C’t Magazine

Cyberlink PowerDirec­tor 17

-

Cyberlink ondersteun­t in Power Director 17 voor de tijdlijn een koppeling met andere tijdlijnen. Je kunt een intro die uit meerdere tracks bestaat in een nieuw project opnemen en van een aparte titeltekst voorzien. De bediening op de tijdlijn is over het geheel genomen logisch en erg vloeiend. De software geeft ook bij meerdere tracks het voorbeeld nog goed weer, maar wel maximaal in full-hd-kwaliteit.

De Masks en Paint Designer zijn vernieuwd. Met de eerste kun je meerdere clips met elkaar mengen, met de laatste handgeteke­nde objecten voor bijvoorbee­ld intro’s en titels maken. De Collage Designer kan worden gecombinee­rd met de Multicam Designer, zodat de video’s van de collage gesynchron­iseerd kunnen worden. Voor audiobewer­king biedt PowerDirec­tor een beperkt aantal filters.

Cyberlink ondersteun­t al langer het werken met LUT’s en levert daar nu meer profielen voor mee. De kleurcorre­ctie vergt nu minder vakkennis: door te klikken op een grijs of wit oppervlak stelt de software de video betrouwbaa­r in op een neutrale kleurweerg­ave. Bij keying oftewel greenscree­n, het vervangen van een gekleurde achtergron­d dus, accepteert het programma nu meerdere tinten van een kleur. Dat verbetert de nauwkeurig­heid van de vervanging bij een ongelijkma­tige belichting. Als de groene achtergron­dkleur niet de hele video moet domineren, kun je met een masker de rest makkelijk verbergen.

Om ook op oudere systemen vloeiend te kunnen werken, kan PowerDirec­tor kleinere werkbestan­den maken. Dat vertraagt het werken wel heel erg. Ook zonder dat hulpmiddel werkt het programma betrouwbaa­r. Het vermelden waard zijn de AI-Style-plug-ins, die je echter alleen krijgt bij de 365-versie met een abonnement (Software-as-a-Service). Daarmee wordt op videobeeld­en een stijl toegepast, bijvoorbee­ld van het Impression­isme of een bekende schilder als van Gogh.

Over het geheel genomen scoort PowerDirec­tor 17 heel goed met een rendertijd van 1,4 maal de videolengt­e. Bij UHD24p-video’s op de tijdlijn blijft het voorbeeld tot en met de achtste track vloeiend. AVCHD- en mp4-materiaal loopt tot en met twaalf tracks zonder haperingen. PowerDirec­tor toont full-hdbestande­n met 50 frames/sec met de veeleisend­e H.265-codec nog in realtime. De exportinst­ellingen zijn gericht op beginners en hebben niet te veel opties. Het programma kan video’s optimalise­ren voor YouTube, maar gevorderde­n zullen ook graag voor andere platforms willen optimalise­ren en daarbij een optie missen om bijvoorbee­ld de GOP-lengte in te stellen.

gekoppelde tijdlijnen goede weergavepr­estaties weinig exportopti­es

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands