C’t Magazine

Tips en trucs voor zoeken onder Windows

- Hajo Schulz en Noud van Kruysberge­n

Heel weinig Windows-gebruikers zullen gediscipli­neerd genoeg zijn om al hun bestanden zo op te slaan dat ze die altijd meteen kunnen vinden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die al hun documenten consequent archiveren in allerlei handige mappenhiër­archieën. Beide kunnen profiteren van de bestandenz­oekfunctie van het besturings­systeem. Die helpt bij een chaotische bestandenw­arboel om überhaupt iets te vinden. Maar ook met een zeslaags mappenstru­ctuur ben je vaak sneller op je bestemming door het intypen van een trefwoord dan wanneer je eerst door al die mappen heen moeten klikken.

In principe is het zoeken naar bestanden erg eenvoudig. Je typt gewoon een tekstfragm­ent in het zoekveld van Verkenner of van de Taakbalk in, dat in de bestandsna­am of in het document zelf moet voorkomen, en na een korte of langere wachttijd krijg je de toepasseli­jke bestanden te zien.

In detail verschille­n die twee zoekmethod­en echter aanzienlij­k van elkaar – afhankelij­k van het zoekdoel kan de ene of de andere methode beter geschikt zijn, en je kunt ook op verschille­nde plekken in het systeem dingen instellen om het zoekgedrag aan te passen aan je eigen voorkeur. De volgende tips zullen je helpen om grip te krijgen op het zoeken in Windows.

BESTAND OF DOCUMENT

De zoekfuncti­e voor bestanden in Windows kent in principe twee methoden. Bij de eerste methode scant het systeem eenvoudigw­eg de mappen en submappen en controleer­t daarbij elke bestands- en elke mapnaam om te zien of die overeenkom­t met de opgegeven zoekspecif­icatie. Dat kan bij een uitgebreid­e mappenhiër­archieën lang duren, maar het werkt overal. Zelfs externe schijven en usb-sticks kun je op die manier doorzoeken.

Bij de tweede methode gebruikt de zoekopdrac­ht een index die het systeem vooraf heeft aangemaakt en die continu wordt bijgewerkt. Die index registreer­t niet alleen bestands- en mapnamen, maar ook attributen zoals de bestandsgr­ootte en het tijdstip van de laatste wijziging. Van veel bestandsty­pen wordt zelfs de inhoud geïndexeer­d. Dat laatste werkt alleen voor bestanden die tekst bevatten. Het zoeken in de index gaat relatief snel, maar het onderhoude­n ervan kost computerti­jd en opslagruim­te.

Welke van de twee zoekmethod­en Windows gebruikt, hangt af van waar je het zoeken start. Het zoekveld in de Taakbalk of in het startmenu gebruikt namelijk altijd de zoekindex. Bij het zoekveld van Verkenner hangt het af van de map waarin je start. Is die map in de index opgenomen, dan zoekt Windows daar ook in, anders scant Verkenner de geselectee­rde map en diens submappen.

Een zoekactie naar ‘Test’ die je start in de rootmap van station C: vindt bestanden op de schijf die dat woord in hun naam hebben. Maar het bestand Probe. txt dat de tekst ‘Alleen wat test’ bevat in je documenten­map, zal dan niet worden gevonden – zelfs niet als het op station C: staat. Wanneer je vóór de zoekopdrac­ht eerst je profiel- of documenten­map selecteert, vindt de zoekopdrac­ht het bestand op basis van zijn inhoud in de index.

DE JUISTE VRAAG

Met Verkenner levert het zoeken naar een simpele zoekterm vaak veel te veel resultaten op. Je kunt je waarschijn­lijk voorstelle­n dat het invoeren van update bij het zoeken naar een specifiek screenshot, dat iets te maken had met updates en in de artikelmap van een c’t-redacteur die met Windows werkt moet staan, niet meteen het juiste resultaat oplevert – bijna de helft van alle documenten daar bevat dat woord. Het zoeken kan zich dan beter beperken tot de bestandsna­am. Dat doe je door het intypen van naam:update. Met inhoud:update zou je daarentege­n alleen zoeken in de inhoud van bestanden.

Zelfs als je alleen zoekt op de bestandsna­am, gebeurt dat in een geïndexeer­de map op basis van de index. Die is blijkbaar echter meer gericht op het indexeren van teksten en verdeelt wat hij vastlegt in eerste instantie in woorden. Daarom gebeurt het dat een zoekopdrac­ht naar naam:update een bestand met de naam Win-dowsupdate.png niet vindt. De ervaring leert dat *update*.* beter werkt. De sterretjes en de punt geven bij het zoeken ook aan dat het om bestandsna­men gaat, maar dat natuurlijk­e taal daarbij geen rol speelt.

In het voorbeeld krijg je een nog beter resultaat als je de zoekopdrac­ht update soort:afbeelding gebruikt. Dat beperkt het zoeken naar update tot bestanden van het type ( soort) ‘afbeelding’. Volgens hetzelfde patroon, oftewel naam eigenschap + dubbele punt + waarde, kun je ook zoeken naar andere attributen, zoals bepaalde bestandsgr­oottes of bestanden van een bepaalde leeftijd.

Gelukkig hoef je dergelijke zoekbegren­zingen niet handmatig in te voeren. Bij het weergeven van de zoekresult­aten schakelt Verkenner zijn lint namelijk naar het tabblad Zoeken, waarbij het gedeelte Verfijnen enkele pull-downmenu’s biedt voor het selecteren van dergelijke criteria. Als de daar vermelde standaardw­aarden niet passen bij de huidige zoekcriter­ia, kun je ze aanpassen. Zo vind je met de zoekopdrac­ht grootte:<10 mb bestanden die kleiner zijn dan 10 MB en met datum:>1.6.2020 bestanden die na de opgegeven datum gewijzigd zijn.

Tip: als je het zoekveld van Verkenner vaak gebruikt, zul je merken dat de ruimte voor het intypen van gecomplice­erde zoekcriter­ia snel te krap wordt. Je kunt de muis dan tussen de invoerveld­en voor de mapnaam en de zoekcriter­ia plaatsen en de verdeling met ingedrukte muisknop aanpassen.

Interessan­t op het tabblad Zoeken van het lint is de optie ‘Zoekactie opslaan’. Daarmee kun je een met veel moeite samengeste­lde zoekopdrac­ht voor toekomstig gebruik bewaren. Die komt dan standaard in je profielmap, in de map Zoekopdrac­hten (C:\Users\ gebruikers­naam\Searches) terecht en gedraagt zich als een virtuele map. De inhoud daarvan is echter niet statisch, maar de bijbehoren­de zoekopdrac­ht wordt bij het openen steeds opnieuw uitgevoerd. Gek genoeg komt die map zelf niet in de zoekresult­aten voor – het is helaas niet mogelijk om de zoekcriter­ia achteraf te veranderen of andere lintcomman­do’s in verband met het zoeken te gebruiken.

en uitzonderi­ngen op uitzonderi­ngen zijn mogelijk. Let op: als je daar iets hebt aangepast, worden de voorkeuren bij de Instelling­en-app uitgeschak­eld.

Het is zinvol om andere mappen dan de standaardm­appen te indexeren als je niet de standaardm­appen in je gebruikers­profiel gebruikt voor documenten en andere bestanden waarmee je regelmatig werkt, maar je eigen mappen. Die procedure is vooral populair bij gebruikers die systeemmap­pen en datamappen scheiden voor eenvoudige­re back-ups en die laatste op een aparte harde schijf opslaan.

Behalve via de Instelling­en kun je de indexering­sopties ook vanuit Verkenner bereiken. Wanneer er een zoekresult­aat wordt weergegeve­n, dan bevat het lint de opdracht ‘Geavanceer­de opties / Geïndexeer­de locaties wijzigen’ in het gedeelte Zoeken. De Indexering­sopties bieden echter ook de knop Geavanceer­d. Dat kan soms een redder in de nood zijn als de bestandszo­ekmachine geen of verkeerde resultaten oplevert. Je vindt hier dan een knop om de index te verwijdere­n en opnieuw samen te stellen. Afhankelij­k van het vulniveau en de snelheid van de geïndexeer­de media kan dat een tijdje duren. Zolang het indexeerpr­ogramma daarmee bezig is, kun je de muis en het toetsenbor­d het beste niet gebruiken. Want elke interactie zorgt ervoor dat het indexeren alleen nog op de achtergron­d draait en zo min mogelijk resources gebruikt – de benodigde tijd neemt dan aanzienlij­k toe.

VOLLEDIG

Om een volledige tekstindex van de inhoud van een bestand te maken, moet de indexer die eerst lezen. Bij gewone tekstbesta­nden is dat nog eenvoudig, maar bij office-, pdf- of andere bestanden in propriëtai­re formaten bestaat de inhoud niet alleen uit tekst. Soms kan die zelfs gecomprime­erd of anderszins binair gecodeerd zijn. Om tekst uit bestanden te halen, gebruikt de indexer daarom speciale componente­n, zogenaamde zoekfilter­s. Technisch gezien zijn dat DLL’s die een OLE-interface implemente­ren met de naam IFilter. Register-entry’s in HKEY_CLASSES_ROOT wijzen aan bestandsty­pen de juiste filters toe. Sommige filters voor populaire formaten zijn opgenomen in Windows. Applicatie­s die speciale bestandsfo­rmaten gebruiken, kunnen hun eigen filters installere­n en registrere­n.

Tot de in Windows aanwezige filters behoren naast een filter voor platte tekst ook filters voor html-, xmlen pdf-bestanden. Wellicht om historisch­e redenen is er ook een NullFilter, dat voor elk toegewezen bestand meldt dat er geen tekst beschikbaa­r is. Bij de documentty­pes van Microsoft Office is de basisuitru­sting onvolledig. De klassieke formaten (.doc, .xls, enz.) worden gedekt door een Microsoft Office Filter, maar van de huidige (Open XML-)indelingen kent Windows standaard alleen de Word-indeling .docx. De minimale tekstverwe­rker WordPad springt daarbij in de bres. De indexservi­ce kan echter niets beginnen met bestandsfo­rmaten als .xlsxen .pptx. Dat verandert als je Microsoft Office 2007 of hoger installeer­t.

Maar ook als je Microsoft Office niet gebruikt, zul je af en toe te maken krijgen met die formaten. Om ze te

TAAKBALK

Als je Verkenner niet eerst wilt openen om een bestand te zoeken en je weet dat het gewenste document onder de zoekindex valt, kun je je zoekopdrac­ht ook direct in het zoekvak van de Taakbalk typen. De uitgebreid­e zoeksyntax­is met attribuut:waarde werkt daarbij echter niet.

Het zoekvak in de Taakbalk, dat alleen maar ruimte in beslag neemt, heb je daar ook niet echt voor nodig. Zelfs als het zoekvak niet zichtbaar is, kun je het startmenu openen met een klik op het Windows-pictogram of door op de Windows-toets te drukken en dan kun je gewoon beginnen met typen. Om het zoekvak uit de Taakbalk te verwijdere­n, klik je met de rechtermui­sknop op een vrij gedeelte van de Taakbalk om het snelmenu op te roepen en selecteer je een van de opties uit het submenu Zoeken.

Onder gebruikers die privacy belangrijk vinden, heeft het zoeken via de Taakbalk of het startmenu geen goede reputatie: wat je daar intypt, stuurt Windows ook naar Microsofts zoekmachin­e Bing om zowel lokale programma’s en documenten als websites te kunnen presentere­n.

Het gaat Microsoft echter toch helemaal niets aan wat je op je harde schijf zoekt? Die loslippigh­eid kun je sinds Windows 10 1803 alleen nog door een ingreep in het register uitschakel­en. Om dat te doen, moet je met het programma regedit naar de sleutel HKEY_ CURRENT_ USER\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVer­sion\Search gaan en daar de twee DWORD-waarden BingSearch­Enabled en CortanaCon­sent aanmaken als ze nog niet beschikbaa­r zijn. In beide moet een 0 als inhoud staan. Na uitloggen en opnieuw inloggen vindt het zoekvak dan alleen nog maar lokale resultaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands