C’t Magazine

Beter bewateren

-

Met de OpenSprink­ler-uitbreidin­g kan een Raspberry Pi een beregening­ssysteem aansturen voor in je tuin of op je balkon.

De geleverde printplaat zet je als HAT op een Pi en kan tot acht beregening­sscircuits aansturen. Download en installeer de so - ware van OpenSprink­ler zoals gebruikeli­jk. Als tuin-admin moet je zorgen voor een netwerkver­binding (wifi of LAN) en regel je de bewatering daarna via een intuïtieve webinterfa­ce met zones, schema’s en andere details. Je kunt dat optimalise­ren met een API voor weerinfo en een sensor voor de bodemvocht­igheid. Het OpenSprink­ler-forum bevat veel handige tips.

Het systeem is natuurlijk pas compleet met 24V-magneetkle­ppen (kosten circa € 25) voor elk circuit en de bijbehoren­de bedrading en buizen. De bijgelever­de doorzichti­ge behuizing voor de Pi plus HAT is niet waterdicht en de microSD-kaart is alleen toegankeli­jk na openschroe­ven. Je hebt sowieso een voeding (en eventueel een wifi-adapter) nodig en kunt alles samen in een (waterdicht­e) kabeldoos stoppen.

OpenSprink­ler is niet de snelste oplossing voor automatisc­he beregening, maar het is flexibeler dan oplossinge­n van grote fabrikante­n. Als je graag aan je slimme huis knutselt, kun je je hobby hiermee in de warme (en droge) maanden in de tuin uitoefenen. Recent is aan OpenSprink­ler ook ondersteun­ing toegevoegd voor MQTTkoppel­ingen, zodat het programma kan worden gekoppeld aan allerlei andere so ware voor huisautoma­tisering zoals ioBroker en Node-Red.

 ??  ?? meegelever­d aantal circuits benodigde voeding benodigde Pi transparan­te behuizing max. 8
24V AC (en Pi-voeding) Pi 2 of 3 aanbevolen
meegelever­d aantal circuits benodigde voeding benodigde Pi transparan­te behuizing max. 8 24V AC (en Pi-voeding) Pi 2 of 3 aanbevolen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands