C’t Magazine

ECS Liva SF110-A320

-

De Liva is op de Asus na het kleinste apparaat in de test en met 200 euro of minder het goedkoopst. Daar komt dan wel bij dat je er het meeste nog apart bij moet kopen: werkgeheug­en, ssd én cpu. De Liva is ontworpen voor processors tot 35 watt, waarbij je in het geval van een quadcore op zoek moet naar de dure, nauwelijks beschikbar­e Ryzen GE-modellen – goedkoper, maar alleen dualcore, zijn de Athlons.

De Liva beschikt standaard over een COM-poort aan de achterzijd­e en optioneel een tweede DisplayPor­t. Er zijn zeven USB-poorten beschikbaa­r, waarvan er een type C is. De snelheden van de USB-A-aansluitin­gen zitten maximaal op USB 3.0-niveau. De USB-C-poort haalde bij alleen schrijven net geen 1 GB/s – bij lezen was dat een bijzonder trage 380 MB/s met één I/O-stream, en met de gebruikeli­jke 16 streams braken de overdracht­en af met onze WD Black P50.

Met een Ryzen 5 2400GE verbruikt de Liva idle 14 watt – het meeste in deze test, maar nog steeds een goede waarde voor een AMD-pc. Andere mini-pc’s doen het echter beter. De prestaties liggen op het verwachte niveau voor de gebruikte processor. Ook de compacte koeler werkt goed: met een temperatuu­r van 68 graden bij belasting hoeft het systeem zijn prestaties niet te beperken en een maximum van 1,3 sone is daarbij een goede waarde voor zo’n klein apparaatje.

goede, draaglijke koeling alleen GE-processors trage USB-C-poort

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands