C’t Magazine

PAM-gemak met fallback

-

Met PAM kun je ook vrij complexe scenario's realiseren. Bijvoorbee­ld dat je je beeldscher­m met een korte pincode en gezichtshe­rkenning wilt ontgrendel­en, maar dat als fallback nog het (lange en veilige) Unix-wachtwoord werkt.

Bij de PAM-regels betekent een vermelding als =2: ‘sla de volgende 2 PAM-modules over’. De eerste module pam_userdb vraagt hier naar een wachtwoord en vergelijkt dat met de in pinlist.db opgeslagen authentica­tiegegeven­s.

Bij succes betekent dat nog niet meteen een geslaagde aanmelding. Het op het eerste gezicht onlogische success=ignore zorgt ervoor dat een gebruiker nog de tweede factor moet overleggen: met pam_python oftewel pam.py van de PAM-module Howdy wordt het gezicht gecontrole­erd. Pas als dat ook klopt, meldt PAM succes en wordt met success=2 naar pam_permit gesprongen. Hoe je die module instelt wordt in het artikel hierna beschreven.

Als de eerste wachtwoord­vraag door pam_userdb mislukt, slaat PAM die Gesichtser­kennung over ( default=1) en gaat het verder met de Unix-wachtwoord­vraag. Daar kom je ook terecht als Howdy het gezicht niet herkent. Vanwege optie try_first_pass controleer­t pam_unix.so of het aanvankeli­jk ingevoerde wachtwoord (bij de pincontrol­e) misschien het aanmeldwac­htwoord is. Zo niet, dan wordt om nieuwe invoer gevraagd. Bij succes krijg je toegang, bij mislukken van de wachtwoord­controle krijg een definitiev­e afwijzing via pam_deny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands