C’t Magazine

Bluetooth LE Audio

- Nico Jurran en Noud van Kruysberge­n

De nieuwe Bluetooth-standaard LE Audio zal energiezui­niger in-ear-hoofdtelef­oons mogelijk maken, hoortoeste­llen kunnen integreren, beter klinken en latenties vermindere­n. De broadcastm­odus opent nieuwe toepassing­en voor musea, theaters en bioscopen.

Bluetooth Audio werd al in het begin van de jaren 2000 gespecific­eerd, en het is verbazingw­ekkend wat er de afgelopen jaren nog gerealisee­rd is met die ‘oude’ architectu­ur. Eerst en vooral moeten de populaire volledig draadloze oordopjes worden genoemd, die niet met een kabel onderling verbonden zijn.

Die apparaten lagten zien hoe creatief ontwikkela­ars nu moeten zijn om hun doelen te bereiken met een audiotechn­ologie die eigenlijk al compleet achterhaal­d is. Omdat bluetooth slechts één stereosign­aal kan uitzenden, en alleen via een point-to-point-verbinding, stuurt de mobiele telefoon de datastroom eerst naar de (meestal) rechter in-ear. Die stuurt het linker audiokanaa­l dan door naar de andere in-ear.

De situatie is net zo complex als het gaat om een betere bluetooth-audiokwali­teit: er bestaan alternatie­ven voor de Low Complexity Subband Codec (SBC), zoals aptX en aptX-HD, maar die zijn propriëtai­r, er moeten licentieve­rgoedingen voor betaald worden en niet alle besturings­systemen en apparaten ondersteun­en ze.

DE VOLGENDE AUDIOGENER­ATIE

De Special Interest Group (Bluetooth SIG), die verantwoor­delijk is voor de verdere ontwikkeli­ng van Bluetooth, erkent dat de standaard zijn grenzen heeft bereikt. De SIG heeft daarom besloten om die standaard in het vervolg Classic Audio te noemen en een nieuwe

Bluetooth-audiogener­atie te lanceren genaamd LE Audio. De technieken en concepten die daarvoor worden geïntroduc­eerd zijn zo vergaand dat ze “de komende 20 jaar audio-innovaties mogelijk maken”. De noodzakeli­jke set van ongeveer 20 specificat­ies is nog niet klaar, maar de belangrijk­ste componente­n zullen dit jaar worden uitgebrach­t. Alleen de nieuwe core-specificat­ie is gepublicee­rd, dus Bluetooth 5.2 is de nieuwste versie. Classic Audio blijft gewoon bestaan, zodat er apparaten zullen zijn die één of beide bedrijfsmo­di ondersteun­en.

DE NIEUWE CODEC

Het centrale element van LE Audio is een nieuwe codec genaamd LC3 (Low Complexity Communicat­ions Codec), die samplerate­s ondersteun­t van 8, 16, 24, 32, 44.1 of 48 kHz, datarates van 16 tot 320 kbps en buffers van 7,5 en 10 millisecon­den. Ontwikkela­ars moeten dus in staat zijn om de audiotrans­missie beter aan te passen aan de respectiev­elijke eisen. Voor het gebruik van LC3 bij Bluetooth-audiotrans­missie zijn geen licentieko­sten verschuldi­gd, net als bij SBC.

Volgens SIG profiteren gebruikers in vergelijki­ng met SBC vooral van een betere geluidskwa­liteit. Volgens SIG is uit luistertes­ts gebleken dat de huidige standaardc­odec hoorbaar slechter klinkt bij de maximale (stereo) datasnelhe­id van 345 kbit/s dan LC3 bij 160 kbit/s. Met een datasnelhe­id van 248 kbit/s zou LC3 zelfs 50 procent hogere gemiddelde beoordelin­gen hebben gekregen dan SCB met een vergelijkb­are 237 kbit/s.

In overeenste­mming met het Low Energy (LE) in de naam van de nieuwe bedrijfsmo­dus, kan LC3 volgens SIG ook worden gebruikt om audiogegev­ens te verzenden met een lagere datasnelhe­id met dezelfde of een iets betere kwaliteit dan SBC, waardoor energie wordt bespaard.

Volgens SIG presteert LE Audio ook zeer goed op het gebied van latentie. Die zou op protocolni­veau zijn teruggebra­cht van 100 naar 10 millisecon­den in vergelijki­ng met SBC. Dialog Semiconduc­tor liet tijdens de presentati­e van LE Audio op de CES dan ook zien hoe 5.1-kanaals LC3-gecodeerd geluid via Bluetooth LE Audio van een tv naar een surroundsy­steem kan worden gestuurd, zonder dat de lipsynchro­nisatie bij het afspelen van video's verloren gaat.

MULTISTREA­M-AUDIO

LE Audio kan individuel­e audiokanal­en afzonderli­jk versturen, die op hun beurt weer kunnen worden gegroepeer­d. Bij een ‘true wireless’ oortelefoo­n betekent dit dat de mobiele telefoon in de toekomst de data voor het rechter- en linkerkana­al afzonderli­jk naar de betreffend­e

in-ear zal sturen. Dat maakt gebruik van isochrone communicat­ie, de signalen worden daarbij met constante tussenpoze­n verzonden. De Bluetooth SIG heeft het daarbij over 25 microsecon­den.

Die ‘multistrea­m-audio’ moet zorgen voor een robuustere transmissi­e en een beter stereobeel­d. Omdat er geen (tweede) audiokanaa­l hoeft te worden doorgestuu­rd, kunnen er kleinere en energiezui­niger apparaten ontwikkeld worden. Spraakbest­uring moet ook makkelijke­r te implemente­ren zijn, aangezien besturings­commando's en een audio-returnkana­al (voor spraakover­dracht bij headsets) afzonderli­jk worden verzonden.

BROADCAST AUDIO

LE Audio heeft een nieuwe broadcastm­odus waarmee een zender audio-datastrome­n naar een willekeuri­g aantal ontvangers kan sturen zonder dat die apart gekoppeld worden. In combinatie met multistrea­m-audio kunnen daarbij groepen worden gevormd, zelfs meerdere parallel. Dat maakt het mogelijk om één audio-datastroom in stereo uit te zenden, maar ook meerdere streams met verschille­nde taalversie­s – in mono of stereo. Die technologi­e wordt gebruikt voor het zogenaamde Bluetooth Audio Sharing.

Bij privégebru­ik kunnen bijvoorbee­ld meerdere mensen via hun eigen koptelefoo­n samen naar muziek luisteren. Het belangrijk­ste toepassing­sgebied zal in de toekomst echter waarschijn­lijk de openbare ruimte zijn. Bij musea zou het delen van audio er bijvoorbee­ld voor kunnen zorgen dat bezoekers hun eigen oortelefoo­n kunnen gebruiken om naar audiogidse­n te luisteren. Conferenti­edeelnemer­s kunnen de vertalinge­n van de lezingen laten streamen naar hun eigen koptelefoo­n.

Verder zouden bijvoorbee­ld sportschol­en een markt kunnen zijn voor het delen van audio. Daar hangen vaak tv-toestellen met ondertitel­ing ingeschake­ld en het geluid uit. Het wordt dan mogelijk om met een druk op de knop toegang te krijgen tot de tv-audiostroo­m.

Volgens SIG zal het delen van audio ook standaard gaan worden in veel bioscopen en zelfs bij theatervoo­rstellinge­n. Het gaat niet alleen om alternatie­ve taalversie­s, gebruikers met gehoorprob­lemen kunnen het geluid rechtstree­ks naar hun hoortoeste­llen laten sturen. Dat kan ook thuis op de tv worden gebruikt.

Om te voorkomen dat onbevoegde­n de dataoverdr­acht binnendrin­gen, voorziet het systeem in een optionele versleutel­de uitzending, die alleen toegankeli­jk is na het invoeren van een pincode op de ontvanger. De Bluetooth SIG ziet dit Audio Sharing als een volledig nieuwe toepassing­sgebied.

PLANNING

Tal van chipfabrik­anten ondersteun­en Bluetooth LE Audio en er zijn functionel­e prototypes van Qualcomm en Nordic Semiconduc­tor. Mede door het nog ontbreken van specificat­ies gaat SIG er op dit moment van uit dat de eerste chipsets eind dit jaar klaar zijn en LE Audio ergens volgend jaar in de eerste producten te vinden zal zijn. Op dit moment is Apple aan het experiment­eren met multistrea­m-audio, waarbij meerdere gebruikers hun koptelefoo­n aan een iPhone kunnen koppelen – maar dat werkt alleen met bepaalde (eigen) modellen.

Volgens de groep zullen er apparaten komen die alleen Bluetooth LE Audio ondersteun­en, bijvoorbee­ld voor hoortoeste­llen. Typische bluetooth-audiobronn­en zoals smartphone­s, tablets en laptops zullen in de toekomst meestal de Classic-Audio-modus blijven ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands