fel zet. Meer dan 130 cd/ m2 is alleen maar nodig in een felverlich­te omgeving, bijvoorbee­ld als je buiten zit met je laptop. Als je op kantoor continu naar een fel scherm zit te turen, krijg je vanzelf aan het einde van de dag hoofdpijn.

BLAUW LICHT

Wie vaak laat op de avond achter een monitor zit, zou net als op een smartphone de weergave moeten instellen op minder blauw licht. Deze optie zit op vrijwel elke moderne monitor ergens in het menu verstopt. Een andere optie is de tijdgestuu­rde Nachtlamp in de Beeldscher­minstellin­gen van Windows. Die is sinds de Creators Update in Windows 10 geïntegree­rd en vermindert het aandeel blauw licht in de weergave. Een hoog aandeel blauw licht in het monitorbee­ld zorgt namelijk dat de productie van het slaaphormo­on melatonine wordt afgeremd. Bij mensen met een vast slaapritme begint normaliter twee uur voordat de eerste slaapfase ingaat de verhoogde aanmaak van melatonine. Zonder die verhoogde melatonine­spiegel verschuift het slaap-waakritme en slaap je slechter of later in.

Bij een multimonit­or-set-up moet je de schermen licht naar elkaar toe draaien of in het geval van een ultrawide-scherm er eentje met een gebogen scherm nemen, om zo een gelijkmati­ge kijkhoek te krijgen. Als mens kun je een kijkhoek tot ongeveer +/- 35 graden goed tot je nemen. Als je schermen verder uit elkaar staan of erg groot zijn, moet je je lijf draaien om het totale oppervlak te overzien. Dat is verre van ergonomisc­h. Bij zeer grote schermen is het ook belangrijk dat je wat verder van het scherm af gaat zitten. En in dat geval is het vaak ook noodzakeli­jke om de weergave te vergroten om tekst nog wel prettig te kunnen lezen.

 ??  ?? Via de Beeldscher­minstellin­gen van Windows zijn de weergave-instelling­en naar eigen smaak en voorkeuren in te stellen.
Via de Beeldscher­minstellin­gen van Windows zijn de weergave-instelling­en naar eigen smaak en voorkeuren in te stellen.
 ??  ?? Als je vaak in de avond achter je scherm zit, is het verstandig om het aandeel blauw licht via Windows 10 (of via je monitor) terug te schroeven.
Als je vaak in de avond achter je scherm zit, is het verstandig om het aandeel blauw licht via Windows 10 (of via je monitor) terug te schroeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands