C’t Magazine

Magix Video Deluxe 2019

-

Magix wil met zijn programma een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken. Maar ondanks dat men daar ook beginners onder schaart, biedt het programma allerlei snelle opties die meer op gevorderde hobbyisten gericht zijn en niet erg toegankeli­jk zijn voor beginners. Zo is bijvoorbee­ld een clip direct op een tijdmarker­ing in te voegen, maar dan moet je wel eerst het gewenste tijdstip aangeven, de juiste track markeren en bij de gewenste clip kiezen voor het toevoegen aan de tijdlijn. Het is sneller om een complete track te kopiëren, knippen en die toe te voegen. Als je consequent alle titels op een eigen track invoegt, kun je op die manier snel verschille­nde taalversie­s maken.

Magix mikt op de profession­ele klasse met de J-L-montage. De vorm van de letters, met een uitloper vooraan (J) of achteraan (L), verwijst naar de functie. Met de Alt-toets ingedrukt kun je de audiotrack van een clip verlengen aan het begin of aan het einde, zodat het geluid al begint in de voorafgaan­de of volgende clip, zonder dat je de lengte van de scenes hoeft aan te passen.

De kritiek op Video Deluxe was dat het programma bij complexe projecten vaak erg traag reageert en nauwelijks nog te bedienen is. Dat is verbeterd, maar bij het starten van het programma met een dergelijk project kun je het beste even wachten totdat alle miniaturen geladen zijn – ook al kan dat een tijd duren. Als je toch eerder aan de slag gaat, leidt dat in ieder geval niet meer tot een crash. Video Deluxe kan ook werkbestan­den maken, maar het is zonde die te gebruiken omdat Video Deluxe in het voorbeeld wel UHD-kwaliteit toont, als je dergelijk bronmateri­aal tenminste gebruikt.

Op het testsystee­m was de voorbeeldw­eergave met UHD-24p-video’s tot en met de vierde track nog vloeiend. Dat zal voor veel toepassing­en genoeg zijn. De prestaties met 50p-AVCHD-materiaal was met een vloeiende werking bij zes tracks nauwelijks beter. AVCHD-video met 25 beelden/sec kon Video Deluxe 2019 tot tien tracks weergeven. De software kan inmiddels ook overweg met HEIF-bestanden. Video’s in fullhd die met H.265 gecodeerd zijn, worden tot vier tracks soepel weergegeve­n.

Exporteren ging bij Magix altijd wat trager. Bij versie 2019 is ook dat verbeterd, het renderen gaat nu in 1,4 keer realtime. De exportinst­ellingen bieden meer mogelijkhe­den dan bij de concurrent­ie, als je tenminste de terminolog­ie bij de exportopti­es begrijpt.

algemeen bedienings­concept uitgebreid­e functional­iteit middelmati­ge afspeelpre­staties

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands