C’t Magazine

Asus ExpertBook B9 (B9450FA)

-

Asus biedt met de ExpertBook B9 (B9450FA) een door en door mobiele metgezel. Door het gewicht van net onder een kilo is het apparaat bijzonder licht. Desondanks heeft het een extreem lange accuduur. Asus adverteert met meer dan 24 uur, maar dat is zelfs nog laag ingeschat. Wij hebben een accuduur van maar liefst 34 uur gemeten.

Overigens had het testappara­at een accu van 66 Wh, er is ook een model met de halve capaciteit van 33 Wh. Het testmodel was bovendien enigszins uitzonderl­ijk: naast de Intel Core i7 en 16 GB RAM zaten er twee 1TB-ssd's in (geen RAID). Normaal heeft het i7-model maar één ssd van 512 GB of 1 TB, en die kosten respectiev­elijk 2100 of 2200 euro. Volgens de website van Asus is er ook een versie met een Core i5, 8 GB RAM en een 512GB-ssd, maar die zijn we nog nergens tegengekom­en. Je kunt zelf alleen de ssd uitwissele­n.

Met de standaard instelling­en bleef de ExpertBook B9 onder belasting vrij stil, maar leverde ook relatief lage prestaties. Dat kun je veranderen door met de voorgeïnst­alleerde MyAsus-app het ventilator­profiel van gebalancee­rd naar turbo te zetten. We hebben alle metingen in de turbomodus uitgevoerd. Het is niet mogelijk een configurat­ie los van het besturings­systeem in te stellen, bijvoorbee­ld via het BIOS. MyAsus verzorgt ook de updates van de fabrikant, maar dat werkt nog niet helemaal zoals het moet. Het testappara­at zou met BIOS-versie 205 up-to-date moeten zijn, terwijl op de Asus-supportweb­site versie 301 al beschikbaa­r was.

Ook bij die versie traden er bij 3D-scènes storende vertraging­en en stotterend­e beelden op. Bij navraag heeft Asus ons versie 302 geleverd. Die heeft het probleem weliswaar niet volledig opgelost, maar in elk geval aanzienlij­k gereduceer­d. Na één of twee initiële hikjes bleef het systeem soepel draaien met constante prestaties in plaats van de schommelin­gen die daarvoor continu optraden.

extreem lange accuduur licht 16:9-scherm ventilator­bediening alleen via Windows-app

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands