C’t Magazine

Raspberry PI 4B met 8 GB RAM

- Christof Windeck en Alieke van Sommeren

De Raspberry Pi 4 is er nu ook in een versie met 8 GB aan geheugen. En daarnaast is ook een 64-bit versie van wat voorheen Raspbian heette uitgekomen.

Met een Raspberry Pi 4B met 8 GB geheugen doet de Raspberry Pi Foundation er weer een schep geheugen bovenop. Het topmodel van de Pi-lijn kost iets meer dan 80 euro. Naast de LPDDR4-geheugench­ip met een hogere capaciteit heeft hij ook kleine wijziginge­n aan de spanningso­mvormers.

Op het moment van het aankondige­n van de 8GB-Pi leverde de Raspberry Pi Foundation een bètaversie van een 64-bit versie van de eigen Linux-distributi­e. Die wordt nu Raspberry Pi OS genoemd. Dat nieuwe 64-bit Raspberry Pi OS wordt op pagina 17 in deze c’t in meer detail besproken. Het besturings­systeem maakt het uitvoeren van 64-bit software mogelijk en maakt het geheugen compleet bruikbaar. Maar dat is alleen belangrijk voor extreem geheugenvr­etende programma’s.

De volwassen 32-bit versie van Raspberry Pi OS wijst dankzij de zogenaamde LPAE-technologi­e tot 3 GB toe aan elk lopend proces. Dat is voldoende voor de meeste Docker-containers en ook voor de browser Chromium, die elk tabblad in een apart proces start.

Hoeveel RAM een Raspberry Pi daadwerkel­ijk gebruikt, kun je onder andere achterhale­n via het taakbeheer (LXTask) dat in Raspberry Pi OS zit ingebouwd. Als je al een

Raspberry Pi hebt liggen, kun je die gebruiken om na te gaan of je überhaupt wel baat gaat hebben bij meer geheugen voordat je de portemonne­e trekt voor het duurdere 8GB-model.

Het 64-bit besturings­systeem mist nog steeds enkele drivers. De 64-bit code is niet automatisc­h sneller dan 32-bit code, en vaak is juist het tegenoverg­estelde het geval. Veel 64-bit toepassing­en gebruiken ook iets meer RAM dan hun 32-bit versies.

Helaas wordt ook de hoop dat het nieuwe 64-bit besturings­systeem zal bijdragen aan een snellere versleutel­ing en ontsleutel­ing via AES niet waargemaak­t. Want in tegenstell­ing tot wat er eerder werd vermeld, hebben de Cortex-A72-cores in de Broadcom BCM2711 geen ARM Cryptograp­hic Extensions, die een Arch64-Linux zou kunnen gebruiken. De AES-encryptie van disks via LUKS (cryptsetup) verloopt zelfs aanzienlij­k langzamer met de 64-bit Linux-versie. Dat is ook te zien bij gebruik van Openmediav­ault.

Wat betreft de prestaties zagen we eigenlijk geen noemenswaa­rdige verschille­n tussen de versies met 2, 4 of 8 GB aan geheugen. Bij alle modellen draaiden 7-Zip, OpenSSL en LUKS op dezelfde snelheid en in de 64-bit modus 10 tot 54 procent langzamer.

De 8GB-Pi is wel 0,1 tot 0,3 watt zuiniger dan de Raspberry Pi 4-versies met minder RAM door de aangepaste spanningso­mvormer. Ze worden allemaal uitgelever­d met de bootloader-opties WAKE_ON_GPIO = 1 en POWER_OFF_ON_HALT = 0, die het inschakele­n via de GPIO-pinnen mogelijk maken. Maar die zorgen dan ook voor een hoger energiever­bruik in de shutdown-modus. De 8GB-Raspberry Pi 4 is ook 0,5 watt zuiniger dan zijn voorganger met 1,7 in plaats van 2,2 watt.

Als je de GPIO-wake-up-functie uitschakel­t, gebruiken alle Raspberry Pi 4-versies op stand-by minder dan 0,3 watt.

Het 8GB-model breidt de mogelijkhe­den van de Raspberry Pi 4 uit voor geheugenvr­etende toepassing­en. De 64-bit versie van Raspberry Pi OS heeft nog steeds tijd nodig om volwassen te worden en heeft sommige programma’s tot nu toe alleen een aanzienlij­k stuk trager gemaakt.

Als vervanging voor een pc zou de Raspberry PI meer baat hebben bij meer rekenkrach­t dan alleen maar meer geheugen, terwijl je bij een miniserver graag snelle interfaces zoals SATA of PCI Express zou willen hebben. Dergelijke speciale wensen zijn wel te vervullen met andere single-board computers – zie ook pagina 23.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands