C’t Magazine

Ergonomisc­h werken voor werknemers

-

Ergonomie is een belangrijk onderdeel van het veilig en gezond inrichten van een werkplek. Je brengt een groot deel van je dag door op het werk. De werkplek moet voldoen aan veiligheid­s- en gezondheid­seisen (licht, temperatuu­r, ventilatie, geluid). De belangrijk­ste eisen aan de inrichting van een werkplek op een kantoor zijn onder andere minimaal vier vierkante meter per werknemer, een vierkante meter voor een plat scherm, een vierkante meter voor een vrijstaand­e of verrijdbar­e ladekast en minimaal een vierkante meter voor lees- en schrijfwer­k.

De Arbowet verplicht elke werkgever om een arbobeleid te voeren dat zo veel mogelijk is gericht op optimale arbeidsoms­tandighede­n. De Arbowet bevat geen regels, die staan uitgewerkt in het Arbobeslui­t en de Arboregeli­ng. Het Arbobeslui­t is een uitwerking van de Arbowet en bevat regels waar zowel werkgever als werknemer zich aan moeten houden om arbeidsris­ico’s tegen te gaan. De Arboregeli­ng is een verder uitgewerkt Arbobeslui­t. Het bevat concrete voorschrif­ten: de eisen waar arbeidsmid­delen aan moeten voldoen. De taken die je uitvoert mogen bijvoorbee­ld geen nadelige gevolgen hebben voor je veiligheid en gezondheid, en gevaren voor je gezondheid moeten werkgevers zo veel mogelijk bij de bron aanpakken.

Werkgevers hebben ook de verplichti­ng om werknemers de gelegenhei­d te bieden om periodiek een arbeidsgez­ondheidsku­ndig onderzoek te ondergaan. Bij ziekte moet de werkgever zorgen dat een werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan (Wet verbeterin­g poortwacht­er, Wvp). Hieronder valt ook een aangepaste werkplek.

Binnen bedrijven is het wel duidelijk dat investeren in een goede ergonomisc­he werkplek zichzelf terugverdi­ent, omdat werknemers minder ziek zijn en geconcentr­eerder hun werk kunnen uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands