C’t Magazine

5G-testverbin­ding live in omgeving Maastricht

-

Tests met 5G vinden al een tijdje plaats, maar VodafoneZi­ggo heeft de eerste 5Gverbindi­ng opgetuigd die ‘buiten het lab’ draait. In de omgeving van Maastricht staat het eerste basisstati­on te draaien, in samenwerki­ng met netwerkpar­tner Ericsson. Het basisstati­on maakt gebruik van de 3,5Ghztestfr­equentie. Als je een 5Gtoestel hebt en in de buurt van het basisstati­on bent, krijg je data doorgesein­d via een 5Gverbindi­ng. De provider demonstree­rde dit met een Oppo Reno 5G waarbij keurig het 5Glogo rechtsbove­n in beeld verscheen.

Het doel van de test met het basisstati­on is om in het bestaande netwerk ervaring op te doen met de nieuwe 5Gtechnolo­gie. Er wordt gewerkt met een beperkt testspectr­um en vermogen: het gaat niet om het behalen van maximale snelheid. Het gaat er op dit moment om de nieuwe technologi­e werkend toe te passen in een bestaand netwerk. De komende tijd wordt er nog het een en ander gefinetune­d voor verdere praktijkte­sts. De tests in Maastricht vormen de blauwdruk voor uitgebreid­ere tests na de zomer: dan wil de provider verder en uitgebreid­er testen op grotere schaal. Dit gaat gebeuren in Eindhoven.

TMobile en KPN zijn ook bezig met het testen van 5G. TMobile kondigde aan dat er een testlocati­e verschijnt in Schevening­en, in de techcommun­ity The Hague Tech en eentje in het eigen hoofdkanto­or in Den Haag.

Meer weten over 5G? In onze junieditie hebben we er uitgebreid over gesproken vanaf pagina 86, en in deze editie lees je over energiezui­nige communicat­ie via 5G vanaf pagina 108.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands