C’t Magazine

Extra maatregele­n Instagram tegen pesten

-

Het sociale netwerk Instagram gebruikt al jaren AI om reacties vooraf te analyseren en pestgedrag op te sporen. Instagram gaat daarin nu nog wat verder met nieuwe features op dit gebied.

Zodra er wordt vermoed dat er iets ‘gemeens’ op het punt staat gepost te worden, krijgt de verzender de vraag of hij/zij wel zeker weet dat dit de wereld in gestuurd moet worden. Via een link in de melding wordt ook nog verwezen naar meer informatie.

De bedoeling is om mensen even te laten afkoelen en laten nadenken over wat ze zojuist hebben getypt. Het is mogelijk om de melding te negeren en alsnog je reactie te plaatsen. Uit tests vanuit Instagram blijkt dat sommige gebruikers hun reactie naar aanleiding van de melding helemaal niet plaatsen of zo bewerken dat het bericht neutraler wordt.

Instagram wil ook de slachtoffe­rs van pesten een hulpmiddel bieden. Dit andere wapen in de strijd tegen pesters is de tool Restrict. Engelstali­ge gebruikers krijgen de tool het eerst te zien. De tool laat slachtoffe­rs van online pesten iemand anders aanmerken als ‘restricted’. Die persoon krijgt de eigen reacties op je berichten dan alleen zelf te zien.

Gebruikers die als restricted zijn aangemerkt zien niet wanneer jij online bent of wanneer je hun Direct Messages hebt gelezen. Via een goedkeurin­gsproces kun je verdere reacties van die persoon alsnog goedkeuren zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn.

 ??  ?? Instagram gaat wat verder in het tegengaan van online pestgedrag: pesters krijgen een ‘afkoelwaar­schuwing’ in beeld, en slachtoffe­rs kunnen gebruik maken van de tool ‘Restriced’.
Instagram gaat wat verder in het tegengaan van online pestgedrag: pesters krijgen een ‘afkoelwaar­schuwing’ in beeld, en slachtoffe­rs kunnen gebruik maken van de tool ‘Restriced’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands