C’t Magazine

Apple

-

Steve Jobs zei het in 2007 al: “De enige manier voor Apple om zich van anderen te onderschei­den en iets unieks te bieden, is met eigen chips”. Bij mobiele apparaten en de Apple TV volgt het bedrijf die lijn al langer. Op de meest recente ontwikkela­arsconfere­ntie kondigde Apple aan ook bij zijn pc's en laptops over te stappen op eigen chips met ARM-cores. Het eerste Mac-model met een eigen ARM-cpu moet eind 2020 al verschijne­n en binnen twee jaar moet Intel uit alle nieuwe Macs verdwenen zijn.

Ontwikkela­ars kunnen al aan de slag met een Developer Transition Kit (DTK). Voor circa 540 euro krijg je dan een aangepaste Mac Mini met een iPad-chip A12Z, 16 GB werkgeheug­en en een 512GB-ssd, plus toegang tot het ontwikkela­arsprogram­ma. Volgens Apple zijn de meeste toepassing­en ‘binnen enkele dagen’ aan te passen voor de ARM-architectu­ur. Apple ging in op zorgen van klanten die x86-compatibil­iteit belangrijk vinden. Als demonstrat­ie werd echter alleen Linux getoond in virtualisa­tieprogram­ma Parallels – geen woord over Windows. Virtualisa­tie van Windows zal vermoedeli­jk lastiger worden. Microso hee Windows voor ARM zelf weliswaar aangepast (bijvoorbee­ld op Surface-apparaten), maar tot nu toe hebben weinig so wareproduc­enten hun programma’s geschikt gemaakt. Booten van een gewone x86-Windows via BootCamp zal niet mogelijk zijn op een ARMgebasee­rde Mac.

Op x86 gebaseerde programma’s zullen vanaf de nieuwe macOS-versie gebruikmak­en van de ingebouwde emulatorso ware Rosetta 2. De eerste versie van Rosetta zag het licht toen Apple in 2006 van de

Apple hee zijn nieuwe desktopbes­turingssys­teem macOS Big Sur aangekondi­gd. Daarbij stapt Apple af van het al 20 jaar lang gebruikte versienumm­er 10 (X) voor zijn desktopbes­turingssys­teem. OS X was in 2016 al hernoemd tot macOS (versie 10.7 destijds) en vanaf Big Sur wordt dat macOS 11.0. Macs met Apple-chips (zie hierboven) moeten vanaf Big Sur zonder extra ingrepen iPhone- en iPad-apps kunnen uitvoeren. Daarmee wordt het so wareaanbod op macOS ineens enorm vergroot.

De interface van macOS 11 neemt ook elementen over van iPadOS/iOS, vooral qua design. Knoppen op de dock lijken nu op die van iOS en ook transpa

Power-PC-architectu­ur naar Intels x86 overstapte. Rosetta 2 kan so ware al tijdens het installere­n omzetten van x86 naar arm64, waardoor de impact op de performanc­e kleiner zou moeten zijn. Apps zullen twee uitvoerbar­e bestanden krijgen (Universal 2 applicatio­n binaries), voor Intel-Macs en voor ARM-Macs. De ontwikkela­ars van de onafhankel­ijke macOS-pakketbehe­erder MacPorts en Homebrew werken overigens al aan aanpassing­en voor ARM, zodat er ook een toestroom moet komen van Linux-bibliothek­en.

Apple is niet het eerste bedrijf dat kiest voor chips met een ARM-basis. Microso gebruikt ARM-Windows op tablets en lichte laptops, en diverse Chromebook­s werken met ARM-SoC’s. Apple wil minder afhankelij­k zijn van toeleveran­ciers en de cpu-prestatie verhogen bij een daling van het energiever­bruik. Dat is ook weer gunstig voor de accuduur en de warmteontw­ikkeling.

Binnen het aanbod van Apple moeten Macs in elk geval weer de onomstrede­n koppositie innemen, zowel qua cpu- en gpu-prestaties als qua flexibilit­eit en so wareaanbod: op dat laatste punt zijn de iPhone en iPad op dit moment nog leidend.

rantie bij bepaalde elementen doet aan het mobiele besturings­systeem denken. Het Bedienings­paneel en notificati­esysteem lijken ook zo uit iOS te komen en ook de bureaublad­achtergron­d hee eenzelfde uiterlijk in plaats van de tot nu toe gebruikeli­jke foto. Andersom zie je bij apps voor het nieuwe iPadOS 14 nu bijvoorbee­ld dezelfde zijbalk als in macOS en lijkt ook het zoekvenste­r uit macOS te komen. Verder kunnen in iPadOS nu meerdere toepassing­en op de voorgrond actief zijn.

Met de nieuwe aankondigi­ngen komen macOS en iOS/iPadOS steeds dichter bij elkaar te liggen en wordt het voor ontwikkela­ars makkelijke­r om programma’s te ontwikkele­n voor alle Apple-apparaten samen. Tegelijker­tijd krijgt Apple met de ARM-overstap bij Macs nog meer controle over het eigen ecosysteem. Het bedrijf snoeit al jaren in configurat­ie- en upgrademog­elijkheden, beperkt het installere­n en het gebruik van ‘afwijkende’ so ware, en timmert macOS steeds verder dicht. Upgraden van het RAM of de ssd om je Mac een langere levensduur te geven is bij de meeste modellen niet meer mogelijk. Als die trend doorzet, kun je na afloop van de termijn waarvoor Apple het product wil ondersteun­en niets meer met je hardware – zelfs geen Linux-versie erop zetten. Dan is de Mac de ultieme wegwerpcom­puter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands