C’t Magazine

Voorwoord

- Noud van Kruysberge­n

Wat je ook doet met je smartphone, waar je hem ook mee naartoe neemt, wat je zoekt op internet en met wie je allemaal communicee­rt: je kunt er vanuit gaan dat er partijen zijn die je online activiteit­en kunnen bekijken en analyseren. Lezers van c’t zijn zich daar zeker van doordronge­n en weten ook wel manieren en mogelijkhe­den om zo min mogelijk datasporen achter te laten.

Maar vroeger of later zul je gevolgd kunnen worden zonder dat die datasporen daar eerst voor geanalysee­rd hoeven te worden. Het centrale element daarvoor is je gezicht. Ontwikkela­ars werken er al langer aan om personen in de openbare ruimte in realtime te kunnen herkennen. En als machinale gezichtshe­rkenningss­ystemen betrouwbaa­r gaan werken, dan kun je overal geidentifi­ceerd worden waar een camera hangt – en vaak weet je helemaal niet waar dat allemaal kan zijn.

Bij detectivep­rogramma’s als Midsomer Murders en andere series die wij er thuis de afgelopen maanden doorgespoe­ld hebben, blijken er altijd wel weer ergens CCTV-beelden op te duiken. Die zijn vaak vrij wazig, maar gelukkig kan er altijd ingezoomd worden of kan iemand de beelden buitenprop­ortioneel oprekken en scherper krijgen – helemaal realistisc­h is dat nou ook weer niet.

Dat sommige bedrijven op het gebied van gezichtshe­rkenning daar met weinig scrupules instaan, blijkt wel bij Clearview AI. Dat bedrijf hee zonder toestemmin­g te vragen drie miljard foto’s die op Facebook en andere sociale media gepublicee­rd zijn gedownload om hun personenzo­ekmachine te trainen. Als je geen vrijwillig­e gegevensdo­nor wilt zijn, moet je ervoor zorgen dat je foto's alleen privé gedeeld worden of ze onbruikbaa­r maken voor gezichtshe­rkenning. Eigenlijk is dat sowieso belangrijk om te doen, omdat die foto’s ook voor identiteit­sdiefstal misbruikt kunnen worden.

Tot nu toe werkt de gezichtshe­rkenning echter nog niet zo betrouwbaa­r. Systemen die bij het zoeken naar criminelen gebruikt worden, produceren veel te veel valse hits – waarbij ze personen met een donkere huidskleur buitenprop­ortioneel vaak verwarren met de gezochten.

IBM, Amazon, en Microso hebben daar, mede onder druk van de massale protesten tegen racisme en politiegew­eld, hun conclusies uit getrokken: Microso en Amazon bieden hun so ware niet meer aan de Amerikaans­e politieaut­oriteiten aan. IBM trekt zich zelfs volledig terug uit de wereld van de gezichtshe­rkenning.

Maar dat betekent in het beste geval eigenlijk alleen maar wat uitstel tot de tijd waarin we massaal onder bewaking staan. Denk daarbij vooral ook aan het voorbeeld van China, waar camera’s in de openbare ruimte gemeengoed zijn. Als je dan als voetganger vaker dan drie keer in beeld bent terwijl je oversteekt bij een rood stoplicht, worden je kansen op het krijgen van een huis een stuk kleiner.

Daar moeten wel meerdere databases voor aan elkaar gekoppeld worden, dus zo snel zal dat hier niet gebeuren. Maar de tijd die we hebben voordat automatisc­he gezichtshe­rkenning ook hier grootschal­ig toegepast zou kunnen worden, moeten we wel gebruiken om te bespreken of een dergelijke technologi­e wel bij een vrije wereld past.

Maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin in al dat gedoe ...

Veel plezier

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands