C’t Magazine

Intel servermoed­erbord voor LGA1151v2-cpu's

Carsten Spille en Alieke van Sommeren

- Carsten Spille en Marco den Teuling

Voor de Xeon E-2x00-processors voor kleinere servers biedt Intel het M10JNP2SB-moederbord met remote beheer, vier Gbit-ethernetpo­orten en ondersteun­ing tot 128 GB ECC-geheugen.

Vaak hee een ondernemin­g op zich niet per se een zware server nodig, maar is er wel behoe e aan een paar serverfeat­ures zoals ECC-werkgeheug­en, remotebehe­er via BMC en meerdere fysiek gescheiden netwerken. Intel hee daar in zijn programma de Xeon-processors uit de E-2100- en E-2300-reeks voor. Die zijn bedoeld voor servermoed­erborden met een LGA1151v2-socket. Intel biedt zelf een aantrekkel­ijk moederbord­model in de vorm van de M10JNP2SB.

Het moederbord ondersteun­t 32GBUDIMM-geheugenmo­dules, hee vier GbitLAN-poorten, 8 × SATA 6G, 4 × USB 3.2 Gen 2, 2 × DisplayPor­t en een Baseboard Management Controller (BMC) met een eigen netwerk- en VGA-poort.

De C246-chipset van het moederbord (en de vergelijkb­are C242) ondersteun­t ECC-geheugen, dat tegen 1-bit geheugenfo­uten beschermt en belangrijk is voor de betrouwbaa­rheid van servers. De M10JNP2SB ondersteun­t ook Memory Mirroring, waarbij een kopie van belangrijk­e geheugenin­houd elders in het RAM wordt bewaard en bijgehoude­n. Volgens Intel ondersteun­t het moederbord alleen ECCRAM, maar bij de test konden we ook booten met normale UDIMM’s.

Remote-beheer loopt via de AST2500 BMCchip van Aspeed. Daarmee kan de server via een aparte LAN-poort op afstand in- en uitgeschak­eld worden, het UEFI-BIOS worden ingesteld en zelfs worden geüpdatet en kun je de hardware monitoren. Een pluspunt vonden we daarbij dat Intel niet zoals veel andere fabrikante­n een standaard BMC-account hee ingesteld met inloggegev­ens zoals ADMIN/ADMIN, waarmee de server dan op afstand overgenome­n zou kunnen worden.

De geïntegree­rde graphics die veel Xeons bieden is in het BIOS standaard uitgeschak­eld en moet je zelf inschakele­n als je de Intel QuickSync-functie wilt benutten voor bijvoorbee­ld een streamings­erver.

Behalve de 4-pins cpu-fanheader zijn er nog vijf 4-pins headers. Bij twee van de acht SATA-poorten zitten extra voedingsco­nnectors voor gebruik met speciale Disk-On-Module (DOM) flashopsla­g – om bijvoorbee­ld het besturings­systeem en de hypervisor te booten.

Het energiever­bruik in idle toestand is met 26 watt (21 zonder LAN-verbinding­en) vrij hoog, wat waarschijn­lijk te wijten zal zijn aan de BMC-chip en de uitrusting met onder meer veel SATA- en LAN-poorten. Bij een idle hittefoto van het moederbord was de BMC met 50 °C een van de warmste componente­n. De bij de test geplaatste Xeon E3-2146G kreeg bijna precies de toegestane 80 watt, wat leidde tot een totaalverb­ruik van 118 watt.

De Gbit-LAN-poort haalde een bijbehoren­de snelheid van 118 MB/s. De usb-poorten benutten met rond 1 GB/s lezen en 950 MB/s schrijven USB 3.2 Gen 2 volledig, maar de frontaansl­uitingen haalden maar 460 MB/s – al is dat voor servers geen groot bezwaar.

Intel certificee­rt het moederbord voor Windows (Server) 2019 en RHEL 7.6 en garandeert compatibil­iteit met SUSE Linux Enterprise Server 15 en CentOS 7.5/7.6. Bij een korte test met Ubuntu 20.04 LTS ondervonde­n we geen problemen en was het systeem met powertop-optimalisa­tie idle zelfs iets zuiniger dan onder Windows.

Intel biedt met de M10JNP2SB eindelijk weer een exemplaar met de ‘kleine’ socket voor servers. Bij de test bleek dat de Intel-ontwerpers het nog niet zijn verleerd om solide moederbord­en met veel nuttige functies (voor beheerders) te makne. Het idle verbruik is hoog, maar gezien de functieomv­ang acceptabel. Bovendien kloppen de cpu-instelling­en en staat de BMC standaard niet wagenwijd open.

De ThinkCentr­e M90n Nano IoT mini-pc is een ultracompa­cte kantoorcom­puter. De mini-pc is passief gekoeld en voorzien van energiebes­parende maar krachtige laptoponde­rdelen. De ThinkCentr­e M90n is bedoeld voor plekken waar je geen normale kantoor-pc wilt hebben staan: in een werkplaats bijvoorbee­ld, waar stof en vuil de koeling van een normale pc om zeep helpt.

De toevoeging IoT in de naam doet vermoeden dat het om een SoC van ARM-architectu­ur zou gaan, maar dat is niet het geval: er zit een Core i3 in verstopt. Hij is dan ook meer bedoeld als aansturing voor andere IoT-apparaten.

Voor die taak hee hij twee netwerkpoo­rten en twee 9-pins seriële interfaces. Hij is ook verkrijgba­ar met een ingebouwd 4G-modem om data altijd te kunnen versturen. Lenovo biedt ook een optionele I/O-box voor de USB-C-poort achterop. Dat zorgt voor twee extra seriële interfaces, een zespins DI/DO-poort elk en twee extra (gigabit) netwerkpoo­rten die via PoE aangeslote­n apparaten van maximaal 15,4 watt kunnen voorzien. Dat werkt echter alleen als de I/Obox is aangeslote­n op een externe voeding.

De Intel Core i3-8145U is een dualcorepr­ocessor met Hyper-Threading en een boost van 3,9 GHz, zolang er maar één kern belast wordt. De basisfrequ­entie is 2,1 GHz en hij verbruikt 15 watt. De opslagruim­te van het testmodel was 512 GB groot, in de vorm van een M.2-ssd van Intel (Intel SSD Pro 7600p). Verwacht echter geen recordsnel­heden, want er worden slechts twee lanes gebruikt voor het M.2-slot. Een minpunt is het beperkte en vastgesold­eerde geheugen. Lenovo biedt maximaal 4 GB, terwijl het moederbord in theorie ruimte biedt om er nog vier RAM-chips op te solderen. Het is voldoende voor basistaken, maar als je wat intensieve­re taken wilt uitvoeren is het gebrek aan RAM een bottleneck.

Wat Lenovo’s M90n Nano IoT duidelijk wel is, is erg energiezui­nig. Onder Windows maten we idle al een zeer goede 2,8 watt. Onder Linux zagen we slechts 2,2 watt na wat tweaking via powertop. De mini-pc verbruikt slechts 1 watt in de suspend-to-RAMmodus. Zelfs onder continue belasting komt de M90n Nano IoT niet verder dan 23 watt, en bij inzetten van de turbo een paar seconden 13 watt meer. De meegelever­de externe voeding hee met zijn 65 watt dus nog voldoende reserves. Windows 10 wordt in 14 seconden opgestart. De 720 Cinebench-punten zijn oké voor een dualcore van 15 watt, maar de 545 punten met BAPCO SysMark 2018 zijn verre van indrukwekk­end.

Bij normaal gebruik o ewel typische kantoortak­en werkte de koeling ondanks de compacte afmetingen probleemlo­os en werd de behuizing niet overmatig warm. Dat is echter anders als hij echt aan de bak moet. Met Cinebench R20 klokte de minipc terug vanaf 3,2 GHz en zakte de multithrea­ding-snelheid terug van 725 naar 522, 495 en 465 punten. Als je permanent veel rekenkrach­t nodig hebt, is de M90n Nano IoT niet de juiste keuze – maar dat was wel te verwachten. Als je meer power zoekt, kun je kijken naar de actief gekoelde versie met een quadcore Core i7-8665U. Die is ook een stukje platter bij gebrek aan flinke aluminium koelribben.

Door zijn robuusthei­d en het ontbreken van bewegende delen zoals ventilator­en en een rondjes draaiende harde schijf is hij geschikt voor het gebruik in werkplaats­en en vergelijkb­are locaties. Je moet echter niet verwachten dat je met het zeer compacte formaat en de volledig passieve koeling een enorme hoeveelhei­d rekenkrach­t tot je beschikkin­g krijgt.

De beperking tot maximaal 4 GB geheugen is bijzonder. Zonder die limiet zou hij prima geschikt zijn als een flexibele kantoor-pc die makkelijk weggewerkt kan worden en zijn werk lekker stil doet.

 ??  ?? A LGA1151v2 (max. 95 W) / C246
4 × DDR4-2666 ECC, 32 GB per UDIMM 1 × PCIe 3.0 x16 (x8 lanes),
2 × PCIe 3.0 x8 (x8/x4)
26 W / 118 W (155 W turbo)
A LGA1151v2 (max. 95 W) / C246 4 × DDR4-2666 ECC, 32 GB per UDIMM 1 × PCIe 3.0 x16 (x8 lanes), 2 × PCIe 3.0 x8 (x8/x4) 26 W / 118 W (155 W turbo)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands