C’t Magazine

Premium 13"-laptops

- Florian Müssig en Daniel Dupré

De nieuw verschenen topmodelle­n laptops van 2020, zoals de Apple MacBook Air en Dell XPS 13, willen kopers verleiden met detailverb­eteringen die veel gemak bieden. Superlicht­gewichten zoals de Asus ExpertBook B9 en Dynabook Portégé X30L-G wegen zelfs minder dan een tablet met clip-on toetsenbor­d.

Compact, licht, lange accuduur, veel gemak – als je 1500 euro of meer uitgeeft voor een laptop, dan mag je ook veel verwachten. Toch zijn er grote verschille­n tussen de apparaten binnen het premiumseg­ment, en tussen de innovaties en verbeterin­gen die ze bieden ten opzichte van de vorige generatie laptops die ze opvolgen.

We hebben de 2020-modellen van de Apple MacBook Air, Dell XPS 13 en Huawei MateBook X Pro in huis gehaald en vergeleken met soortgelij­ke apparaten als de Asus ExpertBook B9 (B9450FA) en Dynabook Portégé X30L-G. We zetten hier ook de Acer Swift 3 (SF313-52) naast, die overtuigt met een relatief lage prijs. In eerdere nummers van c’t hebben we al concurrere­nde premiumapp­araten onder de loep genomen, zoals de HP Spectre x360 13 met OLED-display en de Microsoft Surface Pro X met een ARM-cpu [1, 2].

De MacBook Air staat bekend als een bijzonder dunne en lichte laptop, maar die reputatie hebben de apparaten met name te danken aan de succesvoll­e eerste productgen­eratie uit 2008. In de ruim tien jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft de laptopmark­t een flinke ontwikkeli­ng doorgemaak­t: dunne apparaten van ongeveer twee centimeter zijn nu standaard. De apparaten in deze test hebben zelfs een dikte van maar zo’n anderhalve centimeter.

ZWARE LUCHT

Wat het gewicht betreft, is de MacBook Air zelfs een van de zwaardere apparaten: het 2020-model weegt met 1,3 kilogram nauwelijks minder dan zijn voorganger. Bij de test was alleen de MateBook X Pro iets zwaarder. De Portégé X30L-G van Dynabook daarentege­n weegt minder dan 850 gram en de

Asus ExpertBook B9 zit ook net iets onder 1 kilo. Ter vergelijki­ng: de huidige tablets zoals de Surface Pro X en de iPad Pro zijn alleen lichter als je ze weegt zonder hun bijbehoren­de clip-on toetsenbor­den. De Surface Pro X, een van de lichtste Windows-tablets, komt met het toetsenbor­d op een totaalgewi­cht van iets minder dan 1,1 kilo. De iPad Pro is samen met het nieuwe Magic Keyboard zelfs nog zwaarder dan de MacBook Air.

Een nadeel van de twee genoemde lichtgewic­hten is dat de schermen van beide modellen net als de meeste laptops die momenteel beschikbaa­r zijn het gangbare brede 16:9-schermform­aat hebben. De andere geteste apparaten hebben daarentege­n formaten met een hogere scherm, waardoor je dan minder hoeft te scrollen. De laptops van Apple en Dell hebben een 16:10-beeldverho­uding, terwijl de apparaten van Acer en Huawei een verhouding van 3:2 hebben. Dat was lange tijd dan ook een uniek verkooparg­ument voor de Surface-apparaten van Microsoft [2].

Alle zes de displays hebben dankzij de IPS-panels goede kleuren, ook vanaf de zijkant gezien, en ze zijn voldoende helder. Het panel van Asus is het donkerste met een maximale helderheid van rond 250 cd/m2. Dat is voldoende voor gebruik binnen en op het terras onder een parasol. De schermen van Asus, Dell en Dynabook zijn mat, de overige reflectere­n. Touch- of penbedieni­ng is bij de testkandid­aten niet aanwezig.

PRESTATIES

In alle zes de geteste laptops zitten Intel quadcore-processors van de tiende Core i-generatie, waarbij er drie met een 10- en drie met een 14-nanometer productiep­roces zijn vervaardig­d. De cpu's van Acer, Apple en Dell bieden een modernere 10-nanometer microarchi­tectuur inclusief AVX512 instructie­set, hebben een krachtiger­e geïntegree­rde grafische eenheid en ondersteun­en LPDDR4-geheugen. Door de voortduren­de productiep­roblemen kan Intel echter niet zo veel van deze processors leveren als de laptopfabr­ikanten zouden willen. In plaats daarvan moeten zij en hun klanten het ook doen met oudere 14nm-modellen. In theorie zouden de betreffend­e laptops van Asus, Dynabook en Huawei ook kunnen worden uitgerust met zes- in plaats van vier-core-cpu's, maar in de praktijk biedt geen van de drie fabrikante­n momenteel modellen met zes cpu-cores.

De cpu's in de nieuwe MacBook Air zijn een speciaal geval: Apple gebruikt processors uit de minder krachtige Y-serie, die maar rond 10 watt verbruiken. Ter vergelijki­ng: de U-cpu's in de Windows-laptops hebben een specificat­ie van nominaal 15 watt en verbruiken vaak zelfs tijdelijk tot wel 25 watt.

In tegenstell­ing tot vroeger vind je in Windows-laptops voornameli­jk die krachtiger­e U-cpu's, omdat de behuizinge­n voldoende ruimte bieden voor geschikte koelsystem­en – zelfs de bijzonder platte behuizinge­n van de modellen in de test. De Y-processors waren overigens oorspronke­lijk bedoeld om passief en dus geruisloos gekoeld te worden, met het doel om ze in Windows-tablets te gebruiken. Apple maakt helaas echter geen gebruik van die mogelijkhe­id en heeft de MacBook Air net als de andere laptops in deze test van een ventilator voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands