C’t Magazine

Dell XPS 13 (9300)

-

In 2015 was de XPS 13 de eerste laptop met bijzonder smalle schermrand­en, maar tot nu toe gold dat slechts voor drie van de vier zijden. Pas bij het model van 2020 is ook de dikkere rand onder het scherm verdwenen. Tegelijker­tijd heeft Dell het schermform­aat veranderd van 16:9 naar een handigere 16:10-beeldverho­uding, zonder de afmetingen van de behuizing daarbij merkbaar te veranderen – het apparaat heeft nog steeds het kleinste oppervlakt­e van de apparaten in de test. Overigens is de webcam met Windows Hello-ondersteun­ing al sinds het model uit 2019 weer terug op de plaats waar hij hoort: boven het scherm.

Dell verkoopt de XPS 13 vanaf 1450 euro met een Core i5-quadcore, 512GB-ssd en 8 GB LPDDR4x RAM. Het werkgeheug­en kun je achteraf niet meer uitbreiden. Het testexempl­aar met 16 GB RAM en een Core i7-cpu kost 1800 euro, voor 150 euro meer kun je de XPS 13 met een ssd van 1 TB krijgen en een 4K-touchscree­n. De configurat­ie met 4K-display weegt iets meer en bereikt niet de lange accuduur van maximaal 18 uur die we hebben gemeten.

Je kunt tegen een meerprijs de garantie uitbreiden tot vier jaar met onsite service. De aangekondi­gde Platinum Silver-modellen met een glasvezel palmsteun in plaats van de zwarte koolstofve­zel-variant staan overal op de website van Dell als optie genoemd, maar ze waren op het moment van schrijven niet beschikbaa­r.

Ondanks de zeer hoge cpu-prestaties wordt de ventilator nooit ondraaglij­k luid. Hij kan korte belastings­pieken aan zonder te gaan loeien. De microSD-kaartlezer leest snelle UHS-II-kaarten op volle snelheid. Bij eerdere modellen zat aan de zijkant een accu-indicatie die de accustand toonde, ook wanneer de laptop uitgeschak­eld was. Helaas is deze indicator in het nieuwe model voor 2020 verdwenen. Het opladen van de accu verloopt enigszins traag.

hoge cpu-prestaties 16:10-scherm webcam weer op juiste plek geen laadniveau-indicator meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands