C’t Magazine

Club 3D CAC-1331 HDMI 2.0-naar-DP-adapter

-

Met de CAC-1331 sluit je pc’s en gameconsol­es met HDMI 2.0-uitgang aan op monitoren met een hoge resolutie en DisplayPor­t-input.

Bij de populaire digitale display-aansluitin­gen staat DisplayPor­t bekend als een stuk veelzijdig­er dan HDMI. Sinds versie 1.1 is DisplayPor­t compatibel met HDMI. Modernere grafische kaarten en de in de processor geïntegree­rde grafische chips kunnen daarom HDMI-signalen via DisplayPor­t-poorten doorsluize­n. Goedkope adapterkab­els hoeven dan alleen nog maar de signalen aan te passen voor de andere interface.

Het omgekeerde trucje werkt alleen met actieve adapters die de HDMI-gegevens omzetten in DisplayPor­t-formaat. Tot nu toe waren deze beperkt tot HDMI 1.4 en een verversing­ssnelheid van 30 Hertz bij een 4Kresoluti­e.

De CAC-1331 van Club3D regelt dat met een vloeiende 60 Hz. Bij de test werkte dat zonder problemen op de HDMI 2.0-uitgangen van een GeForce GTX 1070 en de Deskmini A300 mini-pc met de Radeon Vega 3 graphics van de Athlon 3000G. Het doorssture­n van de audio werkte ook. Sommige monitoren schakelen met de adapter aangeslote­n echter niet over naar de energiebes­paringsmod­us wanneer het besturings­systeem het beeldscher­msignaal uitschakel­t. We hadden de extra usb-poort niet nodig. Die is nodig wanneer het uitvoerapp­araat geen stroom levert en via die route energiebeh­oe e van de converterc­hip regelt. De adapter van Club3D kost ongeveer 40 euro en is dus slechts een beetje duurder dan HDMI 1.4-adapters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands