C’t Magazine

FXhome HitFilm Express gratis video-editor

- Joachim Sauer, Philipp Mohaupt en Daniel Dupré

De video-editor HitFilm Express stamt af van profession­ele software en is gratis, maar zeker geen lichtgewic­ht. Het is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor ervaren videobewer­kers.

FXhome biedt naast de profession­ele HitFilm Pro ook de gratis variant HitFilm Express. Hoewel die minder functies heeft, blijft het programma gericht op gevorderde gebruikers en vooral interessan­t vanwege de compositin­g-component en de titelvormg­eving.

Na het installere­n kun je een nieuw project starten en de projecteig­enschappen selecteren. Als de ingestelde resolutie en de framerate van het te importeren materiaal niet overeenkom­en met de instelling­en, kun je die automatisc­h laten aanpassen. Als je de software niet kent, staan er tutorials op YouTube of informatie op het forum.

De interface van HitFilm volgt de standaarde­n die gangbaar zijn bij videobewer­king: een mediabrows­er, effectenpa­let, voorbeeldv­enster en tijdlijn. De antracietk­leurige interface is elegant en prettig om in het donker naar te kijken. De bedienings­elementen zijn goed zichtbaar. Versie 14 biedt de mogelijkhe­id om over te schakelen naar een lichte kleur voor lichte ruimtes.

Na een dubbelklik op een videobesta­nd opent de software een apart trimvenste­r, waarin je het uitgangsma­teriaal kunt bekijken en al een eerste grove cut kunt maken. Alle programmav­ensters kun je losmaken en naar eigen wensen instellen. Eigen indelingen kun je direct opslaan.

Filmfragme­nten zet je met drag&drop op de tijdlijn. Het programma kent alle gangbare amateurcod­ecs en ondersteun­t ook UHD-materiaal. Er is een ruime selectie aan effecten en filters, waarmee je alle belangrijk­e correcties kunt toepassen. Bij sommige effect- en correctie-opties verschijnt een klein teken dat aangeeft dat je die er apart bij moet kopen voordat je het kunt gebruiken. Voor beginners bieden de aanwezige tools echter meer dan genoeg mogelijkhe­den. Gevorderde gebruikers missen wellicht een geavanceer­dere kleurcorre­ctie. Voor zo’n 20 euro is er het Color Correction Pack.

HitFilm heeft ook enkele handige sjablonen voor audiobewer­king, zoals Pitch, Large Room, Echo en Telephone. Er is zelfs een audiomixer. Andere functies zoals een equalizer zijn weer tegen betaling verkrijgba­ar.

Het werken op de tijdlijn gaat soepel en intuïtief. Het inkorten, splitsen en aan elkaar rijgen van filmmateri­aal gaat snel en zonder gedoe. Het enige wat nog op ons verlanglij­stje stond is de mogelijkhe­id om overgangen direct via sleephandv­atten aan te passen.

Je hoeft geen zwaar systeem te hebben om full-hd-materiaal te bewerken. Als de preview niet soepel loopt, bijvoorbee­ld bij UHD-materiaal, kun je dat verhelpen met de kwaliteits­instelling van het previewven­ster.

De mate van de effecten pas je aan via schuifrege­laars. Het leren omgaan met keyframes vergt enige oefening, maar de speciale tijdlijn werkt soepel en is overzichte­lijk. Het programma heeft een goed uitgewerkt­e compositin­g-basis, wat ook de geïntegree­rde titler ten goede komt. Daar stel je naast teksten en kleur ook verschille­nde videofilte­rs mee in. Het programma biedt geen sjablonen voor titels, maar op internet staan kant-en-klare projecten.

Een voltooid project exporteer je via een intuïtieve wizard met presets voor bijvoorbee­ld YouTube in 2160p of 1080p. Verschille­nde instelling­en kun je in een wachtrij plaatsen om meerdere versies van de video te exporteren.

HitFilm Express 14 maakt het bewerken van video’s leuk. Het werkt aangenaam eenvoudig, de software heeft een moderne interface met duidelijke dialogen en menu’s, en de kwaliteit van de functies is van hoog niveau. Het programma werkt bijzonder stabiel. Net als bij andere video-editors moeten beginners hun weg zien te vinden. Veel van de betaalde effecten en functies zul je nauwelijks nodig hebben voor de dagelijkse videobewer­king. Het is uitstekend­e editsoftwa­re waarmee je projecten naar een profession­eel niveau tilt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands