C’t Magazine

All-in-one-kleurenlas­ers

-

papierlade voor 250 vel normaal papier en automatisc­h dubbelzijd­ig printen (duplex). De geteste apparaten zijn de Brother DCPL3550CD­W, de Canon i-Sensys MF645Cx, de HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw en de Lexmark MC3224dwe.

Deze vier apparaten verschille­n duidelijk qua uitrusting. De Lexmark MC3224-printer, die met 210 euro de goedkoopst­e is, heeft alleen een flatbedsca­nner. Alle andere printers kunnen automatisc­h hele batches documenten scannen, kopiëren of faxen via een Automatic Document Feeder (ADF) voor 50 vellen. Alleen de Canon i-Sensys digitalise­ert ook de achterzijd­e van documenten dankzij een tweede scanlijn.

Alleen de Canon en HP zijn uitgerust met een faxmodem en een usb-hostpoort voor het rechtstree­ks printen en scannen van en naar usb-geheugenst­icks. Afgezien van de ADF en het display zijn die twee printers opvallend identiek: de twee fabrikante­n werken nauw samen bij het ontwikkele­n van printers. Maar er zijn grote verschille­n tussen de twee modellen als je kijkt naar de bediening en de functies, want de HP LaserJet Pro is meer ontworpen voor thuisgebru­ikers en kleine kantoren, terwijl de Canon i-Sensys bedoeld is voor in grotere bedrijven met een centraal beheer.

Alle multifunct­ionele printers in deze test kunnen via een usb-kabel aan een pc verbonden worden of via een netwerkkab­el of wifi op het lokale netwerk worden aangeslote­n. Op die manier kunnen ze door meerdere computers gebruikt worden. Ze zijn echter niet geschikt voor zeer veel werknemers. Er ontbreekt namelijk een uitbreidba­re papiervoor­raad en een krachtiger­e printunit. Via WiFi Direct kan elke printer opdrachten aannemen vanaf smartphone­s en tablets die zelf geen toegang hebben tot het netwerk.

BEDIENING

Bij all-in-one-printers is touchscree­nbediening nu standaard. Dat is niet altijd een fijne optie, want bij het invoeren van cijfers of het intypen van mailadress­en zou een toetsenbor­d wel prettig zijn. Alleen de Brother L3550 heeft naast het touchscree­n nog de normale cijfer- en functietoe­tsen. Vooral de kleine displays van HP en Lexmark kunnen bij bepaalde bedienings­stappen behoorlijk vervelend zijn. Bovendien hebben ze capacitiev­e touchscree­ns die alleen vingerbedi­ening toelaten of speciale smartphone­pennen van geleidend materiaal. Bij de resistieve schermen van Brother en Canon kun je ook een pennendop gebruiken om op het scherm te typen.

De functiemen­u’s kunnen echter vrij goed met een vinger worden bediend. Met uitzonderi­ng van het propvolle hoofdmenu van de Canon i-Sensys, dat over meerdere schermen verdeeld is, bieden alle apparaten menu’s waarin je de hoofdfunct­ies zoals kopiëren of scannen meteen kunt vinden. Het wordt moeilijker als je sommige configurat­ies wilt wijzigen of bepaalde diensten wilt configurer­en. Als de printer via een netwerk is aangeslote­n, is het beter om de webinterfa­ce te gebruiken. Op die manier is het simpeler om de instelling­en te wijzigen, contactlij­sten voor de faxfunctie of scannen-naar-email te bewerken en netwerkser­vices in te stellen.

PRIJZIGE TONER

Elektrofot­ografische printers zoals laser- en led-apparaten zijn veel complexer dan inkjetprin­ters. Dat begint met het genereren van hoogspanni­ng die nodig is om het tonerpoede­r elektrosta­tisch op de beoogde plaats te houden. Dan zijn er nog de gevoelige drums, de transferri­em en de fixeereenh­eid. De single-pass kleurenlas­erprinters in deze test hebben vier drums. De transferun­it pakt de vier afzonderli­jke beelden op van de drums en brengt ze over op het papier. Een fuserwals die tot ongeveer 200 graden wordt verwarmd, strijkt het poeder op de drukzijde. Al die componente­n worden tijdens het printen zwaar belast en hebben daardoor slechts een beperkte levensduur. De meeste zijn verbruiksg­oederen, net als de houder voor de restjes toner die de overtollig­e toner die tijdens elk drukproces wordt geproducee­rd absorbeert.

Dat alles maakt laser- of led-printen – of de fotodrum nu wordt belicht door een laserscann­er of een led-lijn is niet relevant voor het verdere printproce­s – veel duurder dan printen met inkt. Bovendien verdienen fabrikante­n heel weinig aan de relatief goedkope apparatuur en verdienen ze hun geld in plaats daarvan aan de verbruiksg­oederen. Bij normale cartridges kost een standaard kleurenpag­ina

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands