C’t Magazine

Shingled Magnetic Recording

-

Shingled Magnetic Recording (SMR) is een techniek waarbij de tracks op een harde schijf als dakpannen gedeelteli­jk overlappen­d worden weggeschre­ven. Daardoor wordt een deel van een eerder geschreven track overschrev­en, maar het resterende deel is groot genoeg om de gegevens te kunnen lezen.

Er zijn fundamente­le verschille­n in hoe die techniek wordt toegepast. Drive Managed SMR (DMSMR) is transparan­t voor de toepassing­en en het besturings­systeem. Dergelijke harde schijven kunnen in de overgrote meerderhei­d van de gevallen als vervanging worden gebruikt voor convention­ele CMR-

De schijf regelt zelf hoe de binnenkome­nde data naar het CMR-gebied gaan en over de SMR-zones worden verdeeld. Bij Host Managed SMR moet de opslagcont­roller zich echter bezighoude­n met het opslaan van de data. Dergelijke harde schijven zijn nauwelijks verkrijgba­ar in de detailhand­el en zouden in een desktop-pc waarschijn­lijk niet eens werken. Die schijven zijn ontworpen voor grote opslagsyst­emen bij clouddatac­enters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands