C’t Magazine

De naafmotor komt eraan

-

Het Japanse bedrijf Nidec heeft een prototype van een naafmotor voorgestel­d. De naafmotor is wat aandrijvin­g betreft de heilige graal voor ontwerpers van elektrisch­e auto’s. Als elk wiel zijn eigen aandrijvin­g heeft, biedt dat meer vrijheid in het vormgeven van het interieur en de carrosseri­e.

Bovendien biedt dat unieke mogelijkhe­den voor de rijeigensc­happen. Het prototype van Nidec maakt duidelijk het om een zeer efficiënte motor gaat: 100 kW (135 pk) per motor, die ieder maar 32 kilogram wegen. Met vier motoren kun je de wielen beter onafhankel­ijk sturen.

Daarmee kun je ze snel en in verschille­nde richtingen draaien, zodat scherpere bochten mogelijk zijn, je makkelijke­r kunt inparkeren en in extreme gevallen het gehele voertuig zelfs op zijn plek zou kunnen draaien. Het probleem tot nu toe bij naafmotors is dat ze groot en zwaar zijn, waardoor er teveel gewicht in de wielen komt te zitten. Dit heeft slechte veereigens­chappen tot gevolg.

Nidec is ooit begonnen als fabrikant van motors voor harde schijven. Waar die in de beginjaren ook nog groot en zwaar waren, wist Nidec de motortjes snel kleiner en lichter te maken en praktisch een monopoliep­ositie te veroveren. Nidec hoopt nu dezelfde truc uit te kunnen halen met elektrisch­e motors.

Nidec hoopt zijn naafmotor in 2023 op de markt te brengen. De motor is alleen geschikt voor 20inch banden, wat zou betekenen dat hij voornameli­jk bedoeld is voor SUV’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands