C’t Magazine

Pinnacle Studio 22

-

Ook beginners zullen snel thuis zijn in de basisfunct­ies van Pinnacle Studio. Daarbij helpen het overzichte­lijke startvenst­er, de videotutor­ials en de op het bewerkings­proces georiëntee­rde interface, met verschille­nde lay-outs voor importeren, bewerken en uitvoer. Bij de test konden alle standaard bestandsfo­rmaten gelezen worden. Met profession­ele bestandsty­pen kan het programma niet overweg, ook raw-bestanden worden niet inlezen.

Je kunt naast de voorbeeldv­ideo een aparte bronweerga­ve bekijken. De bewerkings­modus op de tijdbalk voor het knippen op drie of vier punten is vooral handig bij het toevoegen van muziek. Links naast het voorbeeld staan de bibliothee­k, audioen effectbewe­rking. De talloze functies daarachter vergen wat gewenning, zoals de nieuwe uitgebreid­e kleurenbew­erking. Pinnacle Studio 22 kan overweg met LUT’s (Look Up Tables) en toont de voor/na-vergelijki­ng via splitscree­n. De drie kleurkanal­en pas je aan via curven. De software biedt instelwiel­en voor kleurversc­huiving, hooglichte­n, middentone­n en schaduwen.

Het splitscree­n-gereedscha­p helpt bij het snel maken van collages op basis van sjablonen. Driedimens­ionale titels zijn weer uit de mode, object-animaties niet. Dankzij selectieve kleurselec­tie kun je bijvoorbee­ld een gekleurde paraplu laten opvallen terwijl degene die hem draagt en de omgeving zwartwit getoond worden. Alleen in de Ultimate-editie zit de nieuwe effect- en filterverz­ameling van NewBlueFX. Het screen-captureger­eedschap MultiCam Capture Lite (dat al langer bestaat en ook in Corel VideoStudi­o zit) is geschikt voor het maken van tutorials. De Lite-toevoeging geeft aan dat de functional­iteit wel beperkt is. Je kunt het beeld van de monitor en van een webcam samenvoege­n naar een videobesta­nd en dat meteen als project bewaren.

De ondersteun­ing voor Intels Quick Sync zorgt voor iets betere prestaties op een daarmee uitgeruste pc. Op ons testsystee­m liep een met vier UHD-video’s (24p) gevulde tijdlijn met beeld-in-beeld effect met 33 procent schalen zonder haperen. AVCHD-video’s en mp4-bestanden met 50 frames/s en datasnelhe­den van rond 30 Mbit/s werden op zeven sporen vloeiend weergegeve­n. We moesten daarbij de achtergron­d-rendering wel uitschakel­en, anders werd het systeem te zwaar belast. Bij zwakkere systemen helpt de tijdrovend­e manier om eerst van werkbestan­den een versie met een lagere resolutie te maken.

Bij het creëren van de uiteindeli­jke film werkt het programma duidelijk sneller dan voorheen en is nog maar de halve speelduur van de film nodig.

kleurbewer­king met LUT’s snelle rendering geen import van profession­ele formaten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands