C’t Magazine

Netwerkver­keer loggen: zo werkt het

-

Het netwerkver­keer is afhankelij­k van het apparaat op verschille­nde manieren te loggen. Op een normale pc gebruik je standaard Wireshark. Wireshark biedt dat ook meteen na het starten aan: je hoeft alleen de netwerkint­erface te selecteren en op de startknop te drukken.

Het dataverkee­r van apparaten waar geen Wireshark op draait, kan wellicht door een logfunctie van de router geleverd worden. Bij de populaire Fritzboxen kom je daar via het adres http://fritz.box/html/capture of http://fritz.box/support.lua. Op meerdere Speedport-routers kan dat bij http://www. speedport.ip/html/capture.html.

Bij bedrijven behoort packet-capturing tot de standaardu­itrusting van moderne firewalls als die van Palo Alto Networks en Fortinet. Je kunt het via de configurat­iepagina’s starten. Om je hele netwerk niet teveel te belasten met een uitgebreid­e dataverkee­rlogging, moet je het loggen beperken tot de IPv4- en IPv6-adressen van de clients waarin je geïnteress­eerd bent.

Bij zakelijke switches met port-mirrorring, ook wel SPAN-port genoemd (Switched Port-Analyzer), kun je het dataverkee­r doorsturen. Als je de client-poort tijdelijk even terugschro­eft naar 100 Mbit/s, dan is de capaciteit van de mirror-poort (1 Gbit/s) hoog genoeg voor beide richtingen. Maar met die tragere netwerkver­binding kan een fout ook ineens weg zijn.

Systeembeh­eerders met een groot budget gebruiken daarom een profession­eel Terminal Access-Point (TAP) met een capture-kaart. Die schrijft alle pakketten te allen tijde correct weg en levert op die manier precieze en betrouwbar­e traces.

Geheel onafhankel­ijk van het registrati­eapparaat worden de logbestand­en normaal gesproken in het PCAP- of het PCAPNG-formaat opgeslagen. Daar kunnen zowel Wireshark en TShark als andere vergelijkb­are applicatie­s mee overweg.

 ??  ?? Met een Fritzbox- of Speedport-router kun je netwerkpak­ketten rechtstree­ks loggen.
Met een Fritzbox- of Speedport-router kun je netwerkpak­ketten rechtstree­ks loggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands