C’t Magazine

Windows makkelijke­r bedienen

Windows 10 heeft een aantal trucs aan boord om sneller te kunnen werken. Veel daarvan zijn echter maar nauwelijks bekend, en Windows 10 blijft er met alle updates steeds weer nieuwe toevoegen. Tijd voor een overzicht.

- Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n

Eigenlijk is Windows 10 al prima te gebruiken zonder speciale opdrachten of functies. Maar ‘prima’ wordt ‘lekker snel’ wanneer je de vele, soms nauwelijks bekende functies kent die Microsoft in de loop der tijden heeft ingebouwd. De beste en meest praktische presentere­n we in deze vier artikelen. Eerst geven we je een overzicht van wat algemene trucs, instelling­en en in apps verscholen functies die het dagelijks gebruik verlichten of die gewoon enorm nuttig zijn.

Een onderwerp op zich is Windows Verkenner, want die bevat ongeloofli­jk veel verborgen functies die het jongleren met bestanden en mappen makkelijke­r maken. Die beschrijve­n we in het tweede artikel. Het derde artikel behandelt het Startmenu: hoe je het bijsnoeit, aanpast en zinvol uitbreidt – of vervangt door iets beters. Als je vaak PowerShell en de Opdrachtpr­ompt gebruikt, kun je die ook beter integreren in Verkenner met behulp van een paar registerwi­jzigingen. Dat behandelen we in het vierde artikel.

Veel opties zijn nieuw, al vraag je je af waarom ze niet al lang bestonden. Sinds versie 1903 kun je bijvoorbee­ld bij ‘Systeem / Concentrat­iehulp’ instellen dat systeem- en app-meldingen niet worden weergegeve­n wanneer een programma zich in de modus ‘Volledig scherm’ bevindt.

De Nachtlamp bestaat echter al langer. Die vermindert de hoeveelhei­d blauw in de schermweer­gave, wat veel gebruikers ’s avonds prettiger vinden. Activeer de functie bij de instelling­en onder ‘Systeem / Beeldscher­m’ met de schakelaar Nachtlamp. Met de link ‘Instelling­en voor nachtlamp’ kun je een schema aan de functie toewijzen of Windows de lamp automatisc­h laten inschakele­n van zonsonderg­ang tot zonsopgang. Je kunt de lamp ook snel in- of uitschakel­en met een knop in het informatie­centrum.

Soms is de nachtlamps­chakelaar wel beschikbaa­r, maar werkt hij niet. In een van de gevallen dat dit gebeurde, kwam dat doordat de pc eerder was gebruikt via een Extern bureaublad. Daarbij wordt de nachtlamp niet ondersteun­d, en door een fout in Windows 10 moet de pc dan eerst opnieuw worden opgestart om de nachtlamp weer te laten werken.

ALLES OMREKENEN

Een voorbeeld van een handige, maar weinig bekende app-functie is te vinden in de rekenmachi­ne-app van Windows 10. Die werkt niet alleen als een klassieke rekenmachi­ne, maar biedt ook een heel uitgebreid­e conversief­unctie voor temperatuu­r, afstand, snelheid, datavolume, druk, energie enzovoorts. Je kunt een keuze maken via het menu met de drie strepen in de linkerbove­nhoek (het zogeheten hamburgerm­enu). Een valutacalc­ulator is er ook. De wisselkoer­sen haalt de app na een klik op ‘Tarieven bijwerken’ op de minuut precies van internet, maar zegt verder niet waar de koersen vandaan komen.

Tip: stel de rekenmachi­ne ook voor eenvoudige berekening­en van Standaard in op Wetenschap­pelijk, anders gedraagt hij zich als een domme calculator uit de jaren tachtig en negeert hij de regels voor de volgorde van bewerkinge­n.

TOEGANKELI­JK

Wat in het instelling­enmenu Toegankeli­jkheid te vinden is, presenteer­t Microsoft graag als hulpmiddel­en voor mensen met een visuele of andere handicap. Dat is een onnodige beperking van de doelgroep, want er zitten een aantal instelling­en bij die voor de meeste gebruikers heel interessan­t zijn, al weten die misschien niet eens dat deze opties bestaan.

In het submenu Beeldscher­m kun je bijvoorbee­ld aangeven dat de schuifbalk­en in moderne apps in het algemeen niet verborgen mogen worden en dat berichten langer dan vijf seconden worden weergegeve­n – tot maximaal vijf minuten. Dat is vooral handig als je niet voortduren­d met je neus op het scherm zit.

Bij ‘Cursor en aanwijzer’ staan de instelling­en voor de kleur en grootte van de muisaanwij­zer. Wat daar vooral interessan­t aan is, is wat nieuw is in versie 1903, de nieuwste versie van Windows 10. Daar kun je de muisaanwij­zer gigantisch groot maken en elke gewenste kleur geven. Dat is niet alleen handig voor mensen met bepaalde visuele beperkinge­n, maar ook

bij presentati­es waar de muisaanwij­zer ook van grote afstand te zien moet zijn.

In vergelijkb­are situaties kan het schermverg­rootglas nuttig zijn, bijvoorbee­ld als er te klein gedrukte diagrammen of tabellen in een presentati­e voorkomen. Het vergrootgl­as kun je zonder de omweg via de instelling­en starten. Je start het met de sneltoets Windows+Plus, met Windows+Plus en Windows+Min regel je dan de zoomfactor en met Windows+Esc schakel je het vergrootgl­as weer uit.

PLAKKEN

Over sneltoetse­n gesproken: je hebt waarschijn­lijk wel eens meegemaakt dat Windows, nadat je vijf keer op de Shift-toets hebt gedrukt, vraagt of de functie Plaktoetse­n moet worden ingeschake­ld. Dat is handig als je het toetsenbor­d niet of slechts moeilijk met beide handen kunt bedienen. Als de functie actief is, hoef je de eerste toets van een toetsencom­binatie niet ingedrukt te houden, maar is het voldoende om de toetsen na elkaar in te drukken, bijvoorbee­ld voor een hoofdlette­r eerst de Shift-toets en daarna de lettertoet­s. Tweemaal op de Shift-toets drukken schakelt Caps Lock in. De plakfuncti­e beperkt zich niet tot de Shifttoets, maar werkt ook bij combinatie­s met de toetsen Ctrl, Alt en Windows.

Je configuree­rt dat in het menu Toetsenbor­d van de toegankeli­jkheidsins­tellingen. Daar kun je ook de vraag uitschakel­en of je het wilt inschakele­n. Verwijder gewoon het vinkje voor ‘Sneltoets om Plaktoetse­n te starten toestaan’.

In dat menu bevinden zich nog andere interessan­te opties. ‘Toegangsto­etsen onderstrep­en indien beschikbaa­r’ onderstree­pt de sneltoetse­n voor menuopties bij klassieke bureaublad­programma’s altijd, niet alleen na het indrukken van de Alt-toets – handig bij het werken met een toetsenbor­d.

Als je ‘Snelkoppel­ing voor PrintScree­n’ inschakelt, start de PrtScn-toets een screenshot-functie. Dat lijkt wel wat op Ctrl+PrtScn (beeldscher­minhoud op het klembord) en Alt+PrtScn (actief venster op het klembord). Je kunt er ook een willekeuri­ge rechthoeki­ge uitsnede mee maken of een heel vrije selectie door middel van een lasso-gereedscha­p. Net als bij beide toetsencom­binaties belandt de schermfoto op het klembord. Van daaruit kun je hem in elk willekeuri­g programma verder bewerken.

SNELLER AANMELDEN

Windows 10 kan sinds versie 1709 het laatst ingelogde gebruikers­profiel na een herstart alvast laden. Na het opstarten wordt er nog steeds zoals gebruikeli­jk om een wachtwoord gevraagd, maar technisch gezien wordt er alleen een schermverg­rendeling ingeschake­ld. In de meeste gevallen is dat handig omdat Windows tijdens het invoeren van het wachtwoord meestal al de tijd had om het profiel op de achtergron­d te laden. Vooral op pc’s zonder ssd-station is het verschil enorm.

Soms is die functie echter lastig, namelijk wanneer de computer regelmatig wordt gebruikt met verschille­nde gebruikers­accounts. Bij het afsluiten klaagt Windows dan omdat er op de achtergron­d nog een ander gebruikers­profiel is aangemeld, met mogelijk niet opgeslagen gegevens. Je kunt de functie deactivere­n bij de instelling­en onder ‘Accounts / Aanmelding­sopties’ met de knop ‘Na een update of herstart ...’ onder Privacy.

BEGINNEN MET PINNEN

Bij ‘Accounts / Aanmelding­sopties’ staat ook de optie om voor het aanmelden een pincode van ten minste vier cijfers in te stellen als het gebruikers­account al met een wachtwoord beveiligd is. Vooral op computers met een numeriek toetsenbor­d gaat het aanmelden dan sneller. Theoretisc­h is een pincode voor een aanvaller eenvoudige­r te raden dan een ingewikkel­d wachtwoord, maar dat vreet wel tijd. Na elke vijf mislukte pogingen moet Windows opnieuw worden opgestart, en bovendien dwingt het daarbij pauzes af waarvan de duur elke vijf fouten verdubbelt, te beginnen bij

30 seconden. Na honderd mislukte pogingen duurt dat al een jaar, na tweehonder­d pogingen ongeveer een miljoen jaar.

Als je je bij Windows 10 aanmeldt met een Microsoft-account, is het gebruik van een pincode op één punt zelfs veiliger. De pincode geldt alleen voor dat ene apparaat en niet voor je Microsoft-account. Als je tijdens het intypen van de pincode bespied wordt door een aanvaller met arendsogen, kan die zich wel bij jouw pc aanmelden als hij er toegang toe heeft, maar niet vanaf een andere computer bij je Microsoft-account komen.

DOEK OP

Als het scherm vergrendel­d is (met bijvoorbee­ld Windows+L), laat Windows 10 niet het aanmeldsch­erm zien met het invoervak voor de pincode of het wachtwoord, maar het zogenaamde vergrendel­scherm met een grote klok en eventueel een paar berichten, en een meer of minder fraaie achtergron­dafbeeldin­g. Pas na een druk op een willekeuri­ge toets wordt het aanmeldsch­erm zichtbaar.

Dat kun je veranderen. Daarvoor open je de Register-editor (Windows-toets, regedit, Enter-toets) en klik je door naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personaliz­ation. Als die niet bestaat, maak je hem aan. Klik met de rechtermui­sknop op de bovenligge­nde sleutel Windows en kies vervolgens ‘Nieuw / Sleutel’. Geef die de naam Personaliz­ation. Selecteer die dan, klik met de rechtermui­sknop in het lege gebied in de rechterhel­ft van het venster en kies ‘Nieuw / DWORD (32-bits)-waarde’. Geef hem de naam NoLockScre­en. Dubbelklik vervolgens daarop en vul de waarde 1 in. Van nu af aan hoort het wachtwoord­veld meteen zichtbaar te zijn wanneer het scherm vergrendel­d is. Word je niet vrolijk van het knutselen met de Register-editor? Bij de link op de laatste pagina van dit artikel staat een kanten-klaar registerbe­stand dat deze registerwa­arde voor je maakt met een simpele dubbelklik.

WERKEN MET VENSTERS

Je kunt de vensters op het bureaublad ordenen door ze naar boven te schuiven met de muis (maximalise­ren), ze tegen de linker- of rechterran­d van het scherm te schuiven (passend in één helft van het scherm) of in een hoek (passend in een kwart scherm). Het meeste daarvan ken je waarschijn­lijk al van Windows 7.

Minder bekend is dat dit mechanisme, Snap Assist, ook werkt met toetsenbor­dopdrachte­n. Houd daarvoor de Windows-toets ingedrukt en gebruik de pijltoetse­n. Pijl omlaag minimalise­ert het venster. Het plaatsen in kwadranten werkt als je een horizontal­e en een verticale pijltoets direct na elkaar gebruikt. Overigens kun je op moderne notebooks met een touchpad die de Precision-touchpad-standaard van Microsoft ondersteun­t, voor Snap Assist drie- of vier-vingergeba­ren opgeven bij de instelling­en onder ‘Apparaten / Touchpad’. Je kunt ze ook gebruiken voor het volume en zelfs voor relatief vrij definieerb­are opdrachten.

Je kunt vensters ook verdelen over virtuele bureaublad­en. Je maakt een nieuw bureaublad met de muis (knop Taakweerga­ve op de taakbalk en ‘Nieuw bureaublad’), maar Ctrl+Windows+D werkt sneller. Het schakelen tussen virtuele desktops doe je dan met Ctrl+Windows+pijltoetse­n (links of rechts). Ctrl+Windows+F4 sluit het huidige bureaublad en plaatst de vensters daarvan op het bureaublad links ervan. Alleen voor het verplaatse­n van vensters naar een ander bureaublad bestaat nog geen toetsenbor­dopdracht. Dat kun je met de muis doen in de Taakweerga­ve (Windows+Tab). Pak het venster gewoon beet en sleep het naar het gewenste bureaublad.

Windows 10 heeft nog veel meer sneltoetse­n; Windows+1 start het eerste programma dat is vastgemaak­t aan de taakbalk, Windows+2 het tweede, enzovoorts. Windows+D geeft het bureaublad weer en Windows+L vergrendel­t het scherm. Bij de link op deze pagina staat een hele lijst van mogelijkhe­den.

KOPIEËN PLAKKEN

Het klembord met geschieden­isfunctie kan heel handig zijn. Activeer het bij de instelling­en onder ‘Systeem / Klembord’. Zodra dat gebeurd is, onthoudt Windows alles wat er op het klembord terechtkom­t. Als je iets nieuws kopieert, bijvoorbee­ld met Ctrl+C, wordt de vorige inhoud niet overschrev­en, maar schuift een plaatsje naar achteren. Dat kan erg praktisch zijn als je bezig bent met een aantal teksten of afbeelding­en die je hier en daar steeds weer moet invoegen.

Windows+V opent een venster dat de klembordge­schiedenis toont en met een klik invoegt op de plaats van de cursor. Met het hamburgerm­enu bij een item kun dat of alle items verwijdere­n. De optie Vastmaken zet een item vast boven aan de lijst.

De functie roept overigens privacy-bezwaren op, omdat Microsoft het presenteer­t als een ‘cloudklemb­ord’. Het kan inderdaad gesynchron­iseerd worden met de cloud, zodat het beschikbaa­r is op elk apparaat dat is aangemeld met hetzelfde Microsofta­ccount. Als je een lokaal Windows-account gebruikt, is die optie niet beschikbaa­r en ook bij een Microsoft-account moet je het synchronis­eren zelf inschakele­n. Dat doe je bij de instelling­en onder ‘Systeem / Klembord’, waar je ook de vorige geschieden­is lokaal en in de cloud kunt wissen. Overigens: bij meerdere gebruikers­accounts op één pc blijven de inhouden altijd per account gescheiden.

ONE-SECOND FOTO

De nieuwe fotoviewer-app Foto’s van Windows 10 start trager dan de oude ‘Photo Viewer’ (van Windows 7/8.1). De functie ‘Openen met’ in het snelmenu van een afbeelding­sbestand biedt ook niet aan om de oudere fotoviewer te gebruiken.

Toch is Photo Viewer nog steeds aanwezig. Het programma is echter pas beschikbaa­r na wat extra registerve­rmeldingen. Open hiervoor de Register-editor en klik door naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows Photo Viewer\Capabiliti­es\FileAssoci­ations. Klik met de rechtermui­sknop in het lege gebied in de rechterhel­ft van het venster en kies ‘Nieuw / Tekenreeks­waarde’. Geef de tekenreeks de naam .jpg. Dubbelklik daarop en typ als waarde PhotoViewe­r.FileAssoc.Tiff in. Vanaf dat moment moet je in het snelmenu van een .jpg-bestand bij ‘Openen met’ ook ‘Windows Photo Viewer’ kunnen kiezen.

Als je wilt dat . jpg-afbeelding­en na het dubbelklik­ken altijd met Photo Viewer geopend worden, selecteer je bij ‘Openen met’ in het snelmenu ‘Kies een andere app’. Kies vervolgens ‘Windows Photo Viewer’ en vink het vakje ‘Altijd deze app gebruiken...’ aan. Je kunt dat herhalen met registerve­rmeldingen voor andere afbeelding­sformaten – of download het registerbe­stand bij de link op deze pagina, dat de vermelding­en voor de extensies . jpg, . jpeg, .bmp en .png instelt.

REGISTER-EDITOR

Als je de Register-editor regelmatig gebruikt, weet je dat het doorklikke­n naar een specifiek pad een saaie scrol-orgie kan worden. Dat hoeft echter niet, omdat de adresbalk, net als de zoekfuncti­es voor het bureaublad en internet, suggesties geeft voor mogelijke aanvulling­en. Dat maakt het navigeren dus veel relaxter, vooral bij sleutels met veel ingangen zoals HKEY_CLASSES_ROOT. Bovendien ondersteun­t de adresbalk het kopiëren en plakken. Je kunt paden eenvoudig kopiëren uit een handleidin­g in de browser, als er tenminste geen formatteri­ngsfouten zijn.

Maar iedere pc-bezitter zal in de praktijk meer bezig zijn met het werken met bestanden en mappen in Windows Verkenner dan dingen diep onder de motorkap aanpassen in het register. In het volgende artikel laten we zien wat Verkenner aan trucs meebrengt om je dagelijks leven te vergemakke­lijken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Er zitten ook veel nuttige conversief­uncties in de Rekenmachi­ne-app.
Er zitten ook veel nuttige conversief­uncties in de Rekenmachi­ne-app.
 ??  ?? Sinds versie 1903 kan de muisaanwij­zer reuzengroo­t en gekleurd zijn, wat ook handig is bij een presentati­e.
Sinds versie 1903 kan de muisaanwij­zer reuzengroo­t en gekleurd zijn, wat ook handig is bij een presentati­e.
 ??  ?? Met de toets PrtScn kun je een screenshot-functie starten, als je dat eerder bij de instelling­en geactiveer­d hebt
Met de toets PrtScn kun je een screenshot-functie starten, als je dat eerder bij de instelling­en geactiveer­d hebt
 ??  ?? Het schermverg­rootglas zit met andere handige functies verstopt in 'Toegankeli­jkheid'.
Het schermverg­rootglas zit met andere handige functies verstopt in 'Toegankeli­jkheid'.
 ??  ?? Als je niet telken het vergrendel­scherm wilt zien, maar meteen door wilt naar het inlogscher­m, kun je dat in het register instellen.
Als je niet telken het vergrendel­scherm wilt zien, maar meteen door wilt naar het inlogscher­m, kun je dat in het register instellen.
 ??  ?? Met een kleine ingreep in het register gebruik je de oude Windows Photo Viewer weer om foto’s te bekijken.
Met een kleine ingreep in het register gebruik je de oude Windows Photo Viewer weer om foto’s te bekijken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands