C’t Magazine

Nvidia Jetson Nano Developmen­t Kit

-

De Raspberry Pi is een universeel experiment­eerboard, maar mist grafische rekenkrach­t. De Jetson Nano van Nvidia is vrijwel volledig Raspberry Picompatib­el, maar richt zich met name op AI-achtige toepassing­en waar veel gpu-berekening­en voor nodig zijn.

De Raspberry Pi begon ooit als een 256MB-printplaat­je met een microUSB-aansluitin­g voor de voeding en een HDMI-poort voor de beelden. Het huidige Pi-model (zie ook pagina 20 in deze c’t) is met zijn 8 GB, 2 maal HDMI en USB-C-voeding daar al een stuk vandaan geëvolueer­d – terwijl de prijzen wel wat maar niet schrikbare­nd zijn toegenomen. Maar door de toegenomen mogelijkhe­den veranderen vanzelfspr­ekend ook de eisen van de gebruikers.

Wil je wat meer qua grafische rekenkrach­t, voor bijvoorbee­ld AI-toepassing­en, dan loopt de geïntegree­rde multimedia-gpu al snel tegen zijn grenzen aan. Dan komt een Nvidia Jetson Nano om de hoek kijken. Zo’n Nano is zeer compatibel met een Raspberry Pi, tot de indeling van de GPIO-pinnen aan toe, zodat veel HAT’s die geschikt zijn voor het Raspberry-Pi-platform ook gewoon kunnen werken. Maar het grote verschil is dat er in de Jetson Nano een Maxwell-gpu met 128 CUDA-cores zit – dezelfde die ook in de Nintendo Switch zit. Een voordeel is daarnaast dat alle aansluitin­gen aan dezelfde kant zitten, zodat de ingenomen (tafel)ruimte klein kan blijven.

De 64-bit quadcore ARM Cortex-A57 van de Jetson Nano is een processor die wat minder performanc­e biedt dan de Cortex-A72 van de Raspberry Pi 4, maar een stuk meer dan Cortex-A53 van een Raspberry Pi 3. Met Speedomete­r was de stijging van 16,9 voor een Pi 4 naar 20,3 nog niet meteen spectacula­ir, maar een sysbench-score van 62,6 voor de Pi 4 en 9,9 seconden voor de Nano zegt veel. Door de veel betere CUDA-gpu kun je op AI-gebied echter veel beter uit de voeten met een Nano.

Om met de Jetson Nano te kunnen werken, moet je eerst een sd-image downloaden en die op een microSD-kaart zetten. In tegenstell­ing tot bij een Raspberry Pi kun je daarbij niet kiezen uit meerdere besturings­systemen, waaronder Raspbian en Ubuntu 20.04, maar wordt op dit moment alleen Ubuntu 18.04 ondersteun­d. De LTS-versie 20.04 van Ubuntu zal naar alle waarschijn­lijkheid snel volgen.

Na het opstarten zie je een aangepaste Ubuntu-desktop, met daarop links naar Jetson-websites. Er is een 8 uur durende gratis cursus beschikbaa­r om met AI op de Jetson Nano aan de slag te gaan, waarna je je eigen neurale netwerken kun trainen en deep-learning classifica­ties en regressiem­odellen kunt maken. Als je een account aanmaakt bij het Nvidia Developer Program, kun je de Nvidia SDK Manager installere­n voor het opzetten van een ontwikkelo­mgeving.

Er is een website met Jetson Community Projects, waar projecten staan waar je mee aan de slag kunt, zoals een adaptief verkeersco­ntrolesyst­eem. Niet meteen voor beginners, maar wel voor degenen die de mogelijkhe­den van de Raspberry Pi wat ontgroeid zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands