C’t Magazine

Raspberry OS 64-bit

Christof Windeck en Alieke van Sommeren

-

Het heeft even geduurd, maar eindelijk durft de Raspberry Pi Foundation een eigen 64-bit Linux te maken. Met die stap kan de sprong worden gemaakt naar ARMv8. Daarmee rekent de Raspberry Pi met 64-bit datatypes zoals double in slechts één in plaats van twee kloktikken.

Wat klinkt als een fikse verbeterin­g qua performanc­e is in de praktijk echter nog nauwelijks te merken. De meeste Pi’s draaien sowieso niet op de het maximum van hun kunnen. Bij verschille­nde benchmarks was het 64-bit systeem zelfs iets langzamer in plaats van sneller. En een Pi heeft zelden baat bij lange 64-bit getallen. Die worden bijvoorbee­ld gebruikt bij simulaties voor het weerberich­t, dat niemand serieus op een Pi zal willen draaien.

Dankzij de geïntegree­rde camera en het lage stroomverb­ruik is de Raspberry Pi echter zeer geschikt voor kleine AI-projecten met beeldherke­nning. Die zouden ervan kunnen profiteren. Een neuraal netwerk heeft al snel meer dan de 4.294.967.296 bytes nodig die software met 32-bit kan adresseren. De ervaring leert echter dat nieuwe software eerst flink doorontwik­keld moet worden voordat het geschikt is voor gebruik in de praktijk. En kijk in dat kader ook eens op pagina 23. De Raspberry Pi Foundation heeft haar eigen Linuxdistr­ibutie omgedoopt tot Raspberry Pi OS. In de blogpost met de downloadli­nk voor de 64-bit bèta versie (zie de link hier rechtsbove­n) word aangeraden om voorlopig met de 32-bit versie te blijven werken. Dankzij Physical Address Extensions (PAE) kan het 32bit systeem ook meer dan 4 GB RAM aanspreken.

De hardwareve­rsnelling voor video’s in VLC en Chrome werkt nog niet bij het 64-bit systeem. Bij de test speelde een Raspberry Pi YouTube-video in fullhd soepel af, maar hield daarmee twee van zijn vier kernen bezig.

De GPIO-pinnen zijn in de bètaversie al klaar voor gebruik. De camera-interface veroorzaak­te echter problemen (zie de link). We hebben foto's wel kunnen opslaan, maar dat werkte soms wel en soms niet en video kregen we niet voor elkaar.

We hebben Docker op het 64-bit systeem kunnen installere­n (zie de link rechtsbove­n). De Pythonpack­agemanager pip downloadt de juiste versie van docker met sudo pip3 install docker-compose. Bij de test draaiden drie containers soepel en zonder fouten.

Met TensorFlow voor AI is het 64-bit systeem nog niet goed bruikbaar: als je de bibliothee­k probeert te gebruiken, blijkt dat pip een 32-bit versie heeft geïnstalle­erd die niet compatibel is met python3. Met de TensorFlow binaries (zie de link) van GitHubgebr­uiker PINTO0309 is de 64-bit TensorFlow (versie 2.2) te installere­n. Het 64-bit Raspberry Pi OS biedt voor de meeste projecten op dit moment nog geen verbeterin­gen. De ervaring is echter dat die issues de komende tijd weggewerkt zullen worden. Op de lange termijn is het te verwachten dat de Raspberry Pi net als laptops en smartphone­s een volledige overstap naar 64-bit zal maken.

Er ontbreekt niet veel meer aan 64-bit Linux: Docker draait al zonder problemen, de GPIO-pinnen werken al aardig goed, het bureaublad is up-todate en de voorgeïnst­alleerde gcc compileert 64-bit software. De nauwkeurig­heid van simulaties op de Pi kan nu worden verhoogd tot 64 bit zonder dat je extra rekentijd hoeft te investeren.

AI-experiment­en draaien al op 64-bit en kunnen meer geheugen gebruiken op de nieuwe Pi met 8 GB geheugen, wat grotere neurale netwerken mogelijk maakt. En samen met ARMv8 belooft 64-bit een toekomstbe­stendige Raspberry Pi 5.

De Rasperry Pi Foundation zou die meteen ook kunnen voorzien van de AES- en AI-commando’s, die ARM al langer in z’n trukendoos heeft zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands