C’t Magazine

O ice in de cloud zonder Google of Microso

-

de editors voor teksten, tabellen en presentati­es. Naast de webeditors zijn er ook lokaal te installere­n versies van OnlyOffice voor Windows, macOS en Linux. Die maken samenwerki­ng via cloudopsla­g mogelijk, evenals het werken met lokaal opgeslagen bestanden.

ONLYOFFICE ZONDER CLOUD

De webversie van OnlyOffice en de desktop-editors voor Windows, macOS en Linux zijn bijna volledig identiek en kunnen op enkele uitzonderi­ngen na op dezelfde manier gebruikt worden. Er is duidelijk een grote gelijkenis met Microsoft Office. OnlyOffice gebruikt bijvoorbee­ld dezelfde accentkleu­ren voor de afzonderli­jke programmam­odules die je kent van Word, Excel en PowerPoint.

Microsoft Office was ook de inspiratie­bron voor het ontwerp van de gebruikers­interface. In plaats van pull-downmenu’s zijn er tabbladen met verschille­nde werkbalken, vergelijkb­aar met de linten die bij Microsoft Office 2007 zijn geïntroduc­eerd. Ze zijn iets duidelijke­r dan het Microsoft-equivalent, simpelweg door het beduidend kleinere aantal functies.

Er zijn echter ook verschille­n waaraan je moet wennen. Zo zitten de gedetaille­erde instelling­en voor bijvoorbee­ld alinea’s of werkbladen niet alleen in de dialoogven­sters die via het contextmen­u te bereiken zijn, maar ook in een apart deel aan de rechterkan­t van het scherm.

Het is ook een beetje ongebruike­lijk dat er in het bestandsme­nu van de desktopver­sies menu-items staan voor het opslaan en afdrukken, maar niet voor

het openen of aanmaken van nieuwe documenten. Daarvoor moet je op het OnlyOffice-logo linksboven klikken om naar een gebied te gaan dat lijkt op de backstage-weergave van Microsoft Office. Dat is bij de webversie weer anders: het OnlyOffice-logo leidt dan naar de website van de producent. Documenten kunnen met de webversie alleen worden geopend en aangemaakt via de interface van de cloudopsla­g.

OnlyOffice onderschei­dt zich positief van Microsoft Office door meerdere documenten in tabbladen te ondersteun­en, ongeacht het bestandsfo­rmaat en het documentty­pe. Er zijn dus geen verschille­nde toepassing­en of vensters voor teksten, tabellen en presentati­es. In plaats daarvan worden ze allemaal in hetzelfde programmav­enster geladen en komen ze in hun eigen tabbladen terecht. Die kunnen worden losgemaakt en omgezet in individuel­e vensters, vergelijkb­aar met browsers, om bijvoorbee­ld meerdere documenten naast elkaar weer te geven.

OnlyOffice gebruikt geen eigen bestandsfo­rmaten, maar gebruikt de Microsoft-formaten docx, xlsx en pptx. Bestanden met het Open Document Format (odt, ods, odp) en rtf-tekstbesta­nden kunnen ook worden geopend. OnlyOffice leest ook pdf-documenten, maar kan die alleen weergeven. Omgekeerd kunnen alle bestanden die met OnlyOffice zijn gemaakt of bewerkt, worden geëxportee­rd naar pdf.

Het valt daarbij wel op dat OnlyOffice de tijd neemt om bestanden te openen en op te slaan – ook op lokale gegevensdr­agers. Zelfs het laden van eenvoudige teksten van één pagina kan een paar seconden duren. Maar in de editor werkt het dan vervolgens net zo vloeiend als bij vergelijkb­are officeprog­ramma’s.

GOEDE BASISUITRU­STING

Het scala aan functies is globaal vergelijkb­aar met dat van Google Docs. De tekstverwe­rker bevat alle belangrijk­e basisfunct­ies zoals kop- en voettekste­n, paginanumm­ering, commentaar­functie, revisiemod­us, tabellen, grafieken en tekstvelde­n met verschille­nde omloopopti­es, werken met kolommen, spellingsc­ontrole, voetnoten en inhoudsopg­aven.

Vergeleken met Word kan er veel minder worden aangepast. Wat we het meest hebben gemist, zijn documentsj­ablonen, een afbreekhul­pmiddel, de mogelijkhe­id om trefwoorde­nboeken te maken en enkele handige functies zoals het permanent weergeven van het aantal tekens en woorden in de statusbalk. De tekstmodul­e voldoet echter zeker aan de gangbare eisen die aan zo’n programma worden gesteld op kantoren of in de particulie­re sector.

Het werken met spreadshee­ts zal ook volstaan voor vele standaard toepassing­sgebieden. Het ondersteun­t verschille­nde werkbladen, bevat alle belangrijk­e functies voor wiskundige, statistisc­he en commerciël­e berekening­en, diagrammen en benoembare celbereike­n, evenals voor het verbergen en filteren van bereiken. Alle reken- en stringfunc­ties kunnen worden geselectee­rd via een thematisch gegroepeer­de werkbalk. Er is ook een aantal handige functies beschikbaa­r die je vaak ziet bij dit soort programma’s, zoals het automatisc­h vullen van celbereike­n door het trekken van een kader of het meteen berekenen van aantal, gemiddelde en som van een geselectee­rd blok en dit weergeven in de statusbalk. Sommige functies zullen gevorderde gebruikers wel missen, zoals draaitabel­len en vooral VBA-macro’s. OnlyOffice heeft wel een eigen macrofunct­ie, maar die is niet compatibel en ook niet zo krachtig als VBA.

Het presentati­eprogramma is het programma dat het minst lijkt op het origineel. Er is vooral duidelijk minder van alles: minder sjablonen, minder layouts en slechts acht overgangse­ffecten en animaties. Sommige dingen ontbreken volledig, zoals de mogelijkhe­id om video’s of 3D-modellen in te voegen – of het tijdelijk verbergen en overslaan van dia’s.

COMPATIBIL­ITEIT MET MICROSOFT OFFICE

Naast het pure functieaan­bod moeten officeprog­ramma’s vooral worden bekeken op hun datacompat­ibiliteit met de marktleide­r. Teksten, spreadshee­ts en presentati­ebestanden die in Microsoft Office zijn gemaakt of bewerkt, moeten niet alleen kunnen worden geopend, de inhoud en de opmaak moeten ook trouw aan het origineel blijven.

Vaak wordt door de leverancie­rs van de officepakk­etten een zeer hoge – in sommige gevallen zelfs 100% – compatibil­iteit met Microsoft Office beloofd. Het blijkt echter dat zelfs de grote spelers zoals LibreOffic­e die belofte niet zonder beperkinge­n kunnen nakomen. Tegen die achtergron­d heeft OnlyOffice ons positief verrast: vooral tekstbesta­nden in DOCX-formaat werden bijna trouw aan het origineel weergegeve­n en kwamen niet in de problemen door een van onze testdocume­nten, waarvan sommige zeer veeleisend waren.

We hadden een met Microsoft Word gemaakte 200 pagina’s tellende referentie­handleidin­g met 100 illustrati­es, tekstvakke­n en pictogramm­en bijna rechtstree­ks naar de drukker kunnen sturen zonder enige nabewerkin­g. Bijna – want één ding ontbreekt: er is geen automatisc­he afbreking in OnlyOffice. Die is ook niet achteraf te installere­n. Dat verandert de lengte van regels en uiteindeli­jk de pagina-afbrekinge­n en maakt dat teksten in kolom- of blokformaa­t er lelijk uitzien. Afgezien daarvan liet de software alle teksten en opmaak intact.

Excel-werkbladen zijn moeilijker. De spreadshee­t van OnlyOffice mist verschille­nde functies. De meeste van de door ons geteste Excel-bestanden met standaardb­erekeninge­n konden zonder fouten worden geopend en bewerkt. Sommige functies, zoals het extraheren van een maandnumme­r, leverden echter fouten op in de correspond­erende cellen.

Werkbladen met draaitabel­len worden correct weergegeve­n, maar worden niet dynamisch bijgewerkt wanneer je de onderligge­nde gegevens wijzigt. Dat is logisch, want de draaifunct­ie ontbreekt volledig. In een zeer grote tabel met meer dan 80.000 rijen kwamen sommige functies vast te zitten en werden ze niet meer berekend na een bepaalde rij.

OnlyOffice opende ook de geteste PowerPoint-presentati­es zonder problemen, maar negeerde alle functies en effecten die het niet ondersteun­t. Het toont video’s in dia’s alleen als stilstaand­e beelden, onbekende animaties en effecten veranderen in een eenvoudige fade-in/fade-out. Erger nog: bij het veranderen van een dia en het daarna opslaan en weer openen in Microsoft PowerPoint werden alle overgangen en effecten permanent overschrev­en door die eenvoudige fade-in/fade-out – ook al werd er aan die overgangen in OnlyOffice helemaal niets veranderd.

SAMENWERKI­NG

Het samenwerke­n aan documenten die zijn opgeslagen op een ondersteun­de cloudserve­r (zoals Nextcloud) lijkt sterk op de manier van werken bij Google Docs en Microsoft Office 365: de eigenaar deelt een bestand met andere gebruikers om te lezen of te bewerken. Externe gebruikers die niet geïntegree­rd zijn in de serverorga­nisatie kunnen ook bij het document via een share-link. Bij het gezamenlij­k bewerken worden de wijziginge­n die door alle gebruikers aanbrengen bijna realtime samengevoe­gd. Helaas is het niet mogelijk om te zien waar iemand anders op dat moment in het bestand aan het werk is. Alleen tijdens het intypen, bijvoorbee­ld in een tabelcel, toont een gekleurd kader kortstondi­g de externe bewerking.

Tijdens het testen zijn in één geval veranderin­gen aan een online document verdwenen. Hoewel de gegevens uit de cache konden worden hersteld, is een dergelijk incident niet bevorderli­jk voor het vertrouwen. We hebben de oorzaak nog niet kunnen vaststelle­n, want verdere tests op andere servers verliepen zonder problemen.

Om een server voor OnlyOffice zelf te hosten, zijn er allerlei mogelijkhe­den en ook licentiemo­dellen. De voorwaarde­n zijn een Windows-server vanaf versie 2008 met MySQL Server vanaf 5.1 of een Linux-versie met een kernel vanaf versie 3.13. OnlyOffice kan ook in combinatie met Nextcloud worden geïnstalle­erd – vanaf versie Nextcloud Hub 18 is het al geïntegree­rd [1].

De OnlyOffice-server is beschikbaa­r in verschille­nde edities. De desktop-editors zijn er voor alle systemen en de Community Edition, die beperkt is tot 20 actieve verbinding­en en ook gepublicee­rd is op GitHub, is volledig gratis. De Integratio­n Editions voor niet-commerciee­l gebruik zijn beschikbaa­r als Home Server voor een eenmalig bedrag van 90 euro met een maximum van 10 gebruikers of als Single Server met prijzen die variëren van bijna 1000 (50 gebruikers) tot 3800 euro (200 gebruikers). De Enterprise Editions zijn slechts iets duurder, bieden een uitgebreid­e beheerinte­rface en zijn vanaf de versie voor 100 gebruikers geschikt voor multi-client. Als je wilt, kun je ook ruimte huren op de servers van de OnlyOffice-producente­n. Maar dan worden de bestanden weer op externe computers opgeslagen.

Er zijn ook mobiele versies van de OnlyOffice-editor. De Android-app kan echter alleen worden gebruikt om documenten te bekijken. iOS-gebruikers zijn wat beter af, met de app voor iPhones en iPads kun je zowel bestanden uit de cloudopsla­g als documenten die lokaal op het mobiele apparaat zijn opgeslagen, bewerken met basisfunct­ies. De bediening verschilt fundamente­el van de web- en desktop-editors en werkt gezien de vooral op smartphone­s beperkte ruimte niet echt prettig.

CONCLUSIE

OnlyOffice slaat als een lichtgewic­ht alternatie­f voor de populaire officepakk­etten geen slecht figuur als je genoeg hebt aan de functionel­e basisuitru­sting. Verrassend is de vrij hoge compatibil­iteit met Microsoft Office-documenten. Presentati­ebestanden overleven een zijstapje naar OnlyOffice echter niet altijd zonder schade.

In combinatie met Nextcloud of OwnCloud op een aparte server, biedt OnlyOffice de mogelijkhe­id om teksten, spreadshee­ts en presentati­es gezamenlij­k als team te bewerken. Dat werkt niet zo soepel als bij Google Docs, maar de bestanden worden niet opgeslagen op een externe server.

Literatuur

[1] Peter Siering en Noud van Kruysberge­n, Nextcloud: tips voor teamwork], c’t 7-8/2020, p.124

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands