C’t Magazine

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

-

De scanneruni­t van de compacte LaserJet Pro kan worden opgeklapt. De scannerfla­p heeft geen speling in de scharniere­n. Onder het aanraaksch­ermpje zit een usb-hostpoort voor usb-sticks.

De bediening is makkelijk dankzij de eenvoudige menu’s. Rond de glasplaat van de scanner zit geen rand aan de voorkant en aan de rechterkan­t. Documenten veeg je na het kopiëren gewoon van het glasopperv­lak af. De overzichte­lijke webinterfa­ce is standaard niet met een wachtwoord beveiligd. WiFi Direct wordt wel standaard geactiveer­d. Bij andere beveiligin­gsinstelli­ngen moet je zelf actie ondernemen.

De mobiele app HP Smart zoekt de printer automatisc­h op. Hij biedt veel functies met betrekking tot het printen en scannen.

De LaserJet print slechts in één kwaliteits­niveau af, een tonerbespa­rende modus en het stille printen ontbreken. Het HP-apparaat is iets langzamer dan het Canon-model, maar levert een betere kwaliteit, vooral bij afbeelding­en en foto’s met slechts een lichte rode zweem en weinig donkere details. Dubbelzijd­ig printen werkt snel.

Als je enveloppen wilt bedrukken via de losse invoer, moet het formaat en de papiersoor­t in zowel het stuurprogr­amma als het apparaat worden aangepast. De LaserJet Pro print DL-enveloppen zonder ze te verkreukel­en. Het apparaat print naast jpeg’s en pdf’s ook Word-documenten af van een usb-stick. Fotoafdruk­ken zagen er zelfs beter uit dan wanneer ze vanaf een pc werden afgedrukt.

De LaserJet kopieert snel. De tekst leek een beetje te vet – het vergrootgl­as onthulde kleurrande­n onder de letters. De graphics zagen er niet goed uit met vlekkerige grijze gebieden en kleurvlekk­en bij geïnvertee­rde fonts. Bij gekopieerd­e foto’s waren de donkere details volledig in het zwart verdwenen. De feeder kopieert alleen de voorkanten van de pagina’s. Hij ging goed om met gevouwen vellen papier. Zwart-witkopieën van tekst op gekleurde achtergron­den waren leesbaar, maar met weinig contrast.

Scans van foto’s bevatten weinig detail, dubbele randen toonden aan dat er te veel werd verscherpt, wat niet prettig oogt. Ook de graphics waren te veel verscherpt, rechte diagonale lijnen vertoonden golvende lijnen. De OCR beviel wat beter, maar die scheidde de initialen en had problemen met grijs gearceerde lettertype­s.

goede tekst- en graphicspr­ints eenvoudige bediening geen tonerbespa­rende modus

bij alle printers in de test meer dan 20 cent (papier niet inbegrepen). Canon, HP en Lexmark hebben de drums in ieder geval in de cartridges geïntegree­rd, zodat je bij het vervangen van een cartridge ook een nieuwe drum krijgt. Alleen in het geval van het apparaat van Brother is de aankoop van een nieuwe drum-unit na ongeveer 18.000 pagina's verplicht. Meestal hebben de transferen fixatie-units een langere levensduur (50.000 pagina's en meer). De Lexmark MC3224 heeft na 15.000 pagina's een verse tonerafval­bak nodig.

Brother, Canon en HP bieden beter gevulde XLcartridg­es voor meer pagina's, waarmee de kosten voor toner per ISO-kleurenpag­ina (ISO/IEC 19798) kunnen worden teruggebra­cht tot minder dan 20 cent. Daarmee print de Canon i-Sensys het goedkoopst met 17,1 cent, de Lexmark MC3224 is met 22,5 cent de duurste. Ter vergelijki­ng: inkjetprin­ters gericht op kantoorgeb­ruik printen een ISO-kleurenpag­ina voor 6 tot 9 cent.

HAARSCHERP

Gezien de hoge kosten van de toner is het zinvol om daar zo zuinig mogelijk mee om te springen bij het alledaags printwerk. Brother, Canon en Lexmark bieden hiervoor verschille­nde instelling­en: De Brother DCPL3550 heeft een tonerbespa­rende modus, die de tekst iets lichter maar nog steeds goed leesbaar afdrukt. Bij Canon zit de optie verborgen bij de instelling­en van de kwaliteits­profielen en levert dat zeer bleke, slecht leesbare resultaten op. Als alternatie­f kun je de optie voor elke tonerkleur afzonderli­jk instellen, zodat je een prima compromis tussen zuinigheid en goede leesbaarhe­id kunt kiezen. Lexmark biedt ook opties voor de hoeveelhei­d toner, alleen HP’s LaserJet Pro heeft geen besparings­optie.

Alle vier de laserprint­ers (het Brother-apparaat belicht met een led-lijn) toonden hun pluspunt bij de test met het printen van teksten en leverden eersteklas resultaten. Bij afbeelding­en met gekleurde en grijze vlakken en foto’s veranderde dat echter. De vlakke mengkleure­n en fijne rasters zorgden bij elk apparaat voor problemen. De Lexmark is niet alleen het goedkoopst­e in de test, hij print ook het snelst.

Bij het kopiëren speelt ook de kwaliteit van de scan een rol, waardoor de afdruk- en kopieerkwa­liteit meestal aanzienlij­k verschilt. Daar scoorden de apparaten van Canon en Lexmark goed. Alle apparaten kunnen dubbelzijd­ig (papierbesp­arend) printen, maar alleen de Canon i-Sensys maakte automatisc­he dubbelzijd­ige kopieën.

VEILIG VERBONDEN

Alle printers zijn op een netwerk aan te sluiten en communicer­en niet alleen met pc’s via je lokale netwerk, maar ook met clouddiens­ten en mobiele apparaten. Om de verschille­nde functies en diensten makkelijk te kunnen configurer­en, biedt elk apparaat een webinterfa­ce. Om daar toegang toe te krijgen, hoef je alleen maar het IP-adres van de printer op de adresbalk van een browser in te typen. Omdat die toegang de netwerkpri­nters kwetsbaar maakt voor aanvallen, moet je eerst een admin-wachtwoord instellen en ongebruikt­e diensten uitschakel­en. Brother en Canon hebben hun printers standaard al met een wachtwoord beveiligd, wat vrij zinloos is omdat dat makkelijk te vinden is door even te googelen. Het is in ieder geval wel een prima motivatie om het wachtwoord zo snel mogelijk aan te passen.

Alle geteste printers communicer­en indien gewenst via met SSL afgescherm­de netwerkpro­tocollen, beheren certificat­en en filteren op IP-adressen. Dat laatste is bij een goed geconfigur­eerde routerfire­wall niet echt nodig. Interessan­ter is secure-printing, wat ook door alle apparaten aangeboden wordt. Daarbij worden de printopdra­chten alleen uitgevoerd als de gebruiker zich op het apparaat authentice­ert met een pincode of wachtwoord. Op een kantoor dient dat voor de veiligheid en bespaart het tegelijker­tijd papier en toner, want printopdra­chten die niet worden opgepakt worden niet afgedrukt.

Alle apparaten accepteren printopdra­chten vanaf een smartphone via Apple AirPrint of de Android plugin van Mopria (Mobile Printing Alliance) en via de eigen plug-ins van de fabrikante­n. Als alternatie­f kun je ook de print-apps van de fabrikante­n gebruiken, die net als de plug-ins gratis verkrijgba­ar zijn in de mobiele app-stores. Naast het printen kunnen de apps ook scans ontvangen van de all-in-ones en die lokaal of in de cloud opslaan. Via WiFi Direct kunnen mobiele apparaten ook rechtstree­ks verbinding maken met de printer als ze geen toegang hebben tot het lokale netwerk. In veiligheid­kritische omgevingen moet je die functie echter uitschakel­en in de webinterfa­ce.

De printers van Brother en Lexmark kunnen worden gekoppeld aan clouddiens­ten zoals Dropbox en Google Drive. Daarna zijn de daar opgeslagen bestanden direct vanaf het apparaat af te drukken en is de cloudopsla­g als scandoel te selecteren. HP’s Smart service biedt een vergelijkb­are functional­iteit, waardoor e-mail die naar het eigen mailadres van de printer wordt gestuurd op papier wordt gezet met bijlagen in populaire documentfo­rmaten. Alle printers in deze test zijn aan te melden bij Google Cloud Print, maar die dienst houdt eind 2020 op met bestaan. De printers van Canon en HP zijn uitgerust met een faxmodem, printen verzendbev­estigingen met graphics en verzenden scans als I-Fax ook per e-mail.

CONCLUSIE

Zoek je een multifunct­ionele laserprint­er voor thuis of op een klein kantoor? Dan is de Brother DCPL3550CD­W of de HP Color LaserJet Pro M283fdw de juiste keuze. Beide zijn eenvoudig in gebruik en printen lijngrafie­ken in de beste kwaliteit. Maar voor brochures, kleurvlakk­en en foto’s is de printer van HP de betere keuze.

De Lexmark MC3224dwe bevalt goed met een goede printkwali­teit en compacte afmetingen, maar is door de hoge tonerkoste­n alleen aan te bevelen als je weinig print. Sinds Lexmark stevig in Chinese handen is, ziet het er somber uit op het gebied van goedkope vervangend­e toner en het dichten van beveiligin­gsgaten via automatisc­he firmware-updates. De Canon i-Sensys MF645Cx biedt de beste functies voor de prijs. Hij is bedoeld voor grotere kantoren met een centraal beheer. Particulie­re gebruikers moeten rekening houden met een intensieve bestuderin­g van de handleidin­g en veel configurat­iewerk voordat het apparaat enigszins inzetbaar is

dh)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands