C’t Magazine

Instant payments

-

Het overmaken van geld naar iemand anders hee altijd iets gekunsteld­s gehad. Met overschrij­fkaarten wist je dat het een tijdje ging duren voordat een overboekin­g verwerkt werd, en je zag achteraf op de afschri en wel wanneer het bedrag daadwerkel­ijk bij jou afgeschrev­en was. Aan de andere kant zag degene naar wie je het overmaakte op een gegeven moment een bedrag bijgeschre­ven staan – dat hoefde niet altijd per se dezelfde datum te zijn.

Ook na wat meer digitalise­ring via online portals bleef er bij met name de wat grote overboekin­gen soms een periode waarbij het bedrag al wel afgeboekt was, maar aan de andere kant nog niet bijgeschre­ven. Dat laatste gebeurde dan bijvoorbee­ld eens per dag, zodat alle overschrij­vingen pas na 9 uur ’s ochtends bijgewerkt waren. In de tijd tussen jouw afschrijvi­ng en de daadwerkel­ijke overboekin­g was het geld dan even ‘kwijt’. Met name bij overboekin­gen op vrijdag waren er zo hele sommen geld die niet meer van de originele eigenaren waren, maar tot maandagoch­tend ook nog niet van de nieuwe eigenaren. Dat betekende voor de banken naast het bezit van dat geld een aardige winst aan niet uit te betalen rente.

Dat laatste aspect is niet meer van toepassing, je mag al blij zijn als je geen rente hoe te betalen voor je geld. Het moet heden ten dage toch mogelijk zijn om een overboekin­g binnen een paar seconden geregeld te hebben? Onafhankel­ijk van de dag en het tijdstip?

Veel mensen weten het niet, maar dat kan in Nederland en België inderdaad al een tijdje. Dat werkt met zogeheten Instant Payments – overboekin­gen die meteen, binnen enkele seconden verwerkt zijn. Onafhankel­ijk van bank, datum en tijd. En naar iedereen die bij een bank in een SEPA-land zit – alle EU-landen, Groot-Brittannië en nog wat kleine landen in Europa. Bij ons zijn de meeste banken al aangeslote­n, en op dit moment zijn Instant Payments al voor meer dan 95 procent van de rekeningho­uders beschikbaa­r.

De European Payments Council hee een Europese SEPA-standaard gepublicee­rd, waar banken zich vrijwillig aan kunnen houden. De banken in Nederland hanteren zelfs een stringente­re standaard door zich te houden aan een maximale verwerking­stijd van 5 seconden in plaats van 10 zoals genoemd in de Europese standaard, en door geen limiet te stellen aan de hoogte van het bedrag (Europees is dat maximaal 100.000 euro per transactie).

Het mooie van dit alles: het werkt, en je merkt er niets van. Door mobiele betaal-apps en bij internetba­nkieren worden Instant Payments op de achtergron­d al sinds 2019 gebruikt. Door Instant Payments is het werken met virtueel geld nog makkelijke­r geworden. Een betaaldien­st als iDeal zou daarmee zelfs overbodig kunnen worden. Ook bij een app als Tikkie zijn Instant Payments de onderligge­nde structuur. Voor zakelijke betalingen, ook Europees, is het prettig om te weten dat betalingen meteen afgehandel­d worden.

Zijn er dan geen nadelen? Ik kan er geen ontdekken … Jij wel?

Veel plezier

De coronapand­emie zorgt voor digitalise­ringsboost. Sommige taken voer je uit met je smartphone, voor andere weer een pc. Maar vaak biedt een tablet een handigere combinatie van een groot scherm en een bescheiden prijs.

 ??  ?? Noud van Kruysberge­n
Noud van Kruysberge­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands