C’t Magazine

iiyama G-Master GB3461WQSU 34"-gaming-scherm

-

Ultrawide begint inmiddels al aardig ingeburger­d te raken en zelfs betaalbaar te worden. En dan niet alleen voor op kantoor, maar ook voor het veeleisend­e gaming. De GB3461WQSU van iiyama biedt veel pixels en 144 Hz voor een nette prijs in een strak jasje.

De iiyama G-Master GB3461WQSU (Red Eagle) is geen scherm met een schreeuwer­ige ‘gaming look’: matzwart en geen RGB-verlichtin­g te zien. Als hij uit staat, lijkt hij aan drie kanten geen rand te hebben, alleen de onderste rand is wat breder.

De voet is eenvoudig en neemt niet veel ruimte in beslag. Ook deze is matzwart en kun je snel en makkelijk verstellen. Aan een monitorste­un hangen (wel aan te raden), is ook mogelijk. Het 34”-scherm hee een matte coating en is niet curved, maar er is wel een gekromde (1500R) versie met VApanel beschikbaa­r met het typenummer GB3466WQSU. Het verschil in prijs is verwaarloo­sbaar.

Voor het aansluiten op je pc heb je de keuze uit twee keer Displaypor­t en twee keer HDMI. En er zit een USB 3.0-hub met twee poorten op, waarvan één poort voor het laden van mobiele apparaten, plus een koptelefoo­naansluiti­ng vanwege de ingebouwde speakers. Kabels voor DisplayPor­t en HDMI worden netjes meegelever­d.

Bij 34 inch helpt een curve voor meer immersie, maar bij dit formaat met een IPS-panel is het meer een kwestie van voorkeur dan een must. Je moet sowieso voldoende afstand van het scherm nemen om te voorkomen dat je te veel met je nek draait.

Het scherm hee een responstij­d van 1 ms en een refreshrat­e van 144 Hz (via DisplayPor­t), wat zeer luxe is voor een resolutie van UWQHD (3440 × 1440 pixels). Uiteraard heb je een flinke gpu nodig om op deze resolutie ook die hoeveelhei­d frames naar het scherm te kunnen doorseinen.

Vergeet niet FreeSync in te schakelen via het schermmenu. Dat menu is te bereiken via wat onprettig ver naar achter geplaatste knoppen. Knoppen aan de onderste rand of aan de dunnere rechter rand waren wat prettiger te bedienen geweest. Wel zit er een voelbare lijn achterop onder elke knop die je vingers als het ware naar de knop leidt.

Het menu bevat een ruime selectie aan opties, van PIP/PBP tot eigen profielen en het in/uitschakel­en van de powerled. Er zit ook een optie verstopt die je normaal gezien alleen bij veel duurdere schermen tre : strobing backlight (wat hier MBR heet), wat inhoudt dat het backlight meeknipper­t met je beeldinhou­d. Daarmee verscherp je het bewegende beeld in een aantal stappen, maar zodra je MBR aanzet is onder andere FreeSync niet meer bruikbaar.

Het testexempl­aar had linksonder wel wat zichtbare backlight-bleeding bij het kijken van een film. In die hoek was een lichte aanraking van de rand voldoende om extra backlight-bleeding te triggeren.

Als je in aanmerking neemt wat je betaalt voor dit scherm en wat de specificat­ies zijn, dan krijg je veel waar voor je geld. Je krijgt veel pixels op 34 inch en 144 Hz: dat leidt tot betaalbaar ultrawide gamen. En veel gebruikers kunnen het ingetogen strakke design ook wel waarderen.

 ??  ?? diagonaal, resolutie responstij­d, refreshrat­e energiever­bruik aansluitin­gen
afmetingen (b×h×d) 34 inch, 3440 × 1440 pixels 1 ms, 144 Hz
49 W, stand-by 0,5 W, uit 0,5 W DisplayPor­t (2×), HDMI (2×), kensington­lock, koptelefoo­n, voeding, usb-hub
817 × 545 × 230mm, 9,7 kg
diagonaal, resolutie responstij­d, refreshrat­e energiever­bruik aansluitin­gen afmetingen (b×h×d) 34 inch, 3440 × 1440 pixels 1 ms, 144 Hz 49 W, stand-by 0,5 W, uit 0,5 W DisplayPor­t (2×), HDMI (2×), kensington­lock, koptelefoo­n, voeding, usb-hub 817 × 545 × 230mm, 9,7 kg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands