C’t Magazine

Corel VideoStudi­o 2019

-

Van VideoStudi­o hebben we in tegenstell­ing tot de andere programma’s de duurste Ultimate-versie getest. Die kost tien euro minder dan de standaardv­ersies van de concurrent­en, hoewel Corel zoals gebruikeli­jk bij een Ultimate-editie wel allerlei extra’s meelevert zoals fraaie effecten en deels nuttige titelgeree­dschappen. Doorgaans kun je voor 70 euro ook met de Plus-versie goed uit de voeten, zeker aangezien ook die versie het echt goede beginnersh­ulpmiddel FastFlick bevat. Met behulp van knipsjablo­nen maak je daarmee in een handomdraa­i aantrekkel­ijke videoclips.

De programma-interface oogt overzichte­lijker dan bij Pinnacle Studio. Maar ook hier zijn veel symbolen en pictogramm­en slecht herkenbaar. Dat het programma al langer doorontwik­keld wordt blijkt ook uit de titelfunct­ie. Die toont onder andere oeroude Windows 95-vensters, maar biedt ook een moderne functie waarmee je een titel kunt exporteren als MOVbestand met transparan­tie oftewel met een alfakanaal. Daardoor kun je een met veel moeite gemaakte titel makkelijk gebruiken in andere projecten met ander beeldmater­iaal.

Met de maskerontw­erper kun je eigen maskers definiëren die zijn te gebruiken op de overlay-tracks. Het gebruik van die functie is echter allesbehal­ve intuïtief. Beginners zullen niet doorhebben hoe je een masker maakt, animeert en activeert. De toelichtin­gen op de website van de producent helpen je nauwelijks verder. Ook de bediening van die functie past niet echt in de omgeving van het programma en is dan ook afkomstig van Pinnacle Studio. De bediening van de 3D-titeltool is vereenvoud­igd. Dat gereedscha­p zit nu goed in elkaar en werkt verbazingw­ekkend snel.

Dat kun je niet zeggen van de tijdlijn – in elk geval niet bij 4K-videomater­iaal. Je moet vaak lang wachten totdat de software een clip markeert, zodat je die kunt verschuive­n of inkorten. Het voorbeeld toont bij die resolutie niet de beste kwaliteit. Het werkt met full-hd-materiaal allemaal duidelijk sneller.

Van de beloofde prestatiev­erbetering­en was niets te merken. De software speelde 4K-video’s net als voorheen zelfs op een enkele track niet soepel af. Maar mp4/AVCHD-bestanden met full-hd-resolutie en 25p werden ook met 11 tracks nog grotendeel­s soepel afgespeeld. Bestanden met H.265-codec worden tot 4 tracks fatsoenlij­k afgespeeld. Dat de tijdlijn ruimte biedt voor maximaal 50 video- en 9 audiotrack­s is verder niet zo relevant.Bij de rendertest presteert VideoStudi­o 2019 op niveau met een snelheid van 2 keer realtime.

voordelige prijs zwakke decodeerpr­estaties deels verouderde programmac­ode

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands