C’t Magazine

Usb-dockingsta­tions voor hdd's en ssd's

-

Die dockingsta­tions zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn modellen met één SATA-poort, met twee SATA-poorten voor het rechtstree­ks klonen van schijven en met extra functies zoals usb-hub, geheugenka­artlezer of een extra aansluitin­g voor de oude PATA-schijven. Die uitgebreid­ere modellen zijn echter veel te duur voor het af en toe uitlezen van een oude harde schijf. We hebben drie van de eenvoudigs­te modellen bekeken, elk met een enkele SATA-poort. Ze accepteren niet alleen SATA-schijven in 3,5-inch formaat, maar ook de kleinere 2,5”-schijven, of dat nu harde schijven of ssd’s zijn.

We hebben de volgende exemplaren getest: een Orico 2.5 & 3.5 Inch Hard Drive Docking Station, RaidSonic Icy Box IB-1121-C31 en Sharkoon SATA QuickPort USB-C 3.1.

De voedingen van alle drie de apparaten leveren maximaal 24 watt. Dat is genoeg als energievoo­rziening van een 3,5-inch schijf. De schakelaar voor het in- en uitschakel­en bevindt zich bij de Icy Box IB1121-C31 en de Sharkoon QuickPort USB-C 3.1 aan de achterzijd­e, links bij de Icy Box en rechts bij de Sharkoon. De Orico wordt geactiveer­d via een drukknop op de achterkant. Uitgeschak­eld bedraagt het

COMPATIBIL­ITEIT

Eigenlijk zouden dergelijke docks in staat moeten zijn om alle soorten harde schijven en ssd’s te lezen en te schrijven. Onze ervaring is echter dat dit niet met alle modellen werkt [1]. Daarom hebben we onze toevlucht opnieuw genomen tot enkele mogelijk problemati­sche schijven om de dockingsta­tions te controlere­n op de best mogelijke compatibil­iteit: vier 3,5-inch schijven (WD Blue met 1 TB, Toshiba MG04ACA500­A met 5 TB en native 4 Kb sectoren (4Kn), Seagate Archive HDD met 8 TB en Shingled Magnetic Recording en Seagate Ironwolf met 10 TB), evenals een enkele SATA-ssd (Crucial MX500 met 2 TB).

Met uitzonderi­ng van het model van Orico hebben de docks alle schijven gedetectee­rd. De Orico ging in de mist met de Toshiba-drive: in plaats van 5 TB zou de schijf slechts 580 GB groot zijn. De

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands