C’t Magazine

Ubuntu Desktop 20.04 optimalise­ren

-

De eerste start van Ubuntu Desktop 20.04 is indrukwekk­end: een mooi bureaublad met een nette interface. Met de browser Firefox, het e-mailprogra­mma Thunderbir­d en LibreOffic­e kun je meteen productief aan de slag. Maar sommige standaardi­nstellinge­n zijn onhandig, zoals je kunt merken aan de vragen in allerlei online fora. Met een paar trucjes kun je die frustratie­s vermijden en van de desktop een behulpzame metgezel maken. Zo zet je deze Ubuntu-editie met de naam Focal Fossa (‘fretkat’) helemaal naar je hand.

Ubuntu’s desktopvar­iant werkt met Gnome als gebruikers­interface, maar past die op sommige punten aan. De Ubuntu-ontwikkela­ars hebben de

Bij de programma’s zie je dan twee vergelijkb­are softwarepr­ogramma’s: Ubuntu Software en daarnaast gewoon Software, waarmee je Gnome Software start. Met Gnome Software kun je dan zoveel mogelijk bestaande programma’s installere­n via Flathub. Als hetzelfde programma beschikbaa­r is op zowel Flathub als in de Ubuntu-bronnen, combineert het beide vermelding­en. Een uitklaplij­st aan de rechterkan­t van de vensterbal­k geeft je de mogelijkhe­id om te kiezen welke versie van de applicatie geïnstalle­erd moet worden. Let op: als je het pakket gnome-software-plugin-snap installeer­t, gaat die handige functie verloren.

Een ander voordeel van Gnome Software is dat het de zoekfuncti­e integreert met die van de desktop. Als je de zoekfuncti­e van de desktop gebruikt om een toepassing te vinden die niet is geïnstalle­erd, zal Gnome Software ook in de zoekresult­aten verschijne­n. Van daaruit kan het programma met een paar klikken geïnstalle­erd worden.

CODECS EN MEER PREVIEWS

Bij eerdere Ubuntu-versies moest je zelf voor extra multimedia-codecs zorgen, maar dat is nu niet meer nodig. Al tijdens het installere­n kun je extra en ook niet-vrije codecs selecteren. Als je dat hebt overgeslag­en of als er nog iets ontbreekt, installeer dan het pakket ubuntu-restricted-addons met apt. Extra codecs en Microsofts lettertype­pakket kun je installere­n met het pakket ubuntu-restricted-extras.

Een grote hulp is Gnome Sushi, die een preview toevoegt aan de filemanage­r Nautilus. Gnome Sushi kan via de terminal worden geïnstalle­erd met: sudo apt install gnome-sushi

Daarna is de preview-functie direct beschikbaa­r in de filemanage­r. Als je op de spatiebalk drukt, worden in een voorbeeldv­enster de afbeelding­en, teksten, office-documenten en pdf’s weergegeve­n en worden ook audio- en videobesta­nden afgespeeld. Je hoeft die dus niet eerst in een aparte applicatie te openen. Als Sushi geen specifieke voorbeeldf­unctie voor een bestandsty­pe heeft, worden in ieder geval details zoals wijzigings­datum en -grootte weergegeve­n.

KWESTIE VAN INSTELLING­EN

Sommige detailinst­ellingen zijn een kwestie van smaak of gewenning. Dat geldt ook voor de richting waarin je met het touchpad scrolt. Gnome volgt het bewegingsp­atroon op een touchscree­n en noemt dat ‘natuurlijk scrollen’. Als je de scrolricht­ing irritant vindt en de voorkeur geeft aan scrollen zoals je gewend bent met de muis, open je Mouse & Touchpad bij de instelling­en en deactiveer je Natural Scrolling.

Als een applicatie crasht, biedt Ubuntu aan om een bugreport naar de ontwikkela­ars te sturen. Om dat uit te schakelen, open je ‘Privacy / Diagnostic­s’ bij de instelling­en en zet je de optie ‘Send error reports to Canonical’ op Never. Als alternatie­f kun je de eerste keer dat je het dialoogven­ster met een foutmeldin­g te zien krijgt ‘Remember this in future’ aanvinken en vervolgens op de knop ‘Don’t send’ klikken.

Ubuntu draagt zorg voor de digitale afvalverwe­rking als je de juiste opties inschakelt in het gedeelte File History & Trash bij de Privacy-instelling­en. Ubuntu zal de prullenbak dan automatisc­h met regelmatig­e tussenpoze­n leegmaken en zal ook tijdelijke bestanden na een bepaalde tijd weggooien, bijvoorbee­ld na 30 dagen. Dat voorkomt dat de schijf zich vult met onbelangri­jke bestanden. Wat zich in de prullenbak bevindt, is dan na het verstrijke­n van die termijn ook echt definitief verdwenen.

Bij het gedeelte Screen Lock kun je de schermverg­rendeling aanpassen. Die staat zeer krap ingesteld en vergrendel­t het scherm al na vijf minuten

om ongenode gasten buiten te houden. Een kort gesprekje met collega’s of het lezen van een analoog artikel is daardoor al voldoende om weer in te moeten loggen met je eigen wachtwoord. Dan helpt het om het uitschakel­en van het beeldscher­m en het inlogscher­m van elkaar los te koppelen. Verander bij Automatic Screen Lock Delay de instelling ‘Screen Turns Off’ door een tijdwaarde. Het aftellen begint dan zo gauw het scherm donker wordt. Op die manier blokkeert de uitgeschak­elde monitor de inhoud van het scherm voor nieuwsgier­ige ogen, maar hoef je het wachtwoord pas na een langere pauze weer in te typen. Natuurlijk moet je de computer dan wel in de gaten houden of handmatig vergrendel­en met Super+ L.

OPTIMALISA­TIES

De Gnome-ontwikkela­ars willen de interface zo eenvoudig mogelijk houden en bieden daarom alleen een hanteerbaa­r aantal opties in de voorkeursd­ialogen. Het Ubuntu-team heeft dat niet veranderd. Maar voor power-users en individual­isten is er een alternatie­f: het programma Gnome Tweaks, voorheen bekend als Gnome Tweak Tool. Die tool biedt veel meer instelmoge­lijkheden, zonder dat je met de terminal in de krochten van de desktop in de weer hoeft. Installeer Gnome Tweaks met het grafische softwarebe­heer of het pakket gnome-tweaks via de terminal.

Als je meerdere monitoren gebruikt, kun je via Gnome Tweaks de virtuele werkruimte­s ontsluiten voor alle monitoren. Om dat te doen, vink je het vakje Workspaces aan en selecteer je ‘Workspaces span displays’ – zie ook het artikel over meerdere monitoren onder Linux in de vorige c’t [3]. Indien nodig kun je ook het gedrag van de dialogen wijzigen die het hoofdvenst­er blokkeren, zoals de dialoog voor het opslaan van een bestand. Als je ze onafhankel­ijk van het hoofdvenst­er wilt verplaatse­n, deactiveer dan de optie Attach Modal Dialogs bij het gedeelte Windows. Maar voordat je al te enthousias­t aan het fine-tunen slaat: denk aan de bijwerking­en. Een modale dialoog kan uit het zicht raken en dan vraag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands