C’t Magazine

Intuïtieve­re kwantumcom­puter

-

Naast de technische moeilijkhe­den die komen kijken bij het ontwikkele­n van een kwantumcom­puter, is er ook het probleem om algoritmen te vinden die zinvol gebruik maken van kwantumtoe­standen.

Fysici, wiskundige­n en programmeu­rs moeten leren wat kwantumcom­puters kunnen, en dan leren hoe ze die kunnen programmer­en. Een team onder leiding van professor Martin Vechev van de ETH Zürich heeft nu de kwantumpro­grammeerta­al Silq (silq.ethz.ch) gepresente­erd.

De wetenschap­pers die de kwantumcom­puterarchi­tecturen onderzoeke­n hebben in de praktijk al verschille­nde eigen programmee­rtalen ontwikkeld, zoals Q# van Microsoft, Qiskit van IBM en Cirq van

Google. Via de cloud is het mogelijk om gesimuleer­de en echte Qubit-systemen te benaderen.

Silq is echter niet ontwikkeld in samenwerki­ng met een van die fabrikante­n en is onafhankel­ijk van concrete kwantumcom­puterarchi­tecturen. Om Silq op een concrete architectu­ur te gebruiken, moet er eerst code worden gecompilee­rd, zoals promovendu­s Benjamin Bichsel toelicht.

De verwachtin­g is dat programmeu­rs bij het kwantumpro­grammeren makkelijke­r uit de voeten kunnen met Silq dan met de vaak zeer dicht op de hardware gebaseerde uitdrukkin­gen van bestaande talen. Desondanks zullen programmeu­rs wel enig inzicht moeten hebben in kwantumber­ekeningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands