C’t Magazine

Zyxel WAX650S

-

Het bijzondere aan de Zyxel WAX650S is dat je hem volledig lokaal kunt configurer­en, zodat hij ook bij kleine installati­es autonoom kan werken. Het aansturen via de cloud is optioneel. De NBase-T-compatibel­e LAN-poort gaat tot 5 Gbit/s – wat zeer optimistis­ch is: er valt maximaal niet meer dan 2,5 Gbit/s over beide banden samen te verwachten, en dan ook alleen maar als de netto doorvoer na firmware-optimalisa­ties stijgt en Multi User-MIMO ondersteun­d wordt – wat gepland staat voor firmware versie 6.1.

De WAX650S houdt via een derde zendmodule een oogje op het spectrum, waarmee hij zoekt naar radarvrije DFS-kanalen of malafide accesspoin­ts opspoort die zich voordoen als honeypots. Zo vond hij op onze wat wifi betreft drukke redactie bijvoorbee­ld 280 onbekende accespoint­s, waarvan hij er 18 als verdacht kenmerkte.

Het accesspoin­t zette de Wi-Fi 6-functie BSS Color wel in zijn beacons, waarmee een efficiënte­r gebruik van het spectrum mogelijk zou moeten zijn, maar in tegenstell­ing tot de concurrent­en is de functie uitgeschak­eld ( BSS Color Disabled = True).

zeer flexibele configurat­ie geen BSS Coloring nog geen multi-user-MIMO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands