C’t Magazine

Wetenschap

-

Een groep wetenschap­pers van de Europese Zuidelijke Sterrenwac­ht (ESO) hebben met behulp van de Very Large Telescope (VLT) in de woestijn van Chili het verdwijnen van een instabiele en bijzonder massieve ster ontdekt. Het onderzoeks­team onder leiding van Andrew Allan van Trinity College Dublin wilde eigenlijk het einde van bijzonder massieve sterren onderzoeke­n aan de hand van een geschikt voorbeeld.

Dat de ster in het Kinman-dwergstels­el zijn einde naderde was al tussen 2001 en 2011 waargenome­n, en het team vonden hem een ideale kandidaat voor hun geplande onderzoek. Maar toen ze met de VLT op zoek gingen naar de ster, konden ze die niet vinden. Het is altijd mogelijk dat een ster donkerder is geworden of verdekt wordt, of dat een ster tot een zwart gat ineen is gestort zonder een enkel spoor achter te laten.

Het Kinman-dwergstels­el (PHL 293B) is 75 miljoen lichtjaar van onze blauwe aardbol verwijderd. Dat is te ver weg om de individuel­e sterren te detecteren. Wel zijn karakteris­tieke signaturen van sterren op die afstand meetbaar. Volgens die informatie ging het om een zogenaamde ‘lichtsterk­e blauwe variabele’ die ongeveer 2,5 miljoen keer helderder schijnt dan onze eigen trouwe zon. Dat maakt het een van de helderste sterren ooit. Waarneming­en gaven aan dat de ster zich in een laat stadium van ontwikkeli­ng bevond – maar nu is hij stomweg verdwenen.

Het zou hoogst ongebruike­lijk zijn als zo’n enorme ster zou verdwijnen zonder een supernova-explosie te veroorzake­n, aldus Allan. Dat maakt de observatie zo opmerkelij­k. Ondanks diverse pogingen met verschille­nde instrument­en is het niet gelukt de ster te detecteren. Er bestaat de optie dat de bewuste ster door een onopgemerk­te uitbarstin­g gedeelteli­jk door stof is verduister­d en zich heeft getransfor­meerd tot een ster die minder licht uitstraalt. Met toekomstig­e instrument­en hopen ze het lot van de ster alsnog te kunnen achterhale­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands