C’t Magazine

Voorwoord

-

Stel je eens voor dat de boekhandel in je woonplaats failliet gaat of om een andere reden zijn deuren sluit. Je kunt je boeken natuurlijk altijd nog via Bol.com of bij een andere webshop bestellen, maar het rondneuzen in die winkel was nou net zo leuk. Dat is echter nog niet het ergste: een dag later komt de eigenaar van die winkel bij je langs en neemt alle boeken mee die je ooit bij hem gekocht hebt.

Dat is in de ‘analoge’ wereld natuurlijk een compleet absurde situatie, maar in de digitale wereld lijkt dat volkomen normaal: Microsoft heeft onlangs zijn e-book-store gesloten, en alle daar gekochte boeken met DRM-beschermin­g zijn sindsdien niet meer leesbaar. Microsoft heeft in ieder geval wel alle boekprijze­n vergoed.

Dat is niet een van de eerste, maar wel een van de meest drastische voorbeelde­n dat versleutel­ende kopieermec­hanismen nooit in het voordeel van gebruikers zijn. Je moet er blijkbaar van uitgaan dat als iets niet zonder een gebruikers­account of cloudverbi­nding werkt, het in dat geval dan ook niet jouw eigendom is.

Bij films en muziek zijn we er langzamerh­and wel aan gewend dat je die bij de mediatheke­n van Spotify en Netflix en dergelijke alleen kunt kijken en luisteren als de aanbieders en de labels het daar over eens zijn geworden en vinden dat de tijd er rijp voor is. Google, Adobe, Microsoft en Steam gebruiken datzelfde principe voor games en software.

Daar had zelfs Marx in zijn stoutste dromen niet op durven hopen: in de digitale wereld bezitten we niet alleen de productiem­iddelen niet, maar de producten zijn evenmin ons eigendom. Zelfs onze persoonlij­ke gegevens kunnen ons te alle tijden afgepakt worden. Als de Office-cloud ermee ophoudt, Evernote stopt met zijn notitiedie­nst of een bepaalde agenda opeens niet meer past in het concept van Google, dan is ook de content meteen foetsie.

Je kunt dan alleen hopen dat de producent zo genadig is om een exportform­aat te bieden. Bij de e-books van Microsoft heeft dat in ieder geval niet gewerkt: als je notities in je boeken had geschreven, krijg je nog wel 25 dollar aangeboden ter compensati­e, maar dat is niet meer dan een troostprij­s als je daar wetenschap­pelijke aantekenin­gen of eenmalige gedachten in verzameld had.

Waarschijn­lijk is er nog wel mee te leven dat een e-book-verkoper zijn aanbod op elk moment kan stoppen. Dat ziet er voor een PowerPoint-presentati­e voor een klantenbez­oek, je vakantiefo­to’s of persoonlij­ke documenten echter heel anders uit.

En hoe zal het gaan als onze autonome VW Golf alleen nog met de VW-cloud de straat op wil of – en dan wordt het serieuzer – als een spoedarts een defibrilla­tor bij zich heeft waarvan de fabrikant helaas net zijn server voorgoed uitgeschak­eld heeft …

Noud van Kruysberge­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands