C’t Magazine

Startmenu en taakbalk aanpassen

Het startmenu van Windows 10 is niet alleen kakelbont, maar ook overladen. Met een paar eenvoudige handelinge­n maak je dat wat overzichte­lijker. En de taakbalk kan meer dan je op het eerste gezicht beseft.

- Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n

De taakbalk en het startmenu zijn waarschijn­lijk de meest gebruikte onderdelen van de Windows-gebruikers­interface. Als je een Windows 10-pc zo effectief mogelijk wilt gebruiken, kun je niet om die twee onderdelen heen. Vooral het startmenu is in de fabrieksin­stellingen verre van efficiënt te noemen. Maar gelukkig kun je daar wat aan tweaken. Maar eerst de taakbalk.

TAAKBALK UITBREIDEN

Standaard kun je de hoogte en positie van de taakbalk niet aanpassen. Dat kun je wijzigen in het snelmenu. Klik met de rechtermui­sknop op de taakbalk en verwijder het vinkje voor ‘Taakbalk vergrendel­en’. Dan kun je hem met de muis naar een andere rand van het scherm verplaatse­n. Als je de rand van de taakbalk versleept, kun je hem hoger of breder maken zodat er meer rijen of kolommen pictogramm­en op passen.

In hetzelfde menu kun je verschille­nde extra pictogramm­en laten weergeven of verbergen: voor het schermtoet­senbord, de contacten, het zoekvak, de Ink-werkruimte, de taakweerga­ve (ook toegankeli­jk via Windows+Tab) en op apparaten met een touchscree­n een virtueel touchpad. Zelf vastgemaak­te werkbalken kunnen handig zijn om snel toegang te krijgen tot mappen. Klik op ‘Werkbalken / Nieuwe werkbalk ...’ in het snelmenu van de taakbalk. Dubbelklik bij de volgende mapselecti­e op ‘Deze pc’ en bevestig met ‘Map selecteren’. De nieuwe werkbalk verschijnt op de taakbalk direct naast het systeemvak, dat wil zeggen het blok met de klok en verschille­nde statuspict­ogrammen aan de rechterkan­t. In een werkbalkme­nu openen submappen altijd meteen. Als je ze toch in een Verkenner-venster wilt openen, helpt het erop te dubbelklik­ken.

Wat het systeemvak betreft: je kunt instellen wat daar wordt weergegeve­n. Daarvoor klik je met de rechtermui­sknop op het lege gebied op de taakbalk en selecteer je ‘Taakbalkin­stellingen’. Daar kun je via ‘Selecteren welke pictogramm­en op de taakbalk worden weergegeve­n’ vastleggen welke pictogramm­en direct worden getoond en welke niet. Om die te zien moet je klikken op de kleine naar boven wijzende pijl. Bovendien kun je via ‘Systeempic­togrammen in- of uitschakel­en’ pictogramm­en volledig verwijdere­n.

Met dit instelling­enmenu kun je de taakbalk ook een klein beetje Windows XP-flair geven. Schakel ‘Kleine taakbalkkn­oppen gebruiken’ in en stel de optie ‘Taakbalkkn­oppen combineren’ in op Nooit. Als je de taakbalk niet de hele tijd wilt zien, kun je hem verbergen met de schakelaar ‘De taakbalk automatisc­h verbergen in bureaublad­modus’.

Een andere functie van de taakbalk hoef je niet te activeren maar is nauwelijks bekend. Als je Shift+Ctrl ingedrukt houdt en op een vastgemaak­t programma klikt, start je het met administra­torrechten.

STARTMENU OPRUIMEN

Als je het startmenu kleiner wilt maken, lijkt het logisch om de tegels te verbergen, zodat alleen de lijst met apps zichtbaar is, maar dat werkt niet. Je kunt het menu wel in hoogte en breedte aanpassen door de randen met de muisaanwij­zer te verslepen, maar niet echt heel klein maken. Dus moet je alle tegels verwijdere­n – wat gelukkig vrij eenvoudig is. In Windows 10 versie 1903 kun je hele tegelgroep­en eenvoudig verwijdere­n door met rechts te klikken op de groepsnaam en ‘Groep van Start losmaken’ te kiezen. Bij vorige versies moest je op elke tegel afzonderli­jk met rechts klikken en vervolgens op ‘Van Start losmaken’.

Misschien is het al genoeg om de tegels te verkleinen (klik met rechts en kies ‘Formaat wijzigen’) of ze te groeperen. Als je een tegel met de muis op een andere zet, wordt er een nieuwe groep gemaakt. Dat gaat soms lastig, omdat een tegel meestal wegglijdt wanneer je met een andere tegel in de buurt komt. Schuif

ze zo snel mogelijk boven op elkaar, dat werkt het beste. Je kunt groepen tegels ook een naam geven. Klik als de groep open is op ‘Mapnaam opgeven’.

Om de lijst met apps op te schonen, kijk je in het menu ‘Persoonlij­ke instelling­en / Start’. Daar kun je de weergave van de meest gebruikte en onlangs geinstalle­erde apps verwijdere­n, evenals de ‘suggesties’ (reclame) voor meer overzicht. De schakelaar ‘Meer tegels weergeven’ zorgt er alleen voor dat de tegelgroep­en vier in plaats van drie middelgrot­e tegels breed zijn. De optie ‘Recent geopende items tonen in Jumplists ...’ laat bijvoorbee­ld bij een rechtsklik op Edge de meest recente browsegesc­hiedenis zien. Dat werkt zowel in het startmenu als op de taakbalk.

Het is vrij onbekend dat het startmenu ook snelkoppel­ingen bevat naar verschille­nde documentma­ppen. Die vind je helemaal links, bij de pictogramm­en voor afmelden en afsluiten en dergelijke. Bij de instelling­en kun je via ‘Persoonlij­ke instelling­en / Start’ en ‘Kiezen welke mappen in Start worden weergegeve­n’ bepalen welke pictogramm­en daar verschijne­n.

OMRUILEN

Je hebt dus geen extra software nodig, maar het installere­n van een alternatie­f startmenu kan een andere manier zijn om aan een beter startmenu te komen. Het bekendste programma van dat type is Classic Shell, of beter gezegd: de opensource-opvolger ervan Open Shell (zie de link rechts op deze pagina). Na het installere­n kun je kiezen uit verschille­nde stijlen, waaronder ook de bekende en beproefde tweekoloms lay-out van Windows 7. Tegel-apps komen in een aparte map. Belangrijk­e functies die Microsoft te oud vindt om te laten zien zijn makkelijk te vinden, zoals het klassieke Configurat­iescherm, met een pop-upmenu dat direct toegang biedt tot alle opties. Bovendien is Open Shell buitengewo­on flexibel. Neem gerust de tijd om het aan je eigen smaak aan te passen.

Overigens is zo’n startmenu vooral handig voor gebruikers die programma’s, instelling­en en dergelijke bij voorkeur met de muis starten. Voor liefhebber­s van toetsenbor­dbediening werkt het zelfs eerder contraprod­uctief, want dan is een krachtige bureaublad­zoekfuncti­e essentieel. Bij onze laatste vergelijki­ngstest van startmenu’s haalden de zoekfuncti­es van de meeste alternatie­ve startmenu’s het niet bij Microsofts eigen zoekfuncti­e [1].

Literatuur

[1] Jan Schüßler, Terug naar vroeger, Klassieke startmenu's voor Windows 10, c’t 7-8/2018, p.80

 ??  ?? Werkbalken voor mappen bieden snel toegang tot de inhoud.
Werkbalken voor mappen bieden snel toegang tot de inhoud.
 ??  ?? Koppelinge­n naar verschille­nde bestandsma­ppen en de netwerkomg­eving kunnen direct aan het Startmenu worden vastgemaak­t.
Koppelinge­n naar verschille­nde bestandsma­ppen en de netwerkomg­eving kunnen direct aan het Startmenu worden vastgemaak­t.
 ??  ?? Een tool zoals Open Shell ruilt de tegelromme­l in voor een zakelijk Startmenu. Het doet onvermijde­lijk denken aan Windows 7, maar is veel overzichte­lijker.
Een tool zoals Open Shell ruilt de tegelromme­l in voor een zakelijk Startmenu. Het doet onvermijde­lijk denken aan Windows 7, maar is veel overzichte­lijker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands