C’t Magazine

MSI Cubi 5 mini-pc

-

De MSI Cubi 5 is een kant-en-klare mini-pc die meer te bieden hee dan het formaat in eerste instantie doet vermoeden. Met een Core i5 en 8 GB aan RAM biedt hij in combinatie met de aansluitmo­gelijkhede­n zo'n beetje alles wat je van een mini-pc mag verwachten – en dat voor een schappelij­ke prijs.

MSI hee al een aantal jaren de Cubi-lijn aan mini-pc’s. Het gaat daarbij niet om barebones, maar om kant-en-klare apparaten compleet met processor, geheugen en opslag. Bij de processor moet je niet alleen denken aan een Celeron voor een zuinige en stille kantoor-pc, maar ook aan een tiende generatie Comet-Lake-processor.

De Cubi 5 is een kleine maar krachtige mini-pc met een nieuwe generatie processor tot aan een Core i7 aan toe. Ons testmodel had een Core i5-20210U-cpu, een 256GBssd en 8 GB RAM. Die 1,6GHz-i5 is een mobiele quadcore-processor die vaak wordt gebruikt bij midrange laptops. De maximale turbosnelh­eid is 4,2 GHz, maar gezien de TDP van 15 watt moet je daar niet te veel van verwachten.

Die specificat­ies betekenen wel dat een passieve koeling niet altijd genoeg zal zijn. De MSI Cubi 5 is dan ook voorzien van een ventilator, die aanslaat als de reguliere warmteafvo­er het niet meer aankan. Dat blijkt in de praktijk echter niet zo vaak voor te komen: bij PCMark10 bleef de Cubi 5 muisstil. Met Prime95 kon het echter niet meer zonder hulp van de ventilator, en die is dan wel hoorbaar, maar niet hinderlijk.

Windows 10 Profession­al 1909 was geinstalle­erd, en voordat we de Cubi konden gebruiken was hij wel even bezig met updaten. MS O ice staat (zonder licentie) geinstalle­erd, en als extra so ware staat er ColorDirec­tor for MSI, MSI SuperCharg­er,

PhotoDirec­tor 10 Essential, PowerDirec­tor 17 en Norton Security met een licentie voor een jaar op. Bruikbare programma’s, die ook simpel te verwijdere­n zijn.

Met behulp van de meegelever­de vesamount kun je hem achter op een scherm monteren, en met de 5 USB-poorten, HDMI en DisplayPor­t zijn er genoeg aansluitmo­gelijkhede­n. Al zijn de drie USB 3-poorten wel van type Gen 1. De compacte 19V-voeding benadrukt dat het om een laptop in miniformaa­t gaat. Heel handig: aan de zijkant zit een aansluitin­g voor een powerschak­elaarkabel, zodat je hem aan en uit kunt zetten zonder achter de monitor te hoeven.

Door de PCMark10-score van 3128 lijkt de Cubi ondanks de Core i5 geen hoogvliege­r te zijn, maar op de onderdelen Essentials en Productivi­ty scoort hij respectiev­elijk 6695 en 5049. De totaalscor­e wordt gedrukt door de 2460 punten voor de Digital Content Creation. Maar het is bij voorbaat al duidelijk dat deze mini-pc met zijn UHD-graphics niet bedoeld is voor zware video-editing. De resultaten voor browsing, videoconfe­rencing en spreadshee­ts geven meer aan waar de Cubi 5 het best tot zijn recht komt.

Als je zelf een barebone met componente­n wilt samenstell­en, ben je compleet met besturings­systeem vaak niet goedkoper uit. Met de kant-en-klare Cubi 5 loop je niet het risico dat componente­n niet samenwerke­n en ben je verzekerd van een goed werkende mini-pc met prima specificat­ies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands