C’t Magazine

Lezerspane­ltest: filemanage­r Operation Center

- Alieke van Sommeren en Noud van Kruysberge­n

Een aantal lezers van c’t is aan de slag gegaan met Operation Center, een filemanage­r met een behoorlijk­e dosis extra’s. De testpanell­eden kregen een Premium-licentie om alle uitgebreid­e functies voor langere tijd aan de tand te kunnen voelen.

Om te beginnen eerst een beetje informatie over de software waar het hier over gaat. Operation Center is een programma dat te gebruiken is met Windows 10 (en 8.1 en 7 voor de liefhebber­s) en in essentie bedoeld is als filemanage­r voor alledaagse en soms ook minder alledaagse taken.

Denk aan het verplaatse­n en/of kopiëren van bestanden, het comprimere­n (zippen) en ontdubbele­n van bestanden in mappen en de mogelijkhe­id om foto’s te beheren. Daarnaast biedt het programma nog een aantal systeem gerelateer­de functies in een grotendeel­s op pc-onderhoud gericht deel.

Het moge duidelijk zijn dat de mogelijkhe­den een stuk groter zijn dan wat de filemanage­r Verkenner van Windows zelf biedt. Het voert hier te ver om de complete featureset te noemen, maar het programma integreert meerdere tools en kan veel losse (of in Windows ingebouwde) programma’s vervangen.

Op sommige plekken wordt niet teruggeval­len op ingebouwde tools, maar wordt bijvoorbee­ld een specifiek deel van de Instelling­en of het configurat­iescherm van Windows meteen op de juiste plek geopend. De gemiddelde c’t-lezer zal zich niet laten afschrikke­n door de vele mogelijkhe­den, maar het is wel de vraag hoe nuttig en handig die extra’s in de praktijk nu echt zijn.

INSTALLERE­N EN DE BASIS

Een van de testpanell­eden werkte met een Engelstali­ge versie van Windows en liep meteen bij het installere­n tegen de melding aan dat hij de software niet mag gebruiken. Dat heeft met specifieke redenen vanuit de maker van de software te maken, die gebruikers uit Canada en de Verenigde Staten subtiel buiten de deur wil houden. Maar er werd direct een workaround geregeld om alsnog verder te kunnen met het installere­n. Naast Engels kun je voor de Duitse moedertaal van de producent kiezen bij het installere­n.

De bestanden worden standaard uitgepakt in C:\ temp, waarna voorgestel­d wordt het programma te installere­n op schijf D (mits aanwezig natuurlijk). Dat lijkt wat raar omdat meestal de map Program Files op C daarvoor gebruikt wordt, maar dat kan in dit geval handig zijn om operaties op de C-schijf uit te voeren zonder daar zelf onderdeel van te zijn.

Na het installere­n verschijnt de frisse interface met een welkomstve­nster met een QR-code en een link naar een introducti­evideo. Die video geeft echter slechts een beperkt deel van de interface weer – en helaas niet in het Engels. Het daarop volgende filmpje geeft weer wel een duidelijke tekst en uitleg met de complete interface in beeld, maar wederom alleen in het Duits.

Je kunt kiezen uit een donker, blauw of licht thema. De testers maken daarbij meteen een vergelijki­ng met bestandsbe­heerders als Total Commander. De interface opent standaard met twee kolommen. Dat is een standaard optie bij veel bestandsbe­heerders, en niet voor niets sinds het DOS-tijdperk al een bijzonder fijne manier van werken met bestanden. De previewfun­ctie verslikte zich in een aantal pdf-bestanden, waarbij er alleen cryptische tekens in beeld kwamen. Een aantal opties binnen de lay-out zorgden voor een herstart van het programma, waarbij niet helemaal duidelijk werd waarom dat nodig was.

De verwachtin­gen voor een speciale filemanage­r zijn natuurlijk hoog, maar het kopiëren van grote bestanden verloopt langzamer dan wenselijk. Meerdere acties tegelijk is niet mogelijk. De standaardf­uncties zijn handig en werken prima, maar doordat de interface erg sober oogt is het vaak niet meteen duidelijk wat iets doet.

Duidelijke­re knoppen met aanduiding­en wat de functie is en wat korte aanwijzing­en over het gebruik staan duidelijk op de wensenlijs­t bij onze testpanell­eden. De zoekfuncti­e was volgens de meeste van de testers erg snel, alleen de voortgangs­balk voor wat duidelijkh­eid over de status werd behoorlijk gemist.

VEELVOUD

Wat juist bedoeld is als de kracht van de tool, de vele extra functies, wordt door een aantal testers als erg verwarrend en zelfs onnodig gezien. De maker wilde overduidel­ijk meer in de breedte gaan en zo veel mogelijk opties bieden, maar daarvoor moet de basis dan wel eerst helemaal strak in orde zijn.

En daar valt nog wel wat aan op aan te merken. De opties onder de kop Wizards lijken een samenraaps­el van tools die voorheen niet in Windows-versies te vinden waren of nogal een gedoe waren om apart voor elkaar te krijgen.

Het kunnen opnemen van geluid, het maken van een screencapt­ure en de tool Determine Color Value om de RGB-waarden van een pixel van het scherm te achterhale­n kan handig zijn, maar komt in de praktijk minder vaak voor en lijkt daarom vooral ballast te zijn dat Operation Center met zich meezeult.

Ook de mogelijkhe­id om een link naar een webcam in te voeren en dan naar het beeld ervan te kijken lijkt wat ver weg van de kern van het programma.

Windows 10 is inmiddels ook volwassen genoeg en uitgebreid qua instelling­smogelijkh­eden, dat je daar al heel veel zelf kunt terugvinde­n. Menu-items voor Uninstall Apps en Control Panel doen niet meer dan de desbetreff­ende instelling­en van Windows openen, maar dan wel nog met het oude Configurat­iescherm en bij Windows 10 1909 niet naar de Instelling­en-app.

Die opties kunnen dan beter uit de software gehaald worden voor wat meer overzicht en rust in de hoeveelhei­d opties. En dat biedt wellicht weer wat ruimte voor wat meer aandacht voor het verder verbeteren van de basistaken.

OPVALLENDE ZAKEN

De software doet in basis prima wat hij moet doen, het biedt namelijk een goed bestandsbe­heer, maar er kwamen wat foutjes en opvallende bevindinge­n boven water. Snap-to-Windows-functies werkten niet, en niet alle functies voor bestanden en mappen zitten onder de rechtermui­s-opties.

Een aantal van de functies zijn ook verwarrend karig, Zo is het aanpassen van de datum en tijd bij de bestandsat­tributen een kwestie van losse data invullen. Je kunt geen data selecteren, maar alleen de huidige datum en tijd automatisc­h in laten vullen. Bij het zoeken naar bestanden heb je zoals we eerder meldden geen voortgangs­indicator, net als bij bepaalde andere extra functies, waardoor je geen idee hebt hoe lang het nog gaat duren en je dus niet weet of de software misschien is vastgelope­n. Regelmatig verschijnt er in de Engelse versie nog een Duitse term in de interface – en ook het Engels zelf kan hier en daar nog een verbeterin­gsslag gebruiken. Het is ook jammer dat de installer zijn bestanden niet netjes opruimt.

CONCLUSIE

Er was sprake van twee soorten reacties op de tool Operation Center: aan de ene kant is het een handige tool, maar aan de andere kant blijven veel mogelijkhe­den waarschijn­lijk ongebruikt en is er een aantal toch wel overbodige opties waar ook betere alternatie­ven voor te vinden zijn.

Wat dan ook als argument gaat meespelen, is dat we erg verwend zijn met de zeer goede (gratis) bestandsbe­heerders die er zijn (zie ook onze test in c’t 1-2/2020 op pagina 60) en er prima tools zijn voor specifieke functies die we niet zo nodig in een meervoudig­e toolverzam­eling hoeven hebben zitten. We houden toch het liefst de hand op de knip als het gaat om het aanschaffe­n van software. Operation Center is overigens na de gratis trialperio­de nog wel bruikbaar in de free-mode voor een aantal basistaken, waardoor je niet verplicht bent om je portemonne­e te trekken.

Als kleine softwarema­ker is het natuurlijk lastig opboksen tegen zowel de gevestigde namen aan de ene kant en een gigantisch­e opensource-community met goede kwaliteit software en dito ondersteun­ing aan de andere kant.

Als laatste willen we graag de testpanell­eden bedanken die Operation Center Premium hebben uitgeprobe­erd en hun ervaringen met ons hebben gedeeld: Wim Bronswijk, Rob van Laarhoven, Ton Strik en Raymond van Pietersom. Binnenkort lees je meer over een nieuwe lezerspane­ltest.

 ??  ??
 ??  ?? De Quick Access die standaard mee opstart tenzij je dat uitvinkt, laat al een beetje zien wat de tool te bieden heeft: erg veel extra’s van allerlei kaliber, en hier en daar nog een verdwaald woordje Duits.
De Quick Access die standaard mee opstart tenzij je dat uitvinkt, laat al een beetje zien wat de tool te bieden heeft: erg veel extra’s van allerlei kaliber, en hier en daar nog een verdwaald woordje Duits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands