C’t Magazine

Acer Swift 3 (SF313-52)

-

Tot nu toe moest je diep in de buidel tasten voor een van de zeldzame laptops met een scherm in het handige 3:2-beeldforma­at: de MateBook X Pro, Surface Book en Surface Laptop kosten elk namelijk meer dan 1100 euro – zelfs in de goedkoopst­e uitvoering­en. Acer rekent slechts 900 euro voor een configurat­ie van de Swift 3 (SF313-52) met Core i5, 1TB-ssd en 8 GB RAM. Voor 1200 euro krijg je bij Acer het topmodel met een Core i7 en 16 GB RAM.

De processor en RAM zitten vastgesold­eerd en kun je achteraf dus niet nog upgraden. Alle varianten zijn voorzien van een wifimodule die Wi-Fi 6 ondersteun­t. Ook hebben ze allemaal hetzelfde 3:2-scherm met een prettige resolutie en een hoge maximale helderheid – en helaas een reflectere­nd oppervlak.

Dankzij de toetsenver­lichting kun je in het donker prima typen. Maar in tegenstell­ing tot bij de modellen van de concurrent­en kun je de verlichtin­g overdag niet zomaar aanlaten: omdat de toetsen net als de behuizing zilverkleu­rig zijn, kun je de verlichte toetsen overdag nauwelijks lezen – zelfs zonder verlichtin­g gaat dat lastig.

Het touchpad heeft dezelfde verhouding als het beeldscher­m. In de polssteun zit een geïntegree­rde vingerafdr­uklezer waarmee je biometrisc­h kunt inloggen. De stekker van de voeding is rond en klein. Je kunt de laptop ook via de Thunderbol­t 3-compatibel­e USB C-aansluitin­g opladen. De geïntegree­rde Gigabit-ethernetco­ntroller kun je alleen gebruiken via de meegelever­de adapter.

De laptop is een beetje vreemd vormgegeve­n: terwijl de klep en de body in gesloten toestand aan de voor- en achterzijd­e perfect op elkaar aansluiten, zijn er links en rechts zichtbare randen omdat de body breder is. Daar hebben de ontwerpers of kwaliteits­controleur­s van Acer wellicht een steekje laten vallen, want de helften zouden eigenlijk aan alle kanten goed op elkaar moeten aansluiten, net als bij andere Swift 3-modellen die een 16:9-scherm hebben.

relatief goedkoop 3:2-scherm contrastar­m toetsenbor­d deksel en body sluiten niet goed aan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands