C’t Magazine

/e/: Google-vrije Android met eigen clouddiens­t

- Stefan Porteck en Marco den Teuling

Als je niet wilt dat je smartphone allerlei gebruikers- en telemetrie­data naar Google stuurt, gebruik je een customROM. Daarbij ontbreekt het echter vaak aan allerlei praktische functies. Het Android-alternatie­f /e/ belooft alles beter te maken.

Als je waarde hecht aan je privacy, zul je bij Android meestal geen goed gevoel hebben. Veel apps uit de Play Store gebruiken allerlei reclametra­ckers of sturen via Google-API’s allerlei telemetrie­data en supportgeg­evens naar Google. Android zelf is evenmin zuinig met je data. Zo worden onder andere gebruiksge­gevens, je zoekactivi­teit en locatiedat­a standaard naar Googles servers gestuurd. Veel daarvan kun je met wat meer of minder moeite uitschakel­en, maar als je helemaal geen data meer naar Google wilt sturen, ben je aangewezen op een custom-ROM.

Een probleem daarvan is dat Android juist zo handig werkt omdat het nauw gekoppeld is aan allerlei clouddiens­ten van Google. Bij custom-ROM’s ontbreekt dat gemak. Erger nog is dat veel interfaces, bijvoorbee­ld voor locatiebep­aling, geen onderdeel meer zijn van Android, maar van de zogeheten Google Play Services. Als die op een custom-ROM ontbreken, functioner­en allerlei apps van derden misschien ook niet meer.

Juist daar willen de makers van de alternatie­ve Android-versie met de economisch­e naam /e/ wat aan doen. Oorspronke­lijk was het project bekend onder de naam eelo, maar door problemen met merkenrech­ten moest het op zoek naar een andere naam. Het besturings­systeem /e/ wordt ontwikkeld door de eFoundatio­n, die is opgezet door Gaël Duval, een van de medeoprich­ters van de Linux-distributi­e Mandrake.

Duval haalde voor /e/ in eerste instantie kapitaal op via crowdfundi­ng-platforms. Het wordt nu gefinancie­rd door middel van donaties en de verkoop van cloudopsla­gruimte. De makers van /e/ beloven een Android zonder Google en zonder compromiss­en. Het systeem biedt onder andere het gemak van clouddiens­ten en daarmee het synchronis­eren van gegevens tussen verschille­nde mobiele telefoons, tablets en pc’s, alsmede voorgeïnst­alleerde apps en een eigen app-store.

Daarnaast biedt de eFoundatio­n gebruikte smartphone­s te koop aan, gereviseer­d en met /e/ erop geïnstalle­erd. Dat is vooral handig voor gebruikers die het niet aandurven of geen zin hebben om het systeem zelf te installere­n. Het installere­n is even gecomplice­erd als bij andere custom-ROM’s: eerst moet de bootloader worden ontgrendel­d en vervolgens moet het eigenlijke systeem worden geflasht met behulp van een custom-recovery.

VERTROUWD EN VERNIEUWEN­D

Als technische basis maakt /e/ gebruik van het populaire Android-alternatie­f LineageOS, dat op zijn beurt is ontwikkeld vanuit het opensource Android Open Source Project (AOSP). Net als bij LineageOS verschilt ook de onderligge­nde Android-versie bij /e/. Smartphone­s die geen officiële updates meer ontvangen, blijven meestal ook bij /e/ op het laatste versienumm­er hangen omdat de binaire driverbest­anden voor de afzonderli­jke onderdelen van een smartphone vaak niet meer werken op een nieuwere Android-versie. Onafhankel­ijk daarvan biedt /e/ nog wel patches en kleine updates.

Een van onze testappara­ten – een Pixel-smartphone van de eerste generatie – draait op /e/ met Android 9. Een ander testappara­at, een Samsung Galaxy S7, die bij Samsung is blijven steken op Android 8, draait een versie van /e/ met Android 8 als basis. Er zijn zelfs oudere apparaten die Android 7 gebruiken. Aangezien LineageOS de eerste images op basis van Android 10 al heeft verspreid, zal /e/ waarschijn­lijk binnenkort ook voor nieuwere apparaten volgen met die versie als basis.

De makers van /e/ hebben het systeem naar eigen zeggen op verschille­nde plaatsen aangepast aan hun eigen ideeën en het systeem getrimd om je gegevens te beschermen. Zo zou /e/ geen verbinding moeten maken met Google-servers, wat we kunnen bevestigen omdat we het uitgaande verkeer een tijdje gemonitord hebben. Daarnaast wordt het systeem geleverd met opensource apps van derden en zelf ontwikkeld­e opensource apps.

Die voldoen voor de belangrijk­ste toepassing­en (zie de tabel op de volgende pagina).

Voor taken, contacten en agenda’s maakt /e/ optioneel gebruik van een eigen cloudservi­ce. Hoewel de smartphone ook zonder een /e/-account kan worden gebruikt, is die essentieel voor het synchronis­eren van contacten, afspraken en foto’s met de /e/-cloud.

Registrere­n gebeurt eenvoudig vooraf in de browser op https://e.foundation/e-mail-invite. Je moet daar een e-mailadres invoeren en een gebruikers­naam kiezen. Vanaf dan dient username@e.email als een extra e-mailadres. Wees dus niet te creatief in je keuze – je wilt het adres immers kunnen doorgeven zonder voor schut te staan. Als je op safe wilt spelen, kies je een gebruikers­naam die geen informatie over jezelf bevat en voer je een e-mailadres in dat je naam niet prijsgeeft.

Voor de clouddiens­t /e/ wordt gebruikgem­aakt van de opensource-oplossing Nextcloud. Die is ook toegankeli­jk op je pc via https://ecloud.global en geeft in de browser toegang tot bestanden, agenda, contacten, taken, notities en de eigen fotogaleri­j. Voor het beheer van e-mail in de browser wordt het eveneens opensource front-end Rainloop gebruikt.

Op je smartphone lijkt de eerste set-up erg veel op de procedure bij standaard Android-telefoons. Na het inloggen maakt het systeem automatisc­h je gebruikers­account aan in het besturings­systeem en word je automatisc­h ingelogd bij alle apps die aan de bijbehoren­de cloud gekoppeld zijn. Voor het synchronis­eren van alle gegevens en foto’s met Nextcloud gebruikt /e/ tools die in het besturings­systeem zijn geïntegree­rd en die de CardDav- en CalDav-protocolle­n toevoegen. Bij de accountins­tellingen kun je ook handmatig extra servers toevoegen – bijvoorbee­ld als je je een eigen Nextcloud hebt draaien op een Raspberry Pi of een webserver en daarmee wilt synchronis­eren. Commerciël­e aanbieders zoals mailbox.org kunnen ook worden geïntegree­rd, net als convention­ele IMAP- en POP-mailaccoun­ts.

In de gratis versie biedt /e/ elke gebruiker 1 GB aan opslagruim­te. Iedereen die het project actief wil ondersteun­en, kan extra opslagruim­te huren van 20, 64, 128 of 256 GB voor prijzen die variëren van 3,50 tot 13 euro per maand.

UITERLIJK

Het Android-instelling­enmenu blijft ongewijzig­d in /e/. Dat geldt niet voor het startscher­m, dat doet denken aan iOS. Er is dus geen app-overzicht dat alle geïnstalle­erde applicatie­s bundelt in een overzicht waar je doorheen kunt scrollen. In plaats daarvan belandt elke nieuw geïnstalle­erde app op het startscher­m. Als er niet genoeg ruimte over is, wordt er een extra scherm gemaakt. Als dat te onoverzich­telijk wordt, kun je een app-pictogram lang ingedrukt houden, dan schakelt /e/ over naar de bewerkings­modus, waarin alle pictogramm­en beginnen te schudden zoals bij iOS. Dan kun je met je vinger apps over elkaar heen slepen om mappen te maken. Een tik op de vorige-knop op de onderste statusbalk beëindigt de bewerkings­modus.

Het is niet mogelijk om ruimte te laten tussen de apps en alleen de belangrijk­ste apps op het hoofdscher­m te zetten en minder belangrijk­e apps op een tweede of derde scherm. Ook de mogelijkhe­id om widgets te plaatsen is niet beschikbaa­r op de startscher­men. In plaats daarvan biedt /e/ een apart scherm waarop alleen widgets onder elkaar gezet kunnen worden in een scrolbare lijstweerg­ave. Je bereikt dat scherm door op het eerste startscher­m vanaf de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen.

De zoekbalk, die bij de meeste nieuwere Android-telefoons permanent boven of onderaan op het scherm wordt getoond, ontbreekt ook. In plaats daarvan kun je die oproepen door vanaf het midden van het scherm naar beneden te vegen. Onder de zoekbalk die dan verschijnt zie je vier extra app-suggesties. Tijdens het testen waren dat altijd de laatste en meest gebruikte toepassing­en.

Zodra je begint te typen, presenteer­t de zoekbalk apps met bijpassend­e namen. De zoekbalk suggereert ook geschikte zoektermen tijdens het typen, die met een tik van je vinger overgenome­n worden. In dat geval opent de browser met zoekresult­aten van Qwant. Naar wens kun je ook DuckDuckGo of de zoekmachin­e van de eFoundatio­n als standaard instellen. We vonden de niet-permanente zoekbalk fijner dan bij het gewone Android, omdat dit ruimte op het scherm creëert voor een extra rijtje app-pictogramm­en.

In de FAQ’s voor /e/ staat dat het besturings­systeem niet iets voor iemand is die de look en feel en het bedienings­concept niet kan waarderen. Maar dat is toch niet helemaal waar: alleen de voor /e/ ontwikkeld­e launcher met de naam Bliss bepaalt namelijk het uiterlijk. Als je een andere launcher installeer­t, zoals Nova, Lawnchair of de Rootless Pixel Launcher, krijg je het vertrouwde Android-gevoel met de klassieke Pixel-look – maar dan bij /e/.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands